Besparen in juni doe je met deze 13 handige tips

Hoe kun je besparen in juni? Dit zijn 13 handige bespaartips voor deze zomermaand.

Besparen in juni: handige checklist

Wie geregeld mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’ leest of mij op Instagram volgt, weet dat ik elke maand een handige checklist post met tips om actie te ondernemen en meer uit je geld te halen. Je kunt meteen aan de slag!

Besparen in juni met het jaarbespaarplan van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Je jaarbespaarplan: Financieel fit in juni

Met deze bespaaracties kun je besparen in juni:

 • Kies ook voor deze maand een bespaarthema. Laat heel het gezin meedoen. Ik geef je graag wat inspiratie: Besparen op kleren doe je bijvoorbeeld in januari, besparen op boodschappen in februari, besparen op spullen doe je in maart, in juni laat je de auto wat vaker staan (zie verder)… Wat je deze maand met je bespaarthema hebt uitgespaard, zet je opzij voor later of voor een extraatje.
 • Geef je auto in de maand juni vrijaf. Kun jij het: je auto 30 dagen niet gebruiken? Het Netwerk Duurzame Mobiliteit roept op om het toch te proberen. Op de website ‘30 dagen minder wagen‘ vind je inspirerende tips om je op weg te helpen. Een maand geen auto betekent een flinke besparing, vooral nu met de hoge brandstofprijzen. Maar het betekent ook een betere gezondheid,. en ook het milieu wordt er beter van.

“Geef je auto in de maand juni vrijaf.”

 • De tweede zondag van juni is het Vaderdag. Ook op die feestdag kun je makkelijk enkele euro’s uitsparen met weinig moeite en een flinke portie liefde. Kook bijvoorbeeld het favoriete gerecht van je vader. Een lekkere creatie met liefde gemaakt, zal zeker in de smaak vallen!
 • Juni is ook belastingtijd en dus moeten we met z’n allen weer onze jaarlijkse belastingaangifte invullen. Bereid die op tijd voor. Verzamel systematisch alle belangrijke documenten zodat je er geen enkele mist. Ook zo kun je geld besparen.
 • Check altijd je automatisch ingevulde belastingbrief. Dit jaar zullen 3,8 miljoen Belgen van wie de fiscale situatie zeer stabiel is, een ‘Voorstel van vereenvoudigde aangifte’ ontvangen. Dit voorstel valt tussen half mei en begin juni in de bus (of je vindt het online op MyMinfin). In dat voorstel heeft de overheid jouw belastingen berekend op basis van de fiscale gegevens die ze heeft. Je vindt er ook het te betalen of het terug te krijgen bedrag. Kijk die belastingaangifte altijd na en zet fouten meteen recht.

“Check altijd je automatisch ingevulde belastingbrief en zet foutieve berekeningen meteen recht.”

 • We zijn in de helft van het jaar. De ideale tijd om je (half)jaarlijkse financiële doelen te evalueren, en bij te sturen waar nodig. Om precies te weten hoe financieel gezond en hoe ‘rijk’ je echt bent, kun je je nettowaarde berekenen. Dit laat je toe om nauwgezet te volgen of je er financieel op vooruitgaat of niet. Je nettowaarde berekenen doe je met mijn stappenplan.
 • De brandstofprijzen bereiken ongekende hoogtes. Toch kun je nog altijd wat besparen. Vul je tank bij het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt. In mijn blogpost vertel ik hoe je dat aanpakt.

“Bespaar toch nog op de hoge brandstofprijzen: vul je tank bij het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt.”

 • Koop seizoensgroenten en -fruit, die zijn altijd goedkoper, onder meer omdat de aanvoer groter is. Zet deze maand asperges (laatste maand), bloemkool, boontjes, broccoli, champignons, komkommer, prei, rabarber, radijsjes, tomaten, wortelen… op het menu. Het is nu ook de tijd van de frambozen, kersen, rode bessen… En wist je dat er ook vissoorten zijn die nu een hogere aanvoer kennen en dus ook goedkoper zijn, zoals pladijs, rog, schelvis, langoustines, koolvis, zeewolf… (volg de vis van het seizoen op de viskalender van de VLAM).
 • Wil je je interieur verfraaien? Of heb je spullen nodig? Je vindt ze veel goedkoper op een ‘garage sale’ of op rommelmarkten die in juni overal te lande georganiseerd worden. Je kunt er trouwens zelf ook je eigen spullen verkopen en zo je portemonnee een extraatje gunnen.

“We zijn in de helft van het jaar. De ideale tijd om je (half)jaarlijkse financiële doelen te evalueren, en bij te sturen waar nodig.”

 • Nog even en dan begint voor velen de (welverdiende) zomervakantie. Begin op tijd met het voorbereiden van je vakantie. Zo kun je heel wat geld besparen.
 • Ben je in deze zomermaand op een huwelijksfeest uitgenodigd? Ook op huwelijksgeschenken kun je besparen zonder als ‘goedkoop’ over te komen: Ga op zoek naar een mooie tweedehands picknickmand en vul ze met lekkers. Of geef een tegoedbon voor een gezellig etentje bij jou thuis. Of wat dacht je van een groepsgeschenk waarbij je een groot geschenk geeft voor een bescheiden bijdrage.
 • De maand juni telt vaak meer warme dagen. Houd je huis koel op een natuurlijke manier. Sluit op hete dagen de gordijnen of de rolluiken om de zon buiten te houden.
 • Dit koop je beter niet in juni omdat het erg gegeerd is en daardoor vaak hoger geprijsd staat: zomerspullen en -schoenen, tuinmeubelen, aircotoestellen of ventilatoren, doe-het-zelf-materiaal (rond Vaderdag), BBQ-toestellen, fietsen… Of koop tweedehands, dan ben je altijd goedkoper af, ook in juni!

Bespaar het hele jaar door met mijn jaarbespaarplan

Heb je de vorige maanden van mijn jaarbespaarplan gemist? Je vindt ze hier:

 • Start je bespaarjaar op in de maand januari
 • In februari bespaar je met 11 slimme tips
 • In maart vul je je winst nog aan
 • In april word je financieel fit met 10 handige tips
 • En doe er in mei nog een extra cent bij 😉

Blijf mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’ volgen of volg mij op Instagram voor het vervolg van mijn jaarbespaarplan. Zo maak je je portemonnee het hele jaar door erg blij.

Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck, en vul je portemonnee zonder moeite

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg de eerste Belgische financefluencer Sara Van Wesenbeeck op de socials: ook dat brengt op!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

 • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.  

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash