Budgettip Mijn Portemonnee – Bereken je nettowaarde en word rijk(er)

Wist je dat ieder van ons een bepaald bedrag, je nettowaarde, waard is? En dat het slim is om je persoonlijke waarde in geld te kennen als je een dikkere portemonnee nastreeft? In deze blogpost (en ook in De Zondag) vertel ik:

  • hoe je je (netto)waarde berekent
  • én wat het voor jou oplevert

Waarom je nettowaarde berekenen slim is

Om je vermogen te verruimen, is het slim om te weten hoeveel je waard bent. Je échte waarde in geld druk je uit aan de hand van je ‘nettowaarde’. Door je nettowaarde te berekenen, weet je precies hoe financieel gezond en hoe ‘rijk’ je echt bent.

Je nettowaarde geeft vooral een indicatie van hoe jij er financieel voorstaat. Het laat je ook toe om nauwgezet te volgen of je er financieel op vooruitgaat of niet.

“Door je nettowaarde te berekenen, weet je precies hoe financieel gezond je echt bent

en of je er financieel op vooruit gaat of niet.”

Je persoonlijke waarde kan je makkelijk zelf berekenen, maar het is niet voldoende om daarvoor je inkomen te noemen, of het aantal auto’s of huizen dat je bezit, of het geldbedrag dat op je bankrekening staat.

In mijn stappenplan vertel ik wat je nodig hebt om je nettowaarde te berekenen:

Stappenplan: Bereken je je nettowaarde

De basisformule

De basisformule om je nettowaarde te berekenen: bezittingen – schulden = nettowaarde.

Of anders gezegd: hoeveel waarde (= je geld en de waarde van andere bezittingen, verminderd met de schulden en financiering die hierop rust) heb je tot dusver in je leven verzameld?

Stap 1: Maak eerst een lijst met al je bezittingen Bereken je nettowaarde en maak winst - budgettip van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Maak een lijst met al je bezittingen. Vermeld er telkens de waarde bij. Deze lijst omvat naast je huis, cash geld, je auto(‘s) en andere bezittingen van waarde (zoals bijvoorbeeld antiek, kunstwerken of juwelen) ook je groeps- of levensverzekering, je aandelen, het geld dat op je (spaar)rekening(en) staat.

De meeste bedragen kan je met wat opzoekwerk terugvinden, andere zal je moeten schatten. Tel dat alles op.

Stap 2: Maak een lijst met al je schulden en financieringen die op je bezittingen rusten

Nu maak je een tweede lijst waarop je je schulden vermeld en ook de financieringen die op je bezittingen rusten. Het gaat hier om je leningen zoals je hypotheek, autolening(en), studentenlening, ook kredietkaartschulden, alimentatie…

Bereken ook hier het totaal.

Stap 3: Trek het totaal van je schulden af van het totaal van je bezittingen

Trek het totaal van je schulden af van het totaal van je bezittingen. Stap 1 min stap 2 dus. Het resultaat van deze bewerking is je nettowaarde.

Stap 4: Bereken bij voorkeur elke maand (of elk kwartaal) je nettowaarde

Tracht telkens je nettowaarde van de vorige maand te overtreffen.

Zo doe je het:

  • Door je schulden af te betalen of geen nieuwe schulden te maken.
  • Door te sparen of geld te investeren.
  • En óók door je uitgaven te verminderen. Inspiratie daarvoor vind je in mijn boek ‘Hack je budget’ (bestel mijn boek hier)!

    Budgetboek 'Hack je budget' van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - bereken je nettowaarde

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: schrijf nu in via Whatsapp - www.barkingdogs.beMag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

Expert in life- en budgetmanagement Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash