‘Loud budgeting’: Dé geldtrend van 2024

‘Loud budgeting’ is dé geldtrend van het jaar. Het gaat om het uitspreken van je geldgrenzen en zo controle te houden over je budget. Dat kan voortaan zonder schroom.

Gespot: ‘Loud budgetting’, nieuwe geldtrend

Je vindt het wellicht ongemakkelijk om aan vrienden uit te leggen waarom je liever geen geld wilt uitgeven aan een chic diner of een vakantie. Voortaan hoef je je daarvoor niet meer te schamen en kan je het zelfs met trots zeggen.

Dat hebben we te danken aan ‘Loud bugeting’, de nieuwste TikTok-trend die de Amerikaanse comedian en auteur Lukas Battle is begonnen. Ik heb het er vandaag ook over in mijn geldcolumn in De Zondag.

“Bij Loud budgeting is het oké om te zeggen dat je niet meedoet met vrienden of familie als een uitgave niet in je budget past.”

Wat is Loud Budgeting?

Wat is dat nu precies, ‘Luid(op) budgetteren’? Ik zet het voor jou op een rij:

  • ‘Loud budgeting’ helpt ons om zonder schaamte transparant te zijn over onze geldzaken en gelddoelen.
  • Het stelt dat controle nemen over je budget niet alleen gaat over hoe je met geld omgaat. Je spreekt voortaan ook je geldgrenzen uit, luidop en zonder schroom.
  • Het helpt om op koers te blijven met je gelddoelen.

‘Loud budgeting’ betekent niet dat je zegt: “Ik heb geen geld om uit te geven”. Het gaat er wel om dat je zegt: “Ik kies ervoor om nu niets uit te geven.”

“Bij Loud budgeting is het oké om te zeggen dat je niet meedoet met vrienden of familie als een uitgave niet in je budget past.”

Je zegt dus nee wanneer vrienden of familie je vragen (of je (onbewust) onder druk zetten) om geld uit te geven dat je nodig hebt om je gelddoelen, zoals schulden afbetalen of sparen voor een nieuwe vaatwasmachine, te kunnen bereiken.

Loud budgeting: een goede zaak?

Leuk toch, zonder schroom kunnen praten over geldzaken! Maar heus niet makkelijk, want op geld rust vaak een taboe. Dat wordt met ‘Loud budgeting’ doorbroken. En dat is een goede zaak vind ik, want het geeft jou de kans om je eigen budget beter en vooral slimmer te beheren. Je voelt minder de druk om de (dure) uitgaven van anderen bij te benen.

Zonder schroom je geldgrenzen kunnen aangeven kan versterkend werken. Je kan voortaan trots zijn op jezelf omdat je een lunchpakket meeneemt, je eigen koffie zet of de bus neemt in plaats van de auto.

Zo ga je met Loud budgeting aan de slag

Wil je met ‘Loud budgeting’ aan de slag? Volg dan dit stappenplan:

STAP 1 – Ken je budget

Je kan niet Luid(op) budgetteren als je geen overzicht hebt op wat je uitgeeft of wat er binnenkomt. Start daarmee zodat je weet wat je in handen hebt.

STAP 2 – Leg je gelddoelen vast

Wat is je plan voor het geld dat je ter beschikking hebt. Ga je schulden afbetalen, of sparen voor een grote uitgave?

STAP 3 – Deel je gelddoelen waar je dat nodig vindt

‘Luid(op) budgetteren’ betekent nu ook weer niet dat je er meteen het internet mee op moet en dat de hele wereld het moet weten. Doe het bij vrienden en familie, dat volstaat. En doe het op vriendelijke toon. Vertel hen “Ik heb een spaardoel waar ik naartoe werk, ik ga deze keer dus niet mee op restaurant”. Dit wordt de nieuwe norm.

STAP 4 – Stel minder dure alternatieven voor

Nadat je luid(op) je geldgrenzen hebt aangegeven, kun je budgetvriendelijke alternatieven aanreiken waardoor jouw ‘Loud budgeting’ de pret niet bederft. Avondje uit met vrienden? Stel dan bijvoorbeeld voor dat je (wat vaker) bij iemand thuis bijeenkomt in plaats van altijd op restaurant te gaan.

Is ‘Loud budgetting’ iets voor jou? Begin al met het te oefenen. Deel je gelddoelen met anderen. En wees er trots op. Dat kan voortaan en het is oké, dankzij ‘Loud budgeting’!

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor mijn GRATIS budgettipsThuis besparen doe je met de tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor mijn gratis budgettips die ik jou via Whatsapp toestuur.

Zo word jij dit jaar, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Met mijn ‘jaarspaarplan’ maak je dit jaar al je geldvoornemens waar

Thuis besparen: tips vind je ook in 'Een betaalbaar jaar' van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be
“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

‘Een betaalbaar jaar’ is mijn derde budgetboek. Het werd eind 2023 uitgegeven en is te koop in België en Nederland.

Een betaalbaar jaar: Onmisbare gids voor een rijker leven

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

✔️ In ‘Een betaalbaar jaar’ bundel ik al mijn knowhow en slimme geldreflexen voor een gebalanceerd budget

✔️ Met de tips in mijn boek breng je orde op zaken in je agenda, je huis en je hoofd

✔️ Je kunt meteen aan de slag met mijn groot ‘jaarspaarplan’: een handige handleiding voor het hele jaar

Thuis besparen doe je met de tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be
‘Een betaalbaar jaar’ is het zesde boek van budget- en tijdexpert Sara Van Wesenbeeck.

Bestel hier jouw exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’, rijker leven met het grote jaarspaarplan.

PS: Je verdient de aankoopprijs van dit boek meteen terug. Ga meteen aan de slag.

 

Thuis besparen doe je met de tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd, Hack je budget en Een betaalbaar jaar. Sara is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash