Ticket naar de zon boeken? Opgelet voor ‘dynamic pricing’

Met ‘dynamic pricing‘ kan je ticket naar de zon, je Uber-rit en kaartje voor het pretpark heel wat duurder uitvallen. Het tijdstip van de dag of jaar, vraag en aanbod en zelfs het weer kunnen resulteren in prijsschommelingen voor producten en diensten en dus ook de prijs de hoogte in jagen. Budgetexpert Sara Van Wesenbeeck geeft tekst en uitleg (lees ook haar 150ste budgetcolumn in De Zondag!).

Zo doe je je voordeel met dynamic pricing: handige budgettip van bespaarexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Ticket naar de zon boeken? Opgelet voor ‘dynamic pricing’

Wat een weer! Regen, regen en nog eens regen! We staan ermee op en gaan ermee slapen, en dat werkt niet alleen op ons gemoed, maar het doet ook onze portemonnee geen goed. De boosdoener is ‘dynamic pricing’.

Ik vertel je graag wat het is, waarom het je geld kost én hoe je dynamic pricing in je voordeel kunt laten werken.

Dynamic pricing: niet zo ongewoon

Dynamic pricing klinkt je misschien onbekend in de oren, maar toch krijg je er meer mee te maken dan je denkt. Je zou het kunnen vertalen als ‘fluctuerende prijzen’ of ‘flexibele prijssetting’. Boeken we bij regenweer met z’n allen een ticket naar de zon? Reken maar dat je daar nu meer voor betaalt!

“Boeken we bij regenweer met z’n allen een ticket naar de zon?

Reken maar dat je daar nu meer voor betaalt!”

Hoe werkt dynamic pricing?

Bij dynamic pricing worden de prijzen van producten en diensten voortdurend aangepast. Dat gebeurt op basis van verschillende factoren zoals:

 • vraag en aanbod
 • tijdstip van de dag
 • concurrentie
 • het gedrag van de klanten
 • en zelfs het weer

Wanneer we met z’n allen naar de zon snakken en we dan ook op hetzelfde moment ons ticket boeken, leiden de (online) algoritmes daaruit af dat we dus ook bereid zijn om daar op dit moment meer voor te betalen. En dus gaat de prijs naar omhoog.

“Wanneer we met z’n allen naar de zon snakken en we dan ook op hetzelfde moment ons ticket boeken, leiden de (online) algoritmes daaruit af dat we dus ook bereid zijn om daar op dit moment meer voor te betalen.”

Waar heb je te maken met dynamic pricing?

Dynamic pricing wordt overal toegepast:

 • Vaak in de luchtvaart, door hotels en op websites voor vakantiehuizen en autoverhuur.
 • De prijzen voor concerten en sportevenementen kunnen variëren al naar gelang de populariteit van het event, de beschikbaarheid van kaarten en de vraag.
 • Bel je een taxi of een Uber als een voetbalwedstrijd net afgelopen is, of tijdens het spitsuur of bij regenweer? Ook dan zal je meer betalen.
 • En zelfs in fysieke winkels die gebruik maken van elektronische prijskaartjes kunnen de prijzen real-time aangepast worden op basis van de voorraad en de prijzen bij concurrenten.

“Bel je een taxi of een Uber als een voetbalwedstrijd net afgelopen is, of tijdens het spitsuur of bij regenweer? Ook dan zal je meer betalen.”

Zo laat je dynamic pricing in je voordeel werken

Gelukkig kan je dynamic pricing ook in je voordeel laten werken. Ik geef enkele tips:

 • Vergelijk prijzen: Voordat je een aankoop doet, onderzoek en vergelijk prijzen bij verschillende verkopers of op verschillende tijdstippen. Soms kan het wachten op een gunstiger moment leiden tot aanzienlijke besparingen.
 • Gebruik prijsvolgtools: Maak gebruik van prijsvolgtools en -apps om prijswijzigingen bij te houden. Deze tools waarschuwen je wanneer de prijs van een product daalt, zodat je het op het juiste moment kunt kopen.
 • Kies het juiste tijdstip: Probeer aankopen te doen buiten piekuren of -seizoenen, wanneer de vraag lager is en de prijzen vaak dalen. Bijvoorbeeld, vliegtickets zijn vaak goedkoper buiten vakantieperiodes.
 • Verzamel kortingscodes en coupons: Zoek naar kortingscodes en coupons voordat je een aankoop doet. Deze kun je dan gebruiken om extra besparingen te doen.
 • Overweeg alternatieven: Als de prijs van een bepaald product te hoog is, overweeg dan om te zoeken naar vergelijkbare alternatieven die mogelijk goedkoper zijn.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor mijn GRATIS budgettipsThuis besparen doe je met de tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor mijn gratis budgettips die ik jou via Whatsapp toestuur.

Zo word jij dit jaar, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Met mijn ‘jaarspaarplan’ maak je dit jaar al je geldvoornemens waar

Thuis besparen: tips vind je ook in 'Een betaalbaar jaar' van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be
“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

‘Een betaalbaar jaar’ is mijn derde budgetboek. Het werd eind 2023 uitgegeven en is te koop in België en Nederland.

Een betaalbaar jaar: Onmisbare gids voor een rijker leven

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

✔️ In ‘Een betaalbaar jaar’ bundel ik al mijn knowhow en slimme geldreflexen voor een gebalanceerd budget

✔️ Met de tips in mijn boek breng je orde op zaken in je agenda, je huis en je hoofd

✔️ Je kunt meteen aan de slag met mijn groot ‘jaarspaarplan’: een handige handleiding voor het hele jaar

Thuis besparen doe je met de tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be
‘Een betaalbaar jaar’ is het zesde boek van budget- en tijdexpert Sara Van Wesenbeeck.

Bestel hier jouw exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’, rijker leven met het grote jaarspaarplan.

PS: Je verdient de aankoopprijs van dit boek meteen terug. Ga meteen aan de slag.

 

Thuis besparen doe je met de tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd, Hack je budget en Een betaalbaar jaar. Sara is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash