Zo organiseer je je huis voor een gelukkig nieuw jaar: 5 toptips

Bij de start van het nieuwe jaar heb je beslist goede voornemens gemaakt. Dit is ook hét uitgelezen moment eens stil te staan bij de organisatie van de ruimtes in je huis en hoe ze kunnen bijdragen (of niet) aan meer rust in je hoofd.

Kleine aanpassingen of acties kunnen vaak een groot verschil maken. Ga de uitdaging aan en creëer in geen tijd een leven met minder stress, meer genieten en rust in je hoofd.

Organiseer je huis en maak van dit jaar je beste ooit!

1. Weg met dagelijkse stress: organiseer je slaapkamer

Zo organiseer je je huis voor een Gelukkig Nieuw Jaar: 5 toptips van personal organizer en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Waar kun je op het eind van een drukke (werk)dag het best tot rust komen dan in je slaapkamer? Helaas wordt aan die plek vaak minder aandacht besteed omdat het een privéruimte is waar je geen bezoek ontvangt. Vaak zijn slaapkamers daarom erg ongezellig en rommelig – ik zie het vaak in mijn organizingpraktijk.

Toch is je slaapkamer een belangrijke plek, want je brengt er heel wat uren door. Een gezonde slaap is essentieel om met opgeladen batterijen weer aan een nieuwe dag te beginnen.

Maak van je slaapkamer dan ook een plek waar het aangenaam toeven is:

 • Om een rustgevend uitzicht in je slaapkamer te creëren kun je het best zo veel mogelijk spullen aan het oog onttrekken. Dat kan door ze in kasten mét deuren te bewaren.
 • Raap alle kleren en spullen van de grond op en breng ze terug naar hun vaste plaats (lees ook mijn blogpost: Organiseer je kleerkast in 7 stappen).
 • Zorg ook voor verf en behang die rust brengen en vermijd het uitstallen van allerlei prullaria.
 • Ook je bed opmaken, is een goede gewoonte en draagt bij tot meer happy days. Zo toont je slaapkamer meteen opgeruimd. Als je ’s avonds onder de wol kruipt, vind je een oase van rust die uitnodigt om je dag af te ronden en er een verkwikkende nachtrust aan vast te knopen. En je bed opmaken is meteen ook je eerste taak van de dag die je met succes hebt afgewerkt. Dat geeft je meteen een duwtje in de rug voor meerdere successen tijdens de dag.

Je bent nu klaar voor een heilzame nacht waarin de stress zo van je af vloeit.

 2. Happy days dank zij je georganiseerde inkomhal

Zo organiseer je je huis voor een Gelukkig Nieuw Jaar: 5 toptips van personal organizer en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beDe hal heeft een belangrijke functie: hij kan je in geen tijd in een goede of een slechte stemming brengen. Je bent én blijft in een goede bui als je hal netjes is, als er geen mutsen en sjaals, lege flessen en (boeken)tassen of (ongeopende) brieven en kranten rondslingeren. Om je zonnige stemming meteen te laten omslaan in onweer, is het omgekeerde nodig.

Ook je gasten komen binnen door de hal. In welke stemming wil je hen brengen als ze bij jou op bezoek komen?

Hoe ziet jouw hal eruit? Brengt hij je in een goede of slechte mood? Als dat laatste het geval is, dan is het tijd om er iets aan te doen. Ga meteen aan de slag.

3. Organiseer de ‘spullenmagneten’ in je huisZo organiseer je je huis voor een Gelukkig Nieuw Jaar: 5 toptips van personal organizer en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

In elk huis, op elke werkplek en in elke bergruimte zijn er plekken waar spullen en documenten elkaar opzoeken. Neem bijvoorbeeld de horizontale vlakken in je huis, ik noem ze ‘spullenmagneten’ (meer weten over spullenmagneten? Lees  mijn bestseller ‘Rust in je huis en je hoofd‘).

In je huis zijn er een heleboel spullenmagneten: je tafel, je bureau, een plekje op de grond naast de bank, het aanrecht in de keuken, boven op een kast en zelfs op de vloer… Het gaat om vele meters en je vindt er allerlei spullen terug

 • die geen vaste plaats hebben,
 • die even (of voor de zoveelste keer) de weg kwijt zijn
 • of die er toevallig ‘geland’ zijn.

Een makkelijke stap in het organiseren van je huis (voor meer rust in je hoofd!), is het opruimen van je spullenmagneten. Ga daar eerst aan de slag en je huis is binnen de kortste keren weer een oase van rust.

 • Maak schoon schip met alle spullen die op tafels, kasten en schabben liggen en die je schouders drukken, die je extra stress geven. Nergens voor nodig en eenvoudig op te lossen!
 • Pak het stap voor stap aan en werk kamer per kamer af.
 • Geef ondertussen de spullen die je wilt bewaren een (logische) vaste plaats, én – niet onbelangrijk – breng ze na gebruik meteen terug naar die plaats.

4. Ruimte voor jezelf

Zo organiseer je je huis voor een Gelukkig Nieuw Jaar: 5 toptips van personal organizer en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Wie droomt er niet van een ruimte voor zichzelf? Een plek waar je kunt doen en laten wat je wil: plaats voor een hobby, om een dagboek bij te houden, om te dagdromen, om even alleen te zijn, om je dromen tot leven te wekken, of een plek waar je gewoon kunt nietsdoen.

Als je de luxe hebt om in je huis een eigen ruimte voor jezelf te reserveren, wacht dan niet langer om er werk van te maken.

Die plek voor jezelf hoeft echt niet groot te zijn:

 • Een hoek van een kamer
 • Een kast waarin je een computer en wat boeken kunt bewaren
 • Een zetel om niets te doen of een boek te lezen
 • Een kamer op zolder

Maak het er gezellig en maak er ruimte om je hoofd leeg te maken, om met je handen bezig te zijn en om goed voor jezelf te zorgen.

5. Maak plaats voor gezondheid en welzijn: organiseer je voorraadkasten

Zo organiseer je je huis voor een Gelukkig Nieuw Jaar: 5 toptips van personal organizer en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beGeluk werk je ook in de hand door gezond te leven. Veel bewegen, meer groenten en fruit eten, minder vet. Organiseer je voorraadkasten, keukenkasten, diepvriezer en koelkast in functie van dit goede voornemen.

Zo pak je het aan:

 • Neem alle voorraadkasten door. Sorteer alle producten die je nog hebt en zet alle ongezonde producten apart. Doe ze bij voorkeur weg.
 • Organiseer je koelkast en diepvriezer. Je krijgt zo goed zicht op de meest ongezonde producten die je vaak koopt.
 • Maak voortaan een boodschappenlijst, op basis van een (gezond) weekmenu, en geef wat meer gezonde zaken een plaats op je bord.

Voeg er nog een dagelijkse portie beweging aan toe en je ‘gelukkig nieuw jaar’ is al snel een feit.

‘Rust in je huis en je hoofd’: mustread voor iedereen die op zoek is naar rust in het hoofd

Rust in je huis en je hoofd - auteur personal organizer, organizing coach en life coach Sara Van Wesenbeeck

In de snelle, onzekere en complexe VUCA-wereld is de zoektocht naar ‘rust in je hoofd’ actueler en belangrijker dan ooit. Mensen hebben behoefte aan een leven in balans en rust in het hoofd is daarin essentieel. Met mijn boek vind je weer de broodnodige balans in je leven.

Pak de tastbare buitenwereld aan om in je hoofd orde op zaken te stellen en rust te vinden. Het is de rode draad in mijn boek ‘Rust in je huis en je hoofd’.

In mijn boek houd ik geen pleidooi voor een perfect georganiseerd leven. Wel voor een eenvoudiger, evenwichtiger en gelukkiger leven met systemen die bij je passen, die meerwaarde aan je leven geven en duurzaam zijn.

Dit boek gaat verder dan het oppervlakkig oppoetsen of opruimen van de buitenkant. Het zet aan tot duurzame verandering. Daar kun jij dag in dag uit de vruchten van plukken.

Bestel nu ‘Rust in je huis en je hoofd’

Het boek is uitgegeven bij Lannoo en kost 19,99 euro.

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Rust in je huis en je hoofd’.

Ja, ‘Ik word professional organizer’: unieke opleiding voor opruimcoach!

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of ben je een geboren en gepassioneerd organizer en wil je er ook je beroep van maken?

Antwoord je volmondig ‘ja’ op deze vragen? Dan is de opleiding ‘Ik word professional organizer‘ van Barking Dogs beslist wat je zoekt!

 • In deze unieke en zeer gedegen opleiding leer je het vak van professional organizer/organizing coach van a tot z, en van z tot a.
 • Je leert hoe je mensen effectief coacht en begeleidt bij het duurzaam organiseren van hun spullen, papierwerk en tijd, thuis en/of op hun werkplek.
 • Na de opleiding kun je een vliegende start maken met je organizing-bedrijf.
 • En je leert dit alles van de meest ervaren Belgische professional organizer, organizing-pionier en -expert, Sara Van Wesenbeeck.

Dit zeggen andere cursisten over de opleiding ‘Ik word professional organizer’

Dit zeggen de cursisten van de opleidingen ‘Ik word professional organizer’ die in september-oktober en november-december 2020 hebben plaatsgevonden:

 • Alle facetten van het vak komen aan bod en dit met de nodige volledigheid en diepgang. De investering waard! – Git Van den Borne
 • “Ik zou deze opleiding zeker aanraden, het is de juiste mix tussen theorie en praktijk” – Kathrin Arets
 • “Vele tools worden aangereikt” – Lieve Wouters
 • “De expertise en het enthousiasme waarmee Sara het vak, haar passie overbrengt is inspirerend en motiverend tegelijk.” – Hildegard Lavens
 • “Ongelooflijk wat Sara ons op drie dagen heeft bijgebracht. Met zoveel enthousiasme heb je gewoon zin om meteen te beginnen.” – Kim Vandekerckhove
 • “De opleiding is allesomvattend en Sara is inspirerend, geduldig en ervaren” – Sylvie Aerts

Schrijf nu in voor de opleiding ‘Ik word professional organizer’!

Wil je ook professional organizer worden? Schrijf dan nu in voor de eerstvolgende opleiding ‘Ik word professional organizer’.

Doe het snel, want het aantal plaatsen is beperkt!

Maak van dit jaar je beste ooit! Realiseer het samen met Barking Dogs

Maak van dit jaar je beste ooit en pak het samen met Barking Dogs aan. Zo bereik je al je doelen en creëer je een leven met minder stress en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet:

Neem hier contact op met Barking Dogs voor een gratis kennismakingsgesprek.

We bijten niet!

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash en Shutterstock (Krasimira Nevenova)