Ssst, hier slaapt een drukbezette M/V

9 tips voor een deugddoende slaap

Dagen zonder stress

Wist je dat een geslaagde (werk)dag, zonder stress, met grip op je leven en werk, niet begint op het moment dat je opstaat of op kantoor toekomt, maar lang daarvoor? Een gezonde nachtrust is de eerste stap – en volgens wetenschappers ook dé sleutel tot succes – voor een optimale dag.

Een gezonde slaap is immers goed voor je gezondheid, haalt de stress uit je leven en helpt om spits, creatief en productief te zijn.

Slaap onder druk

Maar… onze slaap staat onder druk, want in een immer wakkere wereld is slapen geen evidentie. Grootste boosdoener van het tekort aan slaap is stress. Dat blijkt onder meer ook uit een onderzoek van de Europese beddenindustrie.

Elk jaar wordt ook bijzondere aandacht aan slaap besteed op de internationale ‘Dag van de slaap’, die elk jaar plaatsvindt op de vrijdag voor de lente begint.

Maar er één dag op het jaar aandacht aan besteden, volstaat uiteraard niet voor zoiets belangrijks als je slaap.

Slaap is een haalbare droom

Ook in mijn jongste boek ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ heb ik onze slaap uitgebreid onder de loep genomen, omdat we het effect van een gezonde slaap op ons functioneren flink onderschatten. Ik deed dat in mijn boek samen met Nederlands slaapexpert en expert in biologisch ritme professor emeritus Gerard Kerkhof.

“Het grootste probleem zit hem in onze levensstijl, aldus professor Kerkhof in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’. “We leven in een tijd waarin grote druk is op onze tijd en waarin weinig respect is voor slaap. In een immer wakkere wereld is het dus des te belangrijker om juist veel aandacht aan slapen te besteden, want genoeg slaap is een voorwaarde om overdag voldoende en kwaliteitsvol wakker te kunnen zijn.”

Te moe

Een gezonde slaap is belangrijk, en toch lopen we in deze immer wakkere wereld volgens slaapexperten met z’n allen te moe rond, met alle gevolgen van dien.

Er bestaat geen toverformule om je slaap en slaapkwaliteit te bevorderen, maar je kunt wel een aantal zaken in acht nemen die mede zorgen voor een gezonde slaap.

Met deze tips, die je ook in de krant Deze Week vindt, is een goede slaap voor jou beslist een haalbare droom.

Ssst, hier rust een drukbezette M/V: 9 tips voor een verkwikkende slaap én voor stress-vrij leven

Tip 1 – Bepaal het uur waarop je gaat slapen

Ga na hoeveel uren slaap jij nodig hebt om de dag erop fris als een hoentje te zijn en leg dan het uur vast waarop je voortaan naar bed gaat.

  • Het gemiddelde aantal uren is acht uur, maar je kunt een lang- of kortslaper zijn.
  • Vrouwen en jongeren hebben meer slaap nodig dan mannen en ouderen.

Tip 2 – Blijf in je ritme

Sta zo veel mogelijk op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed, ook als het weekend of vakantie is. Dit helpt je waak- en slaapcyclus.

Tip 3 – Houd rekening met je dag

Wellicht verrassend, maar om je slaap te verbeteren, houd je er allereerst tijdens je wakende uren, je dag, rekening mee. Wat je overdag doet, beïnvloedt je slaap, en hoe je slaapt heeft ook impact op je dag.

Als je tijdens je dagtaak aanhoudend druk bezig was en je hebt dat hoge activiteitsniveau ‘mee naar bed genomen’, zul je dus minder goed slapen.

Tip 4 – Rond je werkdag altijd goed afTips voor een gezonde slaap van coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Je werkdag zonder losse eindjes afronden, is een must voor een betere slaap.

Zo pak je het aan:

  • Voorzie hiervoor 15 minuten op het eind van je werkdag.
  • Noteer al je to do’s voor de volgende dag.
  • Kies dan één prioriteit waarmee je de volgende dag van start gaat.

Zo kun je met de nodige rust in je hoofd je avond optimaal aanvatten.

Tip 5 – Voer een slaapritueel in

Relax! Geef ruimte aan herstelprocessen en introduceer een slaapritueel. Dat helpt om met een druk avondschema toch tot rust te kunnen komen voor je naar bed gaat.

In je slaapritueel herhaal je elke avond dezelfde rustgevende activiteiten. ‘s Avonds laat nog snel een rapport afwerken, heeft dus geen zin. Weersta de verleiding en kruip gewoon in bed. Morgen ben je een nieuw mens en zul je dus ook beter functioneren – je rapport zal dan des te sneller klaar zijn.

Tip 6 – Let op wat je eet, drinkt en doet

Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee of cola kunnen je slaap nog uren negatief beïnvloeden. Vermijd ook zware maaltijden voor je gaat slapen. Let op met ‘hoge activiteit’, zoals sporten of kijken naar een actiefilm. Sporten bevordert een goede nachtrust, maar doe het niet te dicht bij je inslaap-tijd.

Tip 7 – Pieker-stop

Onze drukke levensstijl met lange takenlijsten ligt aan de basis van nachtelijk piekeren. ’s Nachts blijft dat alles door je hoofd malen.

Schrijf je hoofd leeg voor je gaat slapen, maar waak erover dat het je ontspant en dat het niet opnieuw ‘spanning’ veroorzaakt.

En ga aan de slag met deze tips om te stoppen met piekeren.

Tip 8 – Kom tot rust in je slaapkamer

Maak van je slaapkamer een plek die een goede nachtrust bevordert. Het mag geen plek zijn die je associeert met niet slapen.

Kies voor:

  • rustgevende kleuren
  • een comfortabele matras
  • verduisterende gordijnen
  • een niet te warme omgeving
  • en een opgeruimde ruimte

En je slaapt voortaan als een roosje.

En tot slot nog een extra slaaptip

Slechte slaper? Ga kamperen!

Twee weken vakantie in een tent brengt je slaapritme weer op peil. Door zonder kunstmatig licht te leven, volg je op natuurlijke manier de dag- en nachtcyclus. Je gaat eerder naar bed en vanzelf langer slapen. Dat stelt je biologische klok opnieuw goed af en die stuurt ook je optimale slaapperiode.

De eerste week op de camping dient om te onthaasten, de tweede week vind je je ideale slaapritme terug.

Slaap in je drukke agenda een plaats geven? Dat kan!

Je wil productiever zijn, je tijd beter kunnen managen, meer dingen echt afgewerkt krijgen, meer rust in je hoofd? Laat je coachen door Barking Dogs!

Blader hier door onze exclusieve coachingprogramma’s:

  • Personal coaching op de werkplek, voor al wie met meer ‘comfort’ wil werken, productiever wil zijn, een werkbare balans tussen werk en privéleven zoekt en met meer plezier wil werken.
  • Personal coaching voor spitsuurvrouwen, voor alle drukbezette vrouwen die vlot al hun rollen willen combineren en meer tijd willen overhouden voor datgene wat er echt toe doet.
  • Crossroad coaching, voor wie in zijn leven en werk op een kruispunt staat, uit de impasse wil geraken en inzichten, kennis en kracht zoekt om de juiste keuzes te maken, doelen te stellen, stappen (vooruit) te zetten en te groeien.
  • Personal coaching voor medici, voor artsen, arts-specialisten, tandartsen… die stress willen managen, burn-out voorkomen, hun communicatie willen optimaliseren, werk en privé willen balanceren.
  • Personal coaching voor ondernemers

Meer lezen? Dat kan!

Lees dit artikel van life & business coach, personal organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck ook:

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar en conflictcoach, expert in life- en budgetmanagement, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, schooldirecteurs, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, ‘Rust in je huis en je hoofd’ en ‘Hack je budget’. Sara is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
((c) Afbeelding: Shutterstock – Studio_G)