Checklist voor het waarmaken van al je goede voornemens

Zo lukt het je wél om je goede voornemens waar te maken!

Dit jaar ga ik… meer van het leven genieten, mijn leven en werk slimmer organiseren, wat vaker ‘nee’ zeggen, meer tijd vrijmaken voor mijn gezin, meer sparen, meer aan sport doen, een eigen zaak starten, een boek schrijven…

Wil je in het nieuwe jaar met succes werk maken van je (goede) voornemens, je dromen of dagdagelijkse plannen waarmaken, je doelen bereiken en trots zijn op jezelf, kies dan voor een aanpak mét resultaat. En een weg ernaartoe die je kunt volhouden.

Laat je leiden door mijn checklist. Zo zul je op het einde van het jaar tevreden terugblikken omdat je meer hebt gerealiseerd dan je voor mogelijk hield!

Checklist voor het waarmaken van je goede voornemens:

o Ik begin er vandaag nog aan

Van uitstel komt afstel. Het is nooit te laat (of te vroeg) om je goede voornemens waar te maken. Vandaag is het ideale moment om er meteen werk van te maken!

o Ik kies voor een jaarthema

Kies dit jaar niet voor verschillende voornemens, maar probeer eens een jaarthema uit. Een heel jaar lang plaats je alles in het teken van bijvoorbeeld vriendschap, vreugde, afbakenen, ontspanning… Laat je vervolgens 365 dagen lang door dit thema leiden en inspireren.

o Ik stel mezelf één doel

Kies één (goed) voornemen dat je voor jezelf écht wilt realiseren. Werk eerst aan het bereiken van dit ene voornemen voor je een ander aanpakt. Maak er een routine van. Dat geeft het meeste kans op slagen.

o Ik maak mijn doel ‘SMART’

– Is het SPECIFIEK? Mijn doel is concreet en ondubbelzinnig.

– Is het MEETBAAR? Over een meetbaar doel valt niet te discussiëren. Een meetbaar doel maakt je vooruitgang zichtbaar.

– Is het ACCEPTABEL? Je moet weten waarom dit doel belangrijk is voor jou, dan zul je het onderweg minder makkelijk opgeven.

– Is het REALISTSICH? Alleen een voor jou haalbaar doel geeft je kans op slagen.

– Is het TIJDGEBONDEN? Zet een deadline op je voornemen. Een droom met een deadline is een doel en een doel kun je stap voor stap bereiken.

o Ik zet mijn doel om in een concrete en haalbare actie

Knip je voornemen op in kleine stukken en zet het om in concrete en haalbare acties. Laat het dus niet bij: ‘In 2019 wil ik meer bewegen’. Maar wel: ’Iedere maandagavond ga ik van 7 tot 8 joggen’. Noteer deze afspraak met jezelf ook in je agenda.

o Ik verander mijn goed voornemen in een ‘belofte’ aan mezelf

Dat is meteen een stuk minder vrijblijvend.

o Ik schrijf mijn ‘belofte’ op

Noteer je ‘belofte’ en de weg ernaartoe (noteer je eerstvolgende acties). Help jezelf hieraan regelmatig herinneren. Bevestig je voornemen op een goed zichtbare plaats: je agenda, bureaublad van de computer, in de auto, op de deur van je koelkast en – waarom niet – op je hoofdkussen…

o Ik noteer op voorhand wat ik ga doen als het moeilijk wordt om vol te houden

Noteer op welke momenten jij het zou kunnen opgeven. Ga vooraf op zoek naar dingen om jezelf op die ‘momenten van zwakte’ te motiveren zodat je zult blijven vasthouden aan je goede gewoonte.

o Ik deel mijn goed voornemen met iedereen

Hou je goed voornemen niet voor jezelf, maar deel het gul met je familie, vrienden en vriendinnen, collega’s. Bel, mail, blog… Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou heel wat moeilijker om er niet voor te blijven gaan.

o Ik zoek een coach

Vraag iemand (of enkele mensen) – je partner, vriend(in), buur, collega – om je coach te zijn. Kies alleen mensen die je écht willen zien slagen. Als je motivatie begint te wankelen kunnen zij je een duwtje in de rug geven. Of neem een expert, een persoonlijke coach, in de arm.

o Ik houd vol en volg daarbij de stap-voor-stap-aanpak

Niet opgeven is nu de boodschap! Knip je goede voornemen op in kleinere stukken: tussendoelen die ‘dichterbij’ liggen dan je einddoel. Het bereiken van je tussendoelen geeft ‘succeservaringen’,  vele duwtjes in je rug om je (grote) doel uiteindelijk met succes te bereiken.

o Ik beloon mezelf

Vergeet niet om jezelf te belonen voor je behaalde (tussen)doelen! Maak een lijst met dingen waarmee je jezelf kunt belonen. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.

Om onderweg naar je doel zeker niet te vergeten:

  • Ik volg mijn eigen tempo.
  • Ik evalueer regelmatig.
  • Ik blijf optimistisch.
  • Ik beloon mezelf.

Veel succes!

Maak je goede voornemens waar met Barking Dogs (je gps op weg naar succes)

Wil je je (goede) voornemens eindelijk écht waarmaken?

Onafgewerkte zaken aanpakken?

Eindelijk ervaren dat je iets kunt volhouden en realiseren?

Een oplossing vinden voor je tijdgebrek en stapels papier en rommel?

Meer efficiëntie op je werkplek realiseren?

Een betere work-life balans creëren?

De deskundige coaches van Barking Dogs helpen je met plezier – én met snel en blijvend resultaat – verder, thuis en op je werkplek.

Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Zo wordt dit jaar zonder twijfel je beste jaar ooit!

Realiseer het samen met Barking Dogs

  • Bekijk hier wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.
  • Contacteer Barking Dogs hier (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis).

We bijten niet!

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van de vijf bestsellers Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, productief en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost van Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 21 augustus 2011)