Ook te veel kleren in je kleerkast? Organiseer je garderobe in 7 eenvoudige stappen

Je kleerkast organiseren doe je in 7 eenvoudige stappen. Ik vertel in dit artikel hoe je het met succes aanpakt.

Organiseer je kleerkast en garderobe in 7 stappen - senior professional organizer Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Je kleerkast hangt vol kleren die je nooit draagt

België is de Europese koploper als het over de verspilling van gekochte kleding gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse verhuisbedrijf Movinga waarover de kranten De Standaard (‘Uw kast hangt vol kleren die u nooit draagt’) en Het Nieuwsblad (‘Je kleerkast zit goed vol, maar een kwart draag je nooit’) berichten.

De Belg laat zich al te vaak verleiden tot het doen van impulsaankopen waardoor onze kleerkasten uitpuilen met kledij die nooit gedragen wordt. Maar ook de Nederlanders zijn in hetzelfde bedje ziek.

Dat kan anders!

Heb je ook te veel kleren in je garderobe, maar weet je niet hoe je er aan moet beginnen om je kleerkast te organiseren en overzichtelijk te maken, én niet te hervallen in je oude (koop- en verzamel)gedrag?

 • Rust in je huis en je hoofd - auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beLees dan zeker even mijn recentste boek ‘Rust in je huis en je hoofd’ (een heruitgave van ‘Het slimme organizing boek’, het eerste Belgische organizing boek dat in 2011 is gepubliceerd) en ga aan de slag met mijn stappenplan voor een georganiseerde kleerkast (zie verder).
 • Of huur een professional organizer van Barking Dogs in om het samen met jou aan te pakken: efficiënt en duurzaam.

Je garderobe organiseren: een haalbare uitdaging

Kleren, schoenen en accessoires zijn boeiende spullen om te organiseren. Meestal heb je er veel te veel van, kun je niets wegdoen en weet je niet hoe en waar te beginnen. Toch kan ook je kleerkast weleens een flinke organiseerbeurt gebruiken.

Hij ligt vast vol met kleren die te klein of uit de mode zijn, met impulsaankopen of met schoenen waarvan je de hakken hebt afgelopen of die bijna geen kleur meer hebben omdat je ze zo veel hebt gedragen, of met tassen waar je geen afscheid van kunt nemen, maar die futloos op elkaar gestapeld liggen te wachten om nog een keer met je mee uit te mogen.

Je garderobe organiseren, is een hele uitdaging, maar juist dat moet je prikkelen om er vol goede moed aan te beginnen.

Je garderobe organiseren in 7 eenvoudige stappen

Je kleerkast organiseren doe je aan de hand van deze 7 eenvoudige stappen:

Stap 1: Vraag (eventueel) een vriend(in) om je te komen helpen

Een objectieve blik van een buitenstaander zal het voor jou makkelijker maken om keuzes te maken.

Stap 2: Bepaal eerst wat waar moet komen

Waar ga je je winterkleren hangen? Waar moeten je zomerkleren komen? Waar leg je je ondergoed? Je riemen, sokken en juwelen?

Eerst even nadenken voordat je begint!

Stap 3: Haal al je kleren uit de kast en leg ze allemaal op je bed

Dit kun je zonder veel nadenken doen. Laat je niet ontmoedigen door de hoeveelheid kleren en spullen.

Stap 4: Selecteer

Verdeel je kleren over een aantal dozen of stapels: weggooien, weggeven, houden en herstellen. Een gouden regel om makkelijker te kunnen selecteren: als je een kledingstuk het afgelopen jaar niet minstens twee keer aan hebt gehad, dan is het wellicht tijd om het weg te doen. Maar geen nood als je deze regel niet wenst toe te passen. Kleren die versleten of afgedragen zijn, kun je beslist weggooien. Dingen die je niet mooi meer vindt en die nog in goede staat zijn, geef je weg, bijvoorbeeld aan de kringloop- of hergebruikwinkel. Ook kleren die te klein of te groot zijn, kun je weggeven.

Stap 5: Verwijder alles wat je wilt wegdoen uit je slaapkamer

Kleren die je wilt weggooien, gaan meteen in de vuilnisbak. De kleren die je gaat weggeven, zet je in de koffer van je auto zodat je ze zo snel mogelijk naar hun nieuwe bestemming kunt brengen. Plan dit ook in je agenda.

Stap 6: Groepeer de kleren die je wilt houden en leg of hang ze in je kast

Groeperen doe je op basis van de kleren die je hebt en die terug in je kleerkast moeten. Een aantal mogelijkheden: per seizoen (winter- en zomerkleren), per soort (bloezen, T-shirts, topjes, rokken, broeken, sportkleding, jurken, jassen, uitgaanskleding…). Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en per kleur of per (mouw)lengte werken.

Stap 7: Leg ook alle andere spullen bij elkaar

Leg ook alle andere spullen bij elkaar en doe weg wat weg mag. Riemen kunnen aan een speciale kapstok of in een lade, stropdassen, sjaals en sokken ook. Juwelen kunnen in een juwelendoos.

Tips voor slim kledingmanagement

Nu je kleerkast georganiseerd is, zul je de huidige toestand beslist willen behouden. Slim kledingmanagement draagt bij aan een .

 • Kijk je garderobe regelmatig na. Kleding die stuk is, herstel je meteen, anders draag je het toch niet meer. Was alles wat gewassen moet worden en gooi weg wat weg moet.
 • Als je iets nieuws koopt, verwijder je een ‘oud’ kledingstuk uit je kast. Zo kun je je georganiseerde kast up-to-date houden.
 • Koop voortaan kleren die niet snel uit de mode raken en die je makkelijk kunt combineren met andere kleren. Die gaan langer mee en je zult er heel wat geld mee uitsparen.
 • Zorg dat je niet te veel kleding hebt.
 • Wat in je kast hangt, drààg je gewoon. Je koop dus geen kleren om ze gewoon in de kast te laten verpieteren.
 • Laat je garderobekast ademen, geef je kast de ruimte om te groeien. Vul je kleerkast maar voor driekwart.
 • Geef je partner een eigen deel van de kast.
 • Accessoires bewaar je zo veel mogelijk bij elkaar: riemen, juwelen, sokken…
 • Je hoeft niet altijd iets nieuws te kopen, ga in je kast op zoek naar nieuwe combinaties. Je zult versteld staan over wat je nog aan moois in de kast hebt.
 • Of pak het anders aan en koop gewoon minder kleren: Ruil kleren met een vriend(in) of koop maximaal één of twee keer per jaar het hoogstnoodzakelijke (houd daarvoor een lijstje bij) – goed voor je budget en voor het milieu.

Tot slot nog deze tip uit het boek ‘Rust in je huis en je hoofd’:

Vind je het moeilijk om te bepalen hoe vaak je je kleren draagt? Met deze truc kun je het bepalen:

 1. Hang elk kledingstuk op een aparte kapstok.
 2. Als je je winter- of zomerkleren opnieuw in de kast hangt, plaats je de kapstokken allemaal in dezelfde richting.
 3. Telkens als je iets gedragen hebt en het terug in je kast hangt, plaats je de kapstok in de omgekeerde richting.
 4. Alle kapstokken van de kleren die je niet hebt gedragen, hangen aan het eind van het seizoen nog in de oorspronkelijke richting. Die kleren kun je weggeven of moet je laten herstellen om ze opnieuw te kunnen aantrekken.

Thuiscoaching door professional organizer: niet enkel voor het organiseren van je kleerkast

Heb je ook te veel kleren in je garderobe? En wil je niet hervallen in je oude (koop- en verzamel)gedrag? Geen nood, dit pakken we toch gewoon samen even aan!

Met de thuiscoaching door een professional organizer van Barking Dogs:

 • creëer je weer overzicht in je kleerkast
 • én in je hoofd.

En we coachen je meteen ook bij je gewoonte- en gedragsverandering. Zo wordt de interventie van de Barking Dogs professional organizer meteen ook duurzaam en heb jij nog lang plezier van je georganiseerde kleerkast en je opgeruimde hoofd.

 • Als home organizer gaan we ook met jou aan de slag met het organiseren van je spullen, planning, huishouden en papierwerk.
 • Als office organizer kun je Barking Dogs inschakelen voor het organiseren van je bedrijf of organisatie, je kantoor, winkel, praktijkruimte, je werk(plek), papierwerk, tijd, mailbox en noem maar op.

Barking Dogs, met senior professional organizer Sara Van Wesenbeeck of één van haar teamleden, gaat met plezier samen met jou aan de slag, via een coachings- en begeleidingstraject dat uit meerdere stappen bestaat.

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Contacteer Barking Dogs voor een vrijblijvend intakegesprek. Barking Dogs werkt in België, Nederland en Duitsland.

Of heb je nog vragen? Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis: +32 470 52 70 52.

En… we bijten niet!

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert in life- en budgetmanagement, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, schooldirecteurs, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash