Nietsdoen voor dummies: 11 tips voor minder stress en meer veerkracht

Nietsdoen, niksen, luieren, gas terugnemen… het is niet makkelijk in je drukke bestaan. Maar geef toe je vindt het ongetwijfeld héérlijk om af en toe eens lekker te ‘niksen’.

Het kan zijn dat je je dan schuldig of egoïstisch voelt als je ‘lege tijd’ voor jezelf creëert.

Toch is nietsdoen een must. Het brengt je deze voordelen:

  • Je wordt mentaal gezonder
  • Je ervaart minder stress
  • Je wordt veerkrachtiger
  • En je krijgt meer gedaan als je regelmatig uit de doe-modus stapt en je je brein even rust gunt

Nietsdoen, niksen, lanterfanten voor dummies - Tips van personal coach en expert life management Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

 

Nietsdoen en niksen: Ook voor jou!

Met deze handleiding leer je echt nietsdoen en kun je er meteen de weldoende effecten van ondervinden.

1. Zet je schuldgevoel opzij

Omdat je vindt dat je druk bezig moet zijn, kun je niet meer gewoon rondhangen zonder ‘iets’ omhanden te hebben of een doel te moeten bereiken. Zet je schuldgevoel opzij, het is een eerste belangrijke stap op weg naar het nietsdoen.

2. Niets moet, alles mag

Zodra je die knop omgezet hebt, kun je ongedwongen nietsdoen. Neem even alle zaken door die je niet moet en niet doet, en geniet van het niet-moeten.

Nietsdoen voor dummies - Tips van personal coach en expert life management Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

3. Kies een vast moment

Kies een vast moment of een vaste dag als nietsdoenmoment. Dat helpt om het een plaats in je leven te geven. Zo zijn de zondagen, of vrije dagen zoals 1 mei (of een ‘lockdown’ tijdens het coronavirus), dagen waarop nietsdoen wat makkelijker is.

Iederéén doet het dan immers wat rustiger aan, je wordt minder makkelijk gestoord en dat helpt om deze dag uit te roepen tot jouw ‘doe niets’- dag.

4. Bepaal de duur

Trek tijd uit om niets te hoeven. Als drukbezette vrouw of man zal je deze momenten wellicht vast moeten leggen in je agenda, anders komt het er niet van.

Bepaal voor jezelf hoe vaak en lang je ‘niets’ wilt doen – vijf minuten elke dag, elke week een half uur, een hele zondag of, waarom niet, een jaar lang – en zorg dat je tijdens die momenten geen afspraken of andere verplichtingen hebt.

5. Kies een rustige plek

Waar kun je tot rust komen, waar voel je je comfortabel, waar ben je ver weg van de dagdagelijkse drukte? In je slaapkamer, in bad, op zolder?

Maak die plek gezellig als je dat leuk vindt: zorg voor (geur)kaarsen, een kersenpitkussen of een warme deken.

6. Ontkoppel je stoorzenders

Zet je smartphone en computer uit. Het werkt ook andersom: nietsdoen helpt echter om ook van dit soort ‘verplichtingen’ afstand te nemen. Zorg dus dat je niet gestoord wordt en schakel je stoorzenders uit.

7. Breng je omgeving op de hoogte

Als je niet gestoord wilt worden, zul je zeker ook mensen uit je omgeving op de hoogte moeten brengen van het feit dat jij even gaat ‘niksen’.

8. Begin klein

Het is altijd slim om een nieuwe goede gewoonte stap voor stap op te bouwen. Meteen een vol uur nietsdoen als je het niet gewend bent, zal je geen voldoening geven.

Begin klein, bijvoorbeeld elke dag drie of vijf minuten. In het begin zal dat vermoedelijk al een hele uitdaging zijn.

Bouw het op als je er klaar voor bent.

9. Nietsdoen: Leer het ook aan je kinderen

Jong geleerd is oud gedaan. Leer je kinderen dat nietsdoen oké is en dat je er heel wat mee bereikt.

10. Zorg voor rustige overgang

Zorg na het nietsdoen voor een rustige overgang naar je normale activiteiten. Om nog lang te kunnen nagenieten van je ontspannen ik, hervat je in een rustige pas je normale activiteiten. Ga je dus niet meteen weer haasten en probeer de innerlijke rust een tijdje vast te houden.

EXTRA TIP

Wellicht ben je het ‘niksen’ verleerd. Met deze tips word je snel bedreven in de kunst van het nietsdoen:

  • Oefen het elke dag
  • Ga op het gras liggen en kijk naar de wolken.
  • Zit tegen een boom of op een bank en staar gewoon wat voor je uit.
  • Ga flaneren, rondwandelen zonder doel.
  • Geniet van de stilte.
  • Of doe een dutje, de ultieme vorm van nietsdoen.

Slimmer leven en werken met Barking Dogs

Misschien wil je leren niksen, of andere manieren en tools ontdekken om productiever te worden zodat je ’s avonds op tijd naar huis kunt en je niet meer enkel drukdrukdruk bezig bent en op het eind van de dag niets écht afgewerkt hebt en de losse eindjes zich opstapelen.

Barking Dogs coacht je met kennis van zaken op weg naar meer ‘comfortabel’ leven en werken. Op maat en duurzaam.

Kijk hier wat Barking Dogs voor jou onder meer kan betekenen:

Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

Over de auteur:
Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar en conflictcoach, expert in life & budgetmanagement, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, schooldirecteurs, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers, waaronder Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) foto: Shutterstock – Fotovika