Door de inflatie en de stijgende energieprijzen staat het gezinsbudget onder druk. Met deze tips (die je op 14 mei 2022 ook in De Zondag vindt) kun je aan de slag om je gezinsportemonnee te spijzen.
SOS gezinsbudget
Het leven wordt almaar duurder en dat zet het budget van steeds meer gezinnen onder druk. Dat bevestigt ook de recente koopkrachtenquête van de Gezinsbond die daarom de alarmbel luidt.
Op de internationale ‘Dag van het gezin’ deel ik dan ook graag tips en tricks
- om meer uit je geld te halen
- en je gezinsportemonnee te spijzen, niet alleen met geld, maar ook met goede gewoontes
(Je leest mijn artikel ook op 15 mei in mijn vaste budgetrubriek in De Zondag).
Spijs je gezinsbudget: 17 goede gewoontes om meer uit je geld te halen
Met deze goede gewoontes kun je meteen aan de slag om je gezinsbudget wat aan te dikken:
- Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je weet dan precies wat je als gezin te besteden hebt, wat je grootste uitgavenposten zijn en hoe je aan de slag kan met besparen en sparen. Wil je aan de slag? Lees zeker ook mijn blogpost ‘‘Spoedcursus: Aan de slag met een huishoudboekje‘.
- Zet je met je partner op één lijn als het over geld(zaken) gaat. Je werkt frustraties, conflicten en stress weg. Eensgezindheid over je geldzaken brengt ook op voor je gezinsbudget. Ruzie over geldzaken voorkomen doe je zo.
“Als je samen met je partner op één lijn zit, kun je veel geld besparen.”
- Betrek je kinderen bij de financiën en toon hen hoe het dagelijkse leven werkt: Leer hen hoe ze prijzen kunnen vergelijken, hoe je je papierwerk en betalingen organiseert, hoe ze kunnen sparen…
- Laat je niet verrassen door de extra kosten bij een gezinsuitbreiding, zoals meer boodschappen, hoger water- en energieverbruik, kinderopvang. En misschien heb je minder inkomen omdat je deeltijds gaat werken? Of moet je een grotere auto kopen om je groter gezin te kunnen vervoeren? Bekijk hoe je ruimte kan maken in je budget. Vooraf sparen is altijd slim.
“Denk je aan gezinsuitbreiding, dan is vooraf sparen een slimme budgetactie.”
- Spaar ook voor grotere gezinsuitgaven zoals voor een vakantie.
LEES MEER: Sparen doe je zo
- Laat geen premies liggen waar je recht op hebt zoals school- en studietoelagen.
- Besparen op boodschappen doe je met een boodschappenlijstje. Koop enkel wat op je lijstje staat, anders mist het zijn doel (impulsaankopen vermijden).
- Je kunt je gezinsbudget spijzen en als gezin heel wat geld besparen door tweedehands te kopen: baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed, je babyuitzet, boekentassen, sportuitrusting, gadgets, fietsen…
- Of maak gebruik van alternatieven voor kopen: Leen of ruil spullen en speelgoed met familie of vrienden. Of ga langs bij de Babytheek, een bibliotheek voor babyspullen die je enkel in het eerste jaar na de geboorte nodig hebt.
- Ruim geregeld de kleerkast van je kinderen op en leg de kleren opzij die opnieuw kunnen dienen voor je jongere telg(en).
LEES MEER: Organiseer je kleerkast in 7 eenvoudige stappen
- Koop luiers altijd in de aanbieding, of kies voor herbruikbare luiers.
- Leg voor grotere kinderen een maandelijks budget vast voor kosten zoals voor hun gsm-abonnement.
- Organiseer een beurtrol met andere ouders om de kinderen naar hun activiteiten te brengen. Zo deel je de kosten.
- Neem wat vaker de fiets.
- Geef alle gezinsleden een lunchpakket mee in plaats van telkens in de cafetaria of aan de automaat een broodje of versnaperingen te kopen. Met een gezin van vier bespaar je zo makkelijk 1000 euro per jaar.
“Geef alle gezinsleden een lunchpakket mee. Met een gezin van vier bespaar je zo makkelijk 1000 euro per jaar.”
- Stop de kleine uitgaven: Een frisdrank hier, een donut daar, dat telt op in een gezin. Schrap de ‘kleintjes’ en zet het geld opzij dat je er mee uitspaart. Het levert je gezin zonder moeite een mooie spaarcent op.
- Dagje uit met het gezin? Ga op zoek naar gratis activiteiten, ga na of je gezinskorting krijgt, neem voor het gezin een picknick en versnaperingen mee, overweeg een jaar- of gezinsabonnement voor activiteiten die je vaak doet…
LEES MEER: Meer dan 30 tips voor een goedkope en leuke staycation
- Ga met het hele gezin aan de slag. De impact van je bespaaracties is des te groter, je kan elkaar motiveren en je kinderen leren al doende slim met geld om te gaan. Jong geleerd is oud gedaan!
Waar bespaart jouw gezin op? Deel het op Instagram
Waar bespaart jouw gezin op?
- op boodschappen?
- op kleding?
- Op vervoer?
- Op vrije tijd?
- Op reizen? …
Deel het op de Instagram-account van budgetexpert en financefluencer Sara Van Wesenbeeck: @mijnportemonnee.be
Spijs je gezinsbudget zonder moeite: Schrijf NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck
Mag je portemonnee best nog wat aankomen?
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!
Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!
Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt op!
- Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste Belgische financefluencer is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt. Volg Sara ook op Instagram en bespaar nog meer!
- Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag!
Met de slimme budgettips spijs je je portemonnee het hele jaar door zonder moeite.