Ode aan het halfje: Bespaar zonder moeite met het halveringsprincipe

Met het ‘halveringsprincipe‘ bespaar je zonder moeite, en met evenveel resultaat. Want de helft werkt even goed.

(Je vindt dit artikel op 11 september ook in De Zondag)

Mijn favoriete bespaaractie

Besparen hoeft niet altijd moeilijk of saai te zijn. Dat wil ik vandaag aantonen.

Zet je schrap voor één van mijn favoriete bespaaracties!

Less is, jawel, more

Less is more, minder is meer. Daar gaan we nu mee aan de slag: Gebruik van alles wat je in huis hebt maar de helft van de aangegeven hoeveelheid. Het gaat dan dubbel zo lang mee én je zult zien dat het even goed werkt.

Dit wordt met een geleerd woord ook wel het ‘halveringsprincipe’ genoemd.

  • Met het halveringsprincipe kan je op een leuke manier nagaan hoeveel je echt van iets nodig hebt.
  • En je zult zien dat zelfs met een halve dosis je (af)was even schoon is, en je portemonnee weer wat dikker.
“Je kunt ook zonder moeite besparen. Dat bewijst het ‘halveringsprincipe’.”

Bespaar zonder moeite met het ‘halveringsprincipe’

Het ‘halveringsprincipe’ kan je op vrijwel alles toepassen:

  • Gebruik de helft minder dan op de verpakking staat aangegeven. Dat werkt meestal even goed, want de producenten geven vaak grotere hoeveelheden aan dan nodig: Doe een half schepje detergent in de afwasmachine, neem een half handje douchegel en shampoo, de helft minder allesreiniger, 50 procent minder tandpasta of gezichtscrème.
“Beperk je uitgaven door het ‘halveringsprincipe’ toe te passen: de helft werkt even goed!”
  • Wil je wat kilo’s kwijt of minder snoepen? Met een halve portie hoef je niet minder te genieten van al dat lekkers waar je dol op bent: Eet een half schaaltje chips of nootjes, smeer de helft minder boter en broodbeleg, doe een half klontje in je koffie, eet een half gebakje. Niet altijd makkelijk als het echt heel lekker is, maar wel haalbaar.
  • Je kunt ook een goedkoop merk voor de helft met een duur merk mixen, of drank voor de helft aanlengen met water: Een prijzig merk hondenvoer vul je voor de helft aan met een goedkoper huismerk. Of je lengt je glas fruitsap aan: de helft sap, de helft water.
  • Of knip het in twee: Keukensponsjes bijvoorbeeld, maar ook de rol keukenpapier kan je doorknippen. Hij gaat dan dubbel zo lang mee.
  • Besparen op energie en water kan ook met het halveringsprincipe: Gebruik de droogkast maar de helft van het jaar, laat de helft minder lampen branden, vul je bad met de helft minder en douchen doe je maar half zo lang.

LEES MEER: Je energierekening onder controle met meer dan 30 tips

LEES MEER: Verlaag je waterrekening

  • En ook voor je uitgaven kun je met het halveringsprincipe aan de slag: Tracht je uitgaven met de helft te reduceren, daar waar het haalbaar is. Geef de helft minder uit aan boodschappen, koop maar half zo veel speelgoed voor de kinderen, of de helft minder kleren.

LEES MEER: Meer in je winkelkar voor minder geld

LEES MEER: Bewust consumeren: 15 handige tips om te consuminderen

Maak dubbele winst

Wil je nog een stapje verder gaan? Neem dan de helft, en halveer die nog een keer (en eventueel nog eens). Doet die hoeveelheid ook zijn werk, zonder dat je het gevoel hebt dat je je iets moet ontzeggen, of zonder dat het je gezondheid schaadt? Dan maak je dubbele winst!

Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?
 
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
 
 
Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

  • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!
Zo spijs je zonder moeite je portemonnee.
 
 
Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash