Meer in je winkelkar voor minder geld: 18 superslimme bespaartips

“Hoeveel geeft een gezin wekelijks uit aan boodschappen?” In het juninummer van Vitaya Magazine geef ik antwoord op deze vraag én daar bovenop deel ik nog enkele nuttige budgettips waarmee je geld kunt besparen op je boodschappen.

Maar als je liever geen extra geld uitgeeft aan een tijdschrift 😉 , dan vind je in deze blogpost alles wat je moet weten over je uitgaven voor voeding, aangevuld met nuttige budgettips (uit ‘Het slimme budgetboek’) – gratis en voor niets.

Ga met mijn tips aan de slag en je hebt voortaan meer in je winkelkar voor minder geld!

Facts & figures

Laten we beginnen met enkele feiten:

  • 35.429 euro is de totale totale consumptie van een gemiddeld Belgisch gezin (de cijfers vind je in het huishoudbudgetonderzoek dat de overheid om de twee jaar organiseert).
  • Voeding is na wonen de tweede grootste uitgavenpost van een gezin.
  • We besteden 13,2% van ons budget aan voeding en niet alcoholische dranken, dat geeft gemiddeld 4.692 euro per jaar of 90 euro per week.

Maar… in werkelijkheid zul je wellicht meer dan 90 euro per week aan voeding uitgeven. En daar zijn verschillende redenen voor. Wie meer verdient bijvoorbeeld, geeft meer geld uit, ook aan eten. Ook de samenstelling van je gezin, of je grote eters in huis hebt of huisgenoten die zware fysische arbeid verrichten, zullen je uitgaven voor voeding bepalen en de hoogte in jagen.

Voeding neemt een flinke hap uit je budget en het is een kostenpost waar je niet onderuit kunt. Toch kun je met enkele eenvoudige acties en ‘goede gewoontes’ je uitgaven in de supermarkt flink onder controle houden.

Meer in je winkelkar voor minder geld

18 superslimme bespaartips

Meer in je winkelkar voor minder geld? Geld verdienen terwijl je het aan het uitgeven bent? Het kàn! Met deze 18 eenvoudige bespaartips (uit ‘Het slimme budgetboek’) pak je het met succes aan:

  • Slim shoppen begint al voor je in de winkel bent: stel thuis een weekmenu op. Een weekmenu helpt om niet te veel aan te kopen en niets weg te gooien. Het lijkt een heel gedoe, maar dat is het niet. En je wint er geld én tijd mee.

Handig: Trek een vast moment uit om je weekmenu op te stellen. Kijk zeker ook in je voorraadkast en diepvriezer wat je kunt opgebruiken. Hou alle weekmenu’s bij in een boekje – handig als je het druk hebt of een keer geen inspiratie hebt.

  • Maak een boodschappenlijstje op basis van je weekmenu én (dit is essentieel) koop alleen wat op je lijst staat. Zo vermijd je (dure) impulsaankopen.
  • Plan je shoppingbeurten vroeg in de ochtend dan zit je hoofd nog niet vol met allerlei ‘losse eindjes’. Met een fris hoofd zul je veel slimmere keuzes maken en makkelijker aan de verleiding van het impulsieve kopen kunnen weerstaan.
  • Ook tijdsdruk kost geld. Snelsnelsnel van hier naar daar – en door de supermarkt – hollen, is een grote centenvreter. Op zulke momenten laad je je winkelkar (bom)vol zonder er bij na te denken. En dat kost geld.
  • Beperk het aantal winkelbezoeken. Hoe vaker je naar de winkel gaat, hoe meer geld je zult uitgeven (aan nodeloze dingen). Je wint bovendien ook tijd door je shoppingbeurten te plannen en te beperken.
  • Vermijd afleidingen: ga niet met een lege maag shoppen, laat je kinderen thuis, loop niet te telefoneren terwijl je je inkopen doet.

Handig: Wist je dat ook het selfscanningsapparaat voor veel afleiding kan zorgen? Vooral de eerste keren dat je ermee werkt, koop je meer dan voorzien. Maar er is wel goed nieuws, want onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig met het selfscanningsapparaat werken door de band genomen minder kopen.

  • Spreek met je kinderen af dat ze geen extra’s krijgen als ze mee boodschappen doen – even doorbijten is de boodschap.
  • Betaal contant. Dat helpt om de ‘pain of paying’, de betaalpijn, te voelen. Betalen met contant geld voelt voor je hersenen aan als ‘pijn’, dat heeft recent neurologisch onderzoek uitgewezen. Als je met de bankkaart betaalt voel je de betaalpijn niet. Je zult minder snel geld uitgeven als je cash betaalt.
  • Neem een kleinere winkelkar of een winkelmandje, daar ga je minder makkelijk van alles en nog wat in verzamelen.
  • Vergelijk de kiloprijs. In België is men verplicht de kiloprijs te vermelden. Die staat in de supermarkt meestal in het klein aangegeven, ergens onder de prijs van het product.
  • Ga in de supermarkt eens wat vaker door de knieën, want onderaan in de rekken vind je de goedkoopste producten.
  • Koop seizoensproducten, die zijn altijd goedkoper omdat de aanvoer dan groter is. Op de website van VELT kun je een groenten- en fruitkalender downloaden. Bevestig je kalender op de koelkast, zo weet je altijd met welke (seizoens)groenten en -fruit je goedkoper af bent.
  • Bereide producten en kant-en-klaarmaaltijden zijn doorgaans duurder dan verse basisvoedingsmiddelen.
  • Maak gebruik van de snelverkoop. Heel wat verse producten moeten op zaterdagnamiddag de deur uit omdat de winkels op zondag gesloten zijn. Hou de snelverkoop in de gaten, misschien zit er wel iets tussen wat op je weekmenu staat.
  • “En wat met aanbiedingen? Brengen die iets op?” – het is een vraag die ik vaak krijg in mijn budgetworkshop ‘1 + 1 = 3, een ruimer gezinsbudget zonder moeite’. Je kunt inderdaad geld besparen door producten in de aanbieding te kopen, maar er zijn wel valkuilen. Uit je doppen kijken en goed (na)rekenen is de boodschap:
    • Ga altijd na en/of reken uit of je wel je écht voordeel doet met de korting, want reclame kan misleidend zijn (kijk in dit verband zeker ook naar de reportage ‘gewikt en gewogen’ van Koppen XL).
    • Aanbiedingen kunnen je naar winkels lokken waar je normaal gezien nooit komt (bijvoorbeeld omdat de prijzen er hoger liggen dan in jouw vertrouwde supermarkt).
    • ‘Drie halen en twee betalen’ bevat ook enkele valkuilen: door op het aanbod met korting in te gaan, heb je vaak een ander product dat je liever hebt of goedkoper is, niet gekocht. En hoe meer je van een product in huis hebt, hoe meer je er ook van gaat eten (en des te sneller je dus terug in de winkel staat om het opnieuw aan te kopen).
    • Soms krijg je meer korting bij aankoop van grotere hoeveelheden. Heb je al deze extra producten wel echt nodig? En bovendien zul je dan ook meer van deze producten gaan verbruiken.
  • Laat je niet verleiden door getallen en percenten die je veel beloven of door het woord ‘GRATIS!’. Voor dat woord ga je steevast door de knieën, maar besef wel dat aan ‘gratis’ vaak een verborgen prijskaartje hangt.
  • Tot slot: verspillen kost ook geld. Voedselverspilling kost in Europa gemiddeld 175 euro per persoon per jaar. Dat komt overeen met heel wat voedsel dat ongebruikt de vuilbak in gaat. Slecht voor het milieu en voor je portemonnee.

Handig: Tracht zo weinig mogelijk producten weg te gooien door een weekmenu op te stellen, met een boodschappenlijstje te werken, rekening te houden met grote en kleine eters, voedsel beter te bewaren.

Doe de weggooitest: Wil je weten hoeveel voedsel jij elk jaar weggooit? Doe de weggooitest op de website van Milieu Centraal (de Nederlandse onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven), of vul de invullijst in en houd gedurende twee weken bij welk voedsel jij weggooit. Je krijgt na de test meteen zicht op het bedrag dat jij jaarlijks zomaar de vuilbak in kiepert.

Nog meer tips om te besparen?

  • Bij de publicatie van ‘Het slimme budgetboek’ in oktober 2012 en naar aanleiding van de goede verkoop van budgetboeken dat jaar op de Boekenbeurs, nodigde VTM nieuws me uit voor een reportage waarin ik tips geef om in de supermarkt geld te besparen. Kijk mee naar de reportage op het VTM nieuws…

 

3 nov 2012 - Opname VTM nieuws 11

  • Nog veel meer nuttige en eenvoudige tips & tricks om meer dan 100 euro per week te besparen (zonder moeite of zonder daarvoor in te boeten aan comfort of plezier) lees je in ‘Het slimme budgetboek’. Mijn boek is in België en Nederland uitgegeven bij Lannoo en kost 17,99 euro. Een door mij gesigneerd exemplaar bestellen doe je hier.

HET SLIMME BUDGETBOEK - Sara Van Wesenbeeck - cover

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – SFC