Spullen kosten geld, en meestal hebben we er meer dan genoeg of zelfs veel te veel. Hoog tijd om te ‘consuminderen’: niet minder, maar wel bewuster consumeren, daar draait het om. Zowel je portemonnee als de planeet wordt daar beter van. Dit zijn mijn handige tips om meteen aan de slag te gaan.
Consuminderen: Make the world a better place
We leven in een consumptiemaatschappij waarin we worden aangemoedigd om zoveel mogelijk te kopen. En dat doen we dan ook gretig.
Gevolg?
- Onze huizen puilen uit
- Onze portemonnee wordt almaar dunner
- en ook de gevolgen voor onze planeet zijn groot
“Je geld verantwoord en verantwoordelijk uitgeven, en zo geld besparen en de wereld sparen. Daar gaat het om bij consuminderen.”
Geen wonder dat massaconsumptie hoe langer hoe meer bekritiseerd wordt, en dat steeds meer mensen bewuster gaan consumeren. Vandaar dat ook ‘consuminderen’, bewuster leven en kopen, in opmars is.
Voordelen van consuminderen
Dit zijn de voordelen van consuminderen:
- Je bespaart (veel)
- Je kunt meer sparen
- Je gaat creatiever om met de spullen die je al hebt
- Je maakt anderen blij met jouw spullen (die nog in goede staat zijn)
- Je verkleint je ecologische voetafdruk en spaart de planeet
- Je hebt meer rust in je hoofd
Consuminderen is dus niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor anderen en voor de hele wereld om je heen.
15 handige tips om te consuminderen
Wil je aan de slag met consuminderen. Zo kun je het aanpakken:
- Bedenk dat spullen niet alleen geld, maar ook tijd kosten, want je moet ze onderhouden, wegbergen, herstellen. Heb je echt zo veel tijd (en geld) over dat er nog iets bij kan?”
- (Her)gebruik wat je nog hebt: Kijk in je voorraadkast, diepvriezer, kleerkasten, op zolder en in de kelder wat nog kan dienen. Je ontdekt beslist schatten.
- Denk over iedere aankoop na: Heb ik dit écht nodig? Heb ik er (nog) plaats voor? Heb ik al iets gelijkaardigs? Ga ik het echt gebruiken?
- Geef je spullen een vaste plaats. Zo hoef je ze niet nog een tweede of derde keer te kopen, enkel en alleen omdat je ze niet meer kan terugvinden.
“Bedenk dat spullen niet alleen geld, maar ook tijd kosten, want je moet ze onderhouden, wegbergen, herstellen. Heb je echt zo veel tijd (en geld) over dat er nog iets bij kan?”
- Ga op zoek naar je ‘zwakke plekken‘: Waaraan kan je in de winkel niet weerstaan? Voorzie een maandelijks budget waarmee je deze aankopen beperkt.
- Shoppen om jezelf te troosten is geen goed idee. Het kost geld, de kans op miskopen is groot en de kans dat je altijd maar meer gaat willen kopen omdat je verdriet niet verdwijnt, is groot.
- Loop eerst een blokje om voor je iets koopt.
- Zin in een nieuwe outfit? Shop eerst in je kleerkast. Kijk naar wat je al lang niet meer hebt aangehad en probeer nieuwe combinaties uit.
LEES MAAR: ‘Organiseer je garderobe in 7 eenvoudige stappen’
- Ga alleen de deur uit met een vooraf vastgesteld budget, en overschrijd het niet.
“Ga alleen de deur uit met een vooraf vastgesteld budget, en overschrijd het niet.”
- Maak niet alleen een boodschappenlijstje voor de supermarkt, maar ook voor inkopen in de stad of de meubelwinkel is het nuttig. Koop alleen wat er op je lijstje staat. Zo vermijd je (dure) impulsaankopen.
LEES MEER: 7 voordelen van een boodschappenlijst
- Maak gebruik van uitleendiensten, zoals de bibliotheek of organisaties waar je gereedschap kan uitlenen.
- Deel of ruil kleren en spullen met anderen. Doe voortaan aan ‘swapping’ of leen spullen die je niet vaak gebruikt, zoals gereedschap.
- Herstel wat stuk is: naai knopen weer aan, vervang lampen of de binnenband van je fiets… Je kan het beslist zelf. En je kan het leren. Op Youtube vind je beslist een makkelijke handleiding.
- Introduceer je eigen ‘Koop Niets Nieuws’ dagen of ‘Verbruik Minder’ dagen (neem dan bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto). Geniet van wat deze dag voor jou heeft opgebracht: geld, meer tijd én rust in je hoofd.
LEES MEER: To buy or not to buy, that’s the question
- Wil niet altijd meer, maar wees tevreden met wat je hebt.
Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck, en vul je portemonnee zonder moeite
Mag je portemonnee best wat aankomen?
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!
Volg de eerste Belgische financefluencer Sara Van Wesenbeeck op de socials: ook dat brengt op!
Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.
- Volg Sara ook op Instagram en bespaar veel geld!
- Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!
Zo kun je elke maand, zonder moeite, je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.