Je jaarbespaarplan: Financieel fit in september

Financieel fit zijn en blijven, dat doe je met mijn jaarbespaarplan. In deze geldblog vertel ik hoe je in september nog extra kan besparen (of anders gezegd: hoe je geld kunt winnen). Bespaar in september - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck, uit haar boek 'Hack je budget' - www.barkingdogs.be  

Je jaarbespaarplan: 13 x (makkelijk) besparen in september

Elke maand valt er wel wat te besparen met mijn jaarbespaarplan. Dat is een handige checklist om actie te ondernemen en je portemonnee flink te spijzen, met tips uit mijn nieuwste boek ‘Hack je budget‘, 365 tips om meer uit je geld te halen. Dit zijn mijn tips voor september:

 • Ga aan de slag met je bespaarthema van deze maand. Ik geef je graag wat inspiratie: Besparen op kleren doe je bijvoorbeeld in januari, besparen op boodschappen in februari, besparen op spullen doe je in maart, en in september laat je de auto zoveel mogelijk in de garage staan. In plaats daarvan neem je de fiets of het openbaar vervoer. Wat je hebt uitgespaard zet je opzij voor later of voor een extraatje.
 • Leer je dure gewoontes uit de zomerperiode af. Kocht je makkelijk kant-en-klaar? Of ging je tijdens je vakantie vaak uit eten? Tracht dit te verminderen. Een leuk alternatief: nodig vrienden en familie uit en kook zelf heerlijke homemade gerechten voor hen (en gebruik daarbij ook goedkopere seizoengroenten, -vis en-fruit). Evenveel pret gegarandeerd, maar je houdt meer geld over op het eind van de maand.

“Leer je dure gewoontes van je vakantie af.”

 • Koop typische zomerspullen voor volgend jaar nu al in. Met de herfst voor de deur vind je deze producten nu in de uitverkoop: zonnescherm, barbecue-uitrusting, ventilatoren, zomerspeelgoed…
 • September is traditioneel een dure maand voor ouders met schoolgaande kinderen. Enkele tips: Hergebruik wat mogelijk is (de schooltas van vorig jaar kan vast en zeker nog een schooljaar mee), koop tweedehands, vergelijk prijzen, groepeer je aankopen en doe groepsaankopen. Nog meer nuttige bespaartips voor het schooljaar vind je in mijn blogpost ‘Goedkoop terug naar school: 11 winstgevende tips’.
 • Maak zelf je lunchpakket is wellicht een van de meest winstgevende tips voor september, en de rest van het (school)jaar. Elke middag een broodje op school of in de broodjeszaak om de hoek kopen, kost veel geld. Als je met het hele gezin een lunchpakket van thuis meeneemt, kun je heel wat geld besparen, een heel schooljaar lang (op mijn blog ‘Mijn portemonnee‘ maak ik de rekensom. Reken op een winst van minimaal 1000 euro). Trek er tijdens de schoolochtenden wat tijd voor uit; meer hoef je niet te doen.

“Maak zelf je lunchpakket. Het is een van de meest

winstgevende tips voor september, en voor de rest van het jaar.”

 • Ook de activiteiten en hobby’s van je kinderen (en van jezelf) zijn een grote uitgavenpost in september. Je bespaart door het aantal hobby’s te beperken. En vraag bij de dansschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld in schijven kan betalen. Zo komt niet alles samen in de maand september.
 • Zet een carpool- of fietspooldienst op met andere ouders. Zo deel je de vervoerkosten (en je spaart tijd). De activiteiten kun je beslist ook met de fiets bereiken – jong geleerd is oud gedaan. 
 • Ben je student aan de hogeschool of universiteit? Zoek nu al een bijbaantje om je portemonnee te spijzen, dan ben je al ingewerkt tegen dat het academisch jaar begint en heb je al wat geld achter de hand.
 • Heb je al jaren dezelfde energieleverancier? Dan is het hoog tijd om nu voor een goedkopere energieleverancier te kiezen. Vergelijk energiecontracten in Vlaanderen met de V-test en vergeet niet om die vergelijkende test ook jaarlijks te herhalen. Door voor een goedkopere energieleverancier te kiezen, kun jij makkelijk vele honderden euro uitsparen.
 • Wellicht worden de dagen en nachten al wat kouder, maar zet de verwarming niet meteen aan. Trek eerst een extra trui aan en bekijk dan of extra verwarming nu al nodig is.

“Kijk nu al vooruit naar het jaareinde.”

 • Inspecteer in je huis alle tocht-strips aan ramen en deuren. Vervang ze waar nodig. Belangrijk om de kou dit najaar buiten te houden.
 • September is ook oogstmaand. Vruchten en noten vind je in en om het bos, gratis en voor niets. Een emmertje zelf geplukte braambessen levert je verschillende potten heerlijke jam op. Daar kun je dan de herfst en winter heerlijk van smullen.
 • Kijk ook al vooruit naar het jaareinde. De kerstperiode is niet alleen een drukke, maar ook een dure periode. Becijfer nu al welk budget je nodig zult hebben voor geschenken, de kerstboom, feestkleding, het eten… Deel de totaalsom door 4 en stort nu al je eerste bijdrage voor je ‘kerst(spaar)fonds’.

Bespaar het hele jaar door

Hier vind je het jaarbespaarplan van enkele andere maanden van het jaar:

 • Start je jaarbespaarplan op in januari
 • In februari maak je nog meer winst
 • In maart wordt je portemonnee nog wat dikker
 • En met de budgettips van april kun je nog meer sparen

Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck, en vul je portemonnee zonder moeite

Mag je portemonnee best wat aankomen? Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

 • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.    

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash