Zo overleef je de hectische septemberdagen: 10 lifesavers van life coach Sara Van Wesenbeeck

 

Zonder stress terug naar school - tips van life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Wat vliegt de tijd! Het lijkt wel of de vakantie nog maar net begonnen is en nu moet je alweer klaarstaan voor school en werk, een hectische tijd tegemoet. Voor jou en je gezin is het geen sinecure om zonder stress opnieuw in de werk- en schoolroutine te komen.

Toch kan de overgang van de vakantie naar het school- en werkjaar gerust ook vlot en zonder stress verlopen.

Ga aan de slag met deze lifesavers (en luister zeker ook mee naar de Ochtendshow van Q-Music, of lees mijn tips ook in Deze Week):

Zonder stress terug naar school

Met deze tips waren je septemberdagen nog nooit zo relaxed!

1. Bereid jezelf goed voor

De rust tijdens de eerste schoolweken heb je te danken aan een goede voorbereiding:

  • Stel vooraf een stappenplan of checklist op als leidraad voor de ochtend, avond en het weekend.
  • Stel ook een week- of maandmenu op voor je maaltijden.
  • Wacht niet tot de laatste week van de vakantie of de eerste week van september om nieuwe kleren en schoolspullen voor de kinderen te kopen. Plan zulke aankopen op andere, meer rustige momenten en spaar tijd, stress en geld.
  • Leg elke avond de kleren en boekentassen klaar, dek de ontbijttafel vooraf, ruim je huis ’s avonds op, bereid op voorhand lunch en versnaperingen voor. Laat het hele gezin hierbij een handje helpen.
  • Een extra portie soep of spaghetti die je invriest, geeft je een voorraad om op terug te vallen als het een keer te druk is.

Met je voorbereidingen vooraf zal alles vlot verlopen zonder tijd- en energieverlies.

2. Maak je huiswerk

Georganiseerd blijven is de sleutel tot goed gezinsmanagement. Drukke gezinnen hebben drukke planningen. Niet makkelijk om het overzicht te bewaren.

Ga de uitdaging aan om voor het hele gezin een overzichtelijke planning op te stellen. Vermeld daarop alle afspraken, (buitenschoolse) activiteiten, (school)vakanties, uitjes, optredens, verjaardagen, afspraken met dokter en tandarts, verplichtingen, verjaardagspartijtjes en vergeet zeker niet ook je me-time te noteren.

Deze planning geeft overzicht én rust in je hoofd, een heel (school)jaar lang.

3. Denk strategisch

Vermijd het overprogrammeren van je kinderen en jezelf. Organiseer een gezinsvergadering en bespreek de planning en wensen met het hele gezin.

Zorg dat er in de planning voldoende tijd voorzien wordt voor quality time met het gezin en voor tijd om op adem te komen. Daar plukt iedereen de vruchten van.

4. Vermijd de ratrace

Zorg dat je er zelf klaar voor bent. Begin op tijd met de overgang van vakantie naar schooltijd. Stel niet uit wat je meteen kunt doen. Tijdens de vakantie maakt het niet uit dat je wat later opstaat, dat het eten wat later op tafel komt. Daarom zal het tijdens de eerste weken van het schooljaar erg verleidelijk zijn om dingen voor je uit te schuiven, maar dat brengt je in deze drukke tijden geen stap verder.

Stel zo weinig mogelijk uit en pak aan wat je meteen kunt doen. Op die manier krijg je heel wat meer gedaan, met als resultaat minder stress en meer tijd voor de leuke dingen van het (gezins)leven.

5. Haal de stress uit je ochtend

Een rustige ochtendspits bij je thuis haalt ook de drukte uit de rest van je dag. Bereid je ochtend ’s avonds al voor: leg de kleren en boekentassen klaar, dek de ontbijttafel, onderteken de schoolagenda’s… Zo vermijd je lastminute-acties in de ochtend en begin je in alle rust aan je werk- of schooldag.

6. Delegeer

Spreek met andere ouders, buren of vrienden af om te carpoolen naar de activiteiten van je kinderen. Maak ook hier goede afspraken en giet dit meteen in een overzichtelijke planning. Zo help je jezelf en ook andere ouders vooruit en zullen je kinderen geen enkele afspraak moeten missen.

7. Geef je sleutelbos een vaste plaats

Geef je spullen een vaste plaats én breng ze na gebruik meteen terug naar die plaats. Je hoeft nu geen kostbare tijd meer te verliezen met het zoeken naar spullen.

8. Maak tijd voor jezelf

Maak ook van je eigen welzijn een prioriteit en vergeet niet om ook tijd te maken voor jezelf. Sporten, lezen, een etentje met je partner… Het is belangrijk om je batterijen in deze drukke periode op te laden zodat je het hoofd kunt (blijven) bieden aan de vele uitdagingen van je actieve gezin. Leg je me-time in je agenda vast, want je hebt er recht op.

9. Verlies je gevoel voor humor niet

Verlies je gevoel voor humor niet. Als er ondanks al je voorbereidingen en opgewekte acties toch nog wat ‘misgaat’, word dan niet boos maar denk aan al die keren dat het wél goed ging. En… de volgende keer krijg je weer een nieuwe kans om het opnieuw met succes aan te pakken.

10. Op tijd naar bed

Een optimale dag waarin je zonder moeite veel gedaan krijgt, begint met voldoende slaap. Een gezonde slaap mist bij jong en oud zijn effect niet.

Dus: ga met het hele gezin op tijd naar bed en sta morgen gezond en boordevol energie en veerkracht weer op!

Meer tips van life coach Sara Van Wesenbeeck

  • Een zachte landing op het werk na je vakantie realiseer je met deze tips van Sara Van Wesenbeeck op de blog Sara’s L!fesavers en in de krant Deze Week.

Een goede start nemen na je vakantie? En de rest van het jaar optimaal functioneren? Laat je coachen door Barking Dogs!

Een goede start nemen na je vakantie? Met meer comfort functioneren, thuis en op het werk? Je werk en privé-leven vlot combineren? Al je deadlines halen? Productiever zijn (lees: elke dag op tijd naar huis vertrekken)?

Barking Dogs en life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck coachen je deskundig en op maat zodat jij binnen de kortste keren:

  • alles weer onder controle hebt
  • minder stress hebt
  • meer tijd hebt voor datgene wat er echt toe doet.

Wie wil daar niet voor tekenen?

Barking Dogs coacht je:

Bekijk ook de andere exclusieve coachingprogramma’s (voor spitsuurvrouwen, spitsuurprofessionals, ondernemers, starters, medici, schooldirecteurs…) en workshops en trainingen die Barking Dogs aanbiedt.

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Contacteer Barking Dogs. Of bel naar +32 470 52 70 52. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost van life & business coach, personal organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 29 augustus 2013)
(c) Afbeelding: Unsplash – Mike Fox