Zo overleef je de ochtendspits bij je thuis: 11 slimme tips

In de meeste gezinnen is de ochtend het drukste moment van de dag. Op korte tijd moet er immers veel gebeuren. En dan durft het wel eens fout te lopen, zeker als je niets plant, alleen maar holt en met één oog op de klok al te grote rampen probeert te vermijden.

Met deze 11 slimme tips leid je de hectische ochtendspits bij jou thuis in goede banen, heb je minder last van ochtendstress en zul je ook de rest van de dag minder stress ervaren.

1. Leg een nieuw en haalbaar ochtendschema vast

Schrap eerst en vooral alle activiteiten die je op een ander moment van de dag kunt doen. Leg het tijdstip vast waarop je wilt opstaan en vertrekken en wanneer de andere activiteiten moeten plaatsvinden, zoals tanden poetsen of ontbijten. Heb je een onregelmatig werkschema of co-ouderschap? Stel ook daarvoor een apart stappenplan op. Met je stappenplan(nen) als leidraad blijf je ’s ochtends makkelijk op schema.

2. Verdeel de taken

Wie laat de hond uit? Wie dekt de tafel af? Wie brengt de kinderen naar de crèche of naar school? Verdeel de taken en werk bij voorkeur met een vaste taak voor elk gezinslid. Zo vermijd je nodeloze discussies.

3. Zoek extra ondersteuning waar nodig

Wat dacht je van een beurtrol met andere ouders om de kinderen naar school te brengen? Of van een oma of buur die je ‘s ochtends kunt inschakelen als een van je kinderen onverwacht ziek is?

4. Gebruik de snoozeknop niet

Het opstaan uitstellen, slokt heel wat kostbare tijd op. Laat het alarm afgaan op het tijdstip waarop je echt moet opstaan en stap dan meteen gezwind uit bed.

5. Sta vroeger op dan je huisgenoten

Dat geeft je de tijd om jezelf in alle rust klaar te maken, even tijd voor jezelf te nemen of wat voorsprong te nemen op je huisgenoten. Ook dat brengt rust, voor iedereen.

6. Dek de ontbijttafel ’s avonds en leg je kledij voor de volgende dag klaar

Ook sporttassen en boekentassen zet je ’s avonds op een vaste plaats klaar en het ondertekenen van schoolagenda’s of het verzamelen van knutselspullen voor school handel je best de avond voordien af. Zo vermijd je ‘s ochtends last-minute-acties of discussies die veel tijd kosten.

7. Bereid ook de rest van je ochtend op voorhand voor

Heb je een vroege werkafspraak? Stel je gps de avond ervoor al in of zoek op welke trein je moet nemen om op tijd op de afspraak te zijn.

8. Behandel je e-mails enkel op kantoor

E-mails lezen is een grote tijdvreter, het leidt je aandacht af van je ochtendroutine en geeft stress en onrust in je hoofd.

9. Doe je strijk niet tijdens de ochtend

’s Ochtends ‘snel’ een hemd of t-shirt strijken, kost veel extra tijd en bovendien zal het resultaat niet geweldig zijn. Werk je strijkgoed voortaan één keer per week af en win ’s ochtends tijd.

20. Geef je sleutelbos een vaste plaats…

… en doe dat ook voor je andere veelgebruikte spullen. Voortaan zul je geen kostbare tijd meer verliezen met het zoeken naar je spullen.

11. Ga op tijd naar bed

Een ochtend zonder stress begint al de avond er voor. Na een verkwikkende nachtrust zullen je ochtenden en dagen vlotter verlopen: je hebt minder last van stress, je wint veerkracht en veel tijd!

Sara Van Wesenbeeck

In dit filmpje zet Life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck haar tips voor een ochtend zonder stress nog eens op een rij:

 

Nooit meer ochtendstress met Barking Dogs coaching

Vind je het hoog tijd om je werk- en leefgewoontes te veranderen? Wil je minder stress en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet? En kun je daarbij een duw in de rug best gebruiken?

Maak je goede voornemens eindelijk waar en laat je coachen door Barking Dogs. Ervaren life & business coach, personal organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck coacht je met kennis van zaken, onder meer ook op je werkplek.

Contacteer Barking Dogs voor een afspraak. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.