Sint en (budget)Piet maken dit jaar winst

Zaterdag is Sinterklaas met zijn stoomboot vol pakjes in ons land aangekomen. Hoewel de goedheilig man zeer gul is, zal hij in crisistijd wellicht graag wat op zijn (chocoladen) centen willen letten.

Met deze 10 budget-lifesavers zullen Sint en (budget)Piet dit jaar zonder stress, met even grote voldoening én met een budget in evenwicht de kinderen opnieuw heel gelukkig kunnen maken.

Een budgetvriendelijk en toch leuk Sinterklaasfeest? Het kan!

1. Plan

Maak een overzicht van wat je nodig hebt om van het Sinterklaasfeest een succes te maken. Noteer alles wat je moet doen en wat je nodig hebt in een notitieboekje. Zo creëer je overzicht, heb je minder stress en ook je budget zal er beter van worden.

2. Leg vooraf een budget vast

De verleiding is groot om je te laten meeslepen door de Sinterklaas-koopgekte. Leg daarom vooraf een budget voor het Sinterklaasfeest vast, en hou je aan dat budget. Nu kun je gericht je inkopen doen, kun je impulsaankopen vermijden en kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

3. Overlaad je kinderen niet met heel veel (dure) cadeaus

Zal je kind ongelukkig zijn met wat minder en minder duur?

4. Kijk dit jaar uit naar goedkopere maar creatieve cadeaus

Zullen je kinderen daar minder plezier aan beleven? Breng ook eens een bezoek aan de kringloopwinkel of koop op het internet (e-bay, marktplaats.nl…), daar kun je mooie spullen die (zo goed als) nieuw zijn voor een prikje op de kop tikken.

5. Koppel het nuttige aan het aangename

Laat Sinterklaas ook eens een muts of een sjaal, een paar leuke sokken of een pyjama of leuke lakenset brengen.

6. Vergelijk prijzen

Trek vooraf wat tijd uit om prijzen te vergelijken: op het internet en in de brochures van de speelgoedwinkels. Je zult versteld staan van wat je op die manier kunt uitsparen. Doe je aankopen in de goedkoopste winkel, daar kun je heel wat geld mee winnen. Om tijd te winnen, bel je vooraf naar de winkel en laat je het speelgoed alvast voor jou opzij zetten.

7. Maak zelf verlanglijstjes

Om te vermijden dat Sint en Piet enkele dagen voor het Sinterklaasfeest als een kip zonder kop en al ruziënd door de speelgoedwinkel moeten lopen omdat ze geen flauw idee hebben wat ze zullen kopen, kun je vooraf voor elk kind, een verlanglijstje maken, zonder dat zij ervan op de hoogte zijn uiteraard. Hou daarvoor ogen en oren open en noteer het hele jaar door geschenkideeën: een nieuwe hobby, een wens (‘dat zou ik nog wel eens willen hebben’)… noteer het allemaal!

8. Spreid je Sinterklaasaankopen over het hele jaar

Wacht niet met het kopen van de Sinterklaascadeaus tot een week voor het Sinterklaasfeest, maar spreid je aankopen over het hele jaar en maak gebruik van de aanbiedingen of de koopjesperiodes om de geschenken goedkoper aan te schaffen. Dat heeft vele voordelen: je kunt de kosten spreiden, je vermijdt dure impulsaankopen en je geschenken op tijd aankopen geeft minder stress want je vermijdt ook lange wachtrijen aan de kassa. Zorg er wel voor dat je de vooraf aangekochte cadeaus goed verstopt!

9. Steek zelf de handen uit de mouwen

Misschien ben je wel handig en creatief genoeg om zelf leuke Sinterklaascadeaus te maken: een poppenhuis, poppenkleertjes, een boekenkast of nachtkastje, een zelf gehaakte muts en sjaal… Om geld uit te sparen ga je bij voorkeur aan de slag met materiaal dat je nog in huis hebt. Plezier gegarandeerd!

10. Trek tijd uit voor leuke activiteiten samen met je kinderen

Schrijf samen een brief naar Sinterklaas, zing samen liedjes. Of breng met je gezin een bezoek aan de Sint bij jou in het dorp of vereniging. Dat is voor iedereen (gratis) ‘kwali-tijd’!

Lees meer

  • Meer slimme budgettips waarmee je winst maakt op alle vlakken in je leven vind je in ‘Het slimme budgetboek’ (Lannoo) van life & business coach, professional organizer en auteur Sara Van Wesenbeeck.
  • Lees ook het uitgebreide interview met personal finance expert en coach Sara in de personal finance-bijlage bij Knack.

 

 

 

 

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Afbeelding: Shutterstock – Hans Slegers