Kwaliteitstijd met het hele gezin: zo heb je er meer van

Kwali-tijd met het hele gezin: met de tips van life coach Sara Van Wesenbeeck heb je er meer van

Als spitsuurouder zitten je dagen goed vol, onder meer door je drukke agenda op het werk en thuis. Maar ook de dagen van je kinderen zijn vaak goed gevuld. School, huiswerk, muziekles, sportclub, scouting, spelen met vriendjes, op familiebezoek… Dat is heel wat om te behappen voor je kinderen. Bezige bijen zijn het.

Taxi Mama en Papa

Kinderen die de kans krijgen om van veel te proeven, zijn lucky kids, maar hun agenda’s zitten vaak overvol. Bovendien kost het ook jou tijd, want jij fungeert ongetwijfeld als taxichauffeur en je moet bovendien doen wat je altijd al deed: koken, de was in de machine, het huis aan de kant houden, helpen met huiswerk…

Voordat je het weet, is je dag voorbij en liggen alle kuikens die je zo graag op een rij achter je wilde hebben samen met jou uitgeteld op de bank. Dag ‘kwali-tijd’ met je partner en kinderen.

Prop de agenda van je kinderen daarom niet vol. Laat wat ademruimte voor je gezin, ga op zoek naar zo veel mogelijk ‘kwali-tijd’. Voordat je het weet zijn ze het huis uit en heb je nauwelijks de tijd gehad om samen te genieten. Zorg dat dit jou niet overkomt.

Qualitytime met het gezin komt er niet zomaar. Hoe krijg je je ducks in a row met een gezin waarin iedereen een overvol schema heeft?

Meer kwaliteitstijd met het gezin met de tips van coach Sara Van Wesenbeeck

Is er in deze hectische wereld nog ruimte voor kwaliteitstijd met je gezin? Toch wel! En je hoeft het heus niet ver te zoeken, want kwali-tijd ligt vaak in een klein hoekje en er zijn verschillende soorten qualitytime.

Hier volgt alvast inspiratie voor meer qualitytime met je gezin.

1. Wat is qualitytime?

Bespreek met je gezinsleden wat jullie onder ‘qualitytime’ verstaan. Kwali-tijd is er in vele vormen: Het kan gaan om tijd samen met het gezin of om tijd dat je er bent om te praten, te knuffelen, te helpen of om tijd waarin je samen de routines van elke dag beleeft. Maken jullie er genoeg ruimte voor? Hoe kun je meer van die soorten kwali-tijd creëren? Welke dingen moet je schrappen om meer tijd voor elkaar over te houden?

2. Plan de gezinsagenda niet vol

Vermijd het over-programmeren van je kinderen en jezelf. Organiseer een gezinsvergadering en bespreek de wensen met het hele gezin. Waak erover dat er nog voldoende tijd overblijft om tot rust te komen, om te knuffelen, om niets te doen.

3. Zeg ook eens ‘nee’

Er zijn periodes in het jaar dat het extra druk is. Sta jezelf toe om af en toe een (sport)activiteit over te slaan, zeker als je daardoor samen met het gezin weer op adem kunt komen en wat meer tijd samen kunt doorbrengen.

4. Gezinsavond

Doop één avond per week om tot gezinsavond. Misschien niet eenvoudig om in jullie drukke schema’s in te passen, maar met een beetje puzzelwerk lukt het beslist. Geef ieder gezinslid de kans om een gezinsavond voor de anderen te plannen.

5. Koken

Krijg je in de keuken ook vaak ‘onverwacht bezoek’ van je kinderen? Vragen ze of ze mogen helpen? Sla dat aanbod niet af, maar maak er kwaliteitsmomenten van. Ga samen op zoek naar nieuwe recepten en probeer ze samen uit. Betrek je kinderen bij het samenstellen van het weekmenu.

6. Aan tafel!

Na het keukenmoment met je gezin ga je samen aan tafel al het zelfbereide lekkers opeten. Niet evident om iedereen samen aan tafel te krijgen, maar als het lukt, krijg je de kans om bij te praten en elkaar even exclusieve aandacht te geven. Ook het dekken en afruimen van de tafel of de afwas kun je samen doen en speels en prettig maken.

7. Sporten

Samen bewegen, levert verrassend leuke momenten op voor je gezin. Er zijn genoeg sportieve activiteiten die je met alle gezinsleden samen kunt doen: wandelen, fietsen, zwemmen, petanquen, volksdans… Probeer van alles uit. Koppel een leuk doel aan een wandel- of fietstocht: onderweg een ijsje eten of de eendjes in het park voeren.

8. En weg zijn wij!

Brengt je gezin veel tijd door in de auto, op weg naar school of naar de sportclub? Maak de ritten leuk: houd een gezellige babbel met je kind over jullie dag, bedenk leuke weekactiviteiten, of zet de radio lekker hard en zing met z’n allen mee uit volle borst!

9. Op stap

Verken samen nieuwe horizonten en dat hoeft heus niet veel geld te kosten of ver te zijn. Maak een uitstap naar de speeltuin om de hoek, kampeer in eigen tuin, trek erop uit voor een minivakantie of ga een dag naar zee. Laat alle gezinsleden een lijst maken met dingen die ze leuk vinden. Kies minstens één keer per maand een activiteit uit de lijst en plan samen het uitje.

10. Meer van dat!

Zelfs in deze drukke wereld kun je ‘kwali-tijd’ vinden. Zoek het vooral niet te ver: het ligt in een klein hoekje, zelfs aan de kassa in de supermarkt. Blijf creatief op zoek gaan naar manieren en momenten om meer te genieten.

Coaching voor spitsuurouders

Voel je jezelf ook spitsuurouder? Wil je de combinatie arbeid en gezin vlotter laten verlopen? Of weer grip op je planning en huis en leefomgeving krijgen?

Laat je coachen door Barking Dogs. Schrijf nu in voor het thuiscoachingprogramma door professional organizer Sara Van Wesenbeeck.

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – 5 second Studio