Budgetvriendelijk kerstkoken: 11 ultieme tips

Budgetvriendelijk kerstkoken. Nu de prijzen voor voeding nog altijd een flinke hap uit je budget nemen, kies je er wellicht voor om het feestmaal dit jaareinde wat goedkoper aan te pakken. Ik deel graag mijn tips.

Budgetvriendelijke kerstkoken: 10 tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Budgetvriendelijk kerstkoken

Nu Sinterklaas weer naar Spanje vertrokken is, is het stilaan tijd om ons voor te bereiden op de feestdagen. Met voedingsprijzen die nog altijd erg hoog zijn, wil je misschien wel wat spaarzamer kokkerellen voor de feestdagen.

Zo meldde Testaankoop vorige week dat heel wat voeding duurder geworden is, en dat prijsdalingen niet voldoende worden doorgerekend:

 • Vooral groenten duurder geworden zijn ten opzichte van vorig jaar (gemiddeld zelfs 20%)
 • Diepvriesproducten zijn gemiddeld 12% duurder geworden
 • Over een periode van twee jaar zijn diepvriesfrieten (64%) het sterkst gestegen
 • Ook kruidenierswaren werden 11% duurder. Zo steeg ketchup maar liefst +43% in prijs en mosterd +24%.
 • Fruit is gemiddeld 10% duurder dan vorig jaar, met pieken voor bosbessen (+27%) en bananen (+20%).

Met mijn 11 tips zijn de feestmalen die jaar gezellig, lekker en goedkoop!

1. Organiseer jezelf

Wist je dat tijdsdruk en stress geld kosten? Je zal je winkelkar dan makkelijker volladen met impulsaankopen, met een hoge rekening tot gevolg. De oplossing: Plan en organiseer.

 • Stel ruim op voorhand budgetvriendelijke feestmenu’s op
 • Doe je inkopen aan de hand van een boodschappenlijst
 • Zoek uit in welke supermarkt je het goedkoopst af bent
 • Maak van tevoren klaar wat je kunt (gebruik ook je vriezer)
“Wist je dat tijdsdruk en stress geld kosten? Je zal je winkelkar dan makkelijker volladen met impulsaankopen, met een hoge rekening tot gevolg. De oplossing: Plan en organiseer.”

LEES MEER: 7 voordelen van een boodschappenlijst

2. Doe op tijd boodschappen

Begin op tijd met de inkopen, zodat je niet naar de duurdere producten moet grijpen omdat de voordelige uitverkocht zijn.

3. Kies recepten met weinig ingrediënten

Een eetlepel van dit, een snuifje van dat, en dan nog een ander ingrediënt als kers op de taart. ‘Van alles wat’ kost je een aardige duit. Je blijft nadien met veel overschotjes zitten die je wellicht nooit meer gebruikt en uiteindelijk in de vuilnisbak kiepert.

 • Ga op zoek naar recepten met weinig ingrediënten
 • of met ingrediënten die je al in huis hebt.

4. Gebruik dezelfde ingrediënten voor meerdere gangen

Een variatie op het thema: (her)gebruik zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten in meerdere gangen. Minder is meer, even lekker en ook goed voor de portemonnee.

“Kies recepten met weinig ingrediënten of (her)gebruik dezelfde ingrediënten in meerdere gangen.”

5. Goedkopere ingrediënten

Bereid je feestmalen met goedkopere ingrediënten. Dat scheelt een slok op de borrel.

 • Koop seizoenproducten. Het aanbod is groter en de prijs daardoor lager.
 • Of kies voor diepvriesgroenten en -fruit. In de vrieskast vind je niet seizoengebonden producten aan een redelijke prijs.
 • Weet dat exquise ingrediënten die uit verre landen overgevlogen moeten worden een aardige hap uit je feestbudget nemen.

6. Ga voor veggie

Zet meer groenten op het feestmenu. Ze zijn lekker en gezond, en vriendelijk voor je portemonnee. Overweeg vegetarische alternatieven voor vlees.

7. Bespaar op vlees en vis

Sla ook voor de feestdagen een keer vlees of vis over. Kies voor de ‘vergeten’ stukjes vlees in plaats van de edele delen zoals filet of rug. Je slager weet raad. Koop vis van het seizoen, of diepgevroren vis. Een visfilet is goedkoper dan een haasje.

8. ‘Koop’ ook in je voorraadkast

Zet ook ingrediënten uit je voorraadkast en diepvriezer op het feestmenu. Die hoef je dan niet extra aan te kopen.

9. Koester de restjes

Hoe vaak gebeurt het niet dat er overschotjes zijn na een rijkelijk gevuld kerstmaal. Geniet van elke hap van je feestmaal en plan ook een restjesmaal. Of geef je gasten een ‘doggybag’ mee. Laat het hen op voorhand weten dat je de overschotjes meegeeft, dan weten zij ook dat ze bij hen thuis niet teveel eten moeten voorzien en hoeven ze dus geen voedsel te verspillen.

LEES MEER: Zo vermijd je voedselverspilling

10. Ook het dessert kan goedkoper

Elk jaar maak ik mijn kerstbûches en Nieuwjaarstaarten zelf. Leuk om doen :-), en ik spaar er tegelijkertijd ook geld mee uit.

Haal je het lekkers voor de feestdagen liever bij de bakker, koop dan de juiste hoeveelheden of kies gebak dat wat minder prijzig is. Weet ook dat alles wat ‘mini’ is, zoals petit-fours, taartjes, mini-gebakjes en broodjes, uiteraard lekker is, maar altijd duurder.

11. Alternatieve dranken

Ook de bubbels kunnen goedkoper.

 • Vervang champagne door schuimwijn, cava, of prosecco.
 • Vergelijk prijzen en koop je (alcoholische) dranken bij de goedkoopste supermarkt.
 • Sla nu al een voorraadje wijn of andere dranken in die je in de uitverkoop vindt.
 • Of kies voor een alcoholvrij aperitief. Vervang alcohol door water waar je een takje. Pimp water door – kraantjeswater dat je pimpt met een takje munt of schijfje citroen. Proost!

Nu te koop: ‘Een betaalbaar jaar’

Vanaf nu is het mijn derde budgetboek ‘Een betaalbaar jaar’, rijker leven met het grote jaarspaarplan te koop in de (online) boekhandel in België en Nederland!

Budgetvriendelijk kerstkoken - Tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be
‘Een betaalbaar jaar’, derde budgetboek van budgetexpert en -coach Sara Van Wesenbeeck
 
In dit unieke boek bundel ik al mijn knowhow en slimme geldreflexen voor een gebalanceerd budget, met de nodige mildheid en ruimte voor extraatjes.
 • Met mijn jaarspaarplan spaar je minstens 100 euro per week, zonder te beknibbelen.
 • Dit jaarspaarplan is handig opgedeeld in de seizoenen, maanden en weken, met concrete tips voor feestdagen en andere winstgevende momenten door het hele jaar.
 • Ik deel ook tips om duurzamer (en dus ook spaarzamer) en slimmer georganiseerd te leven. Zo bespaar je niet alleen geld, maar win je ook tijd.
In mijn boek krik je niet alleen je financiële geletterdheid op, je brengt ook rust in je hoofd, je agenda en je huis. En dat elk jaar opnieuw.

Koop hier je exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’

 • ‘Een betaalbaar jaar’ is uitgegeven bij Lannoo.
 • Het telt 240 pagina’s.
 • Het boek kost en kost 25,99 euro (dit bedrag verdien je meteen terug als je met het boek aan de slag gaat!)

365 dagen besparen zonder te beknibbelen? Koop dan hier je exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar!

Ik koop nu een exemplaar van ‘Een betaalbaar jaar’!

Zonder moeite nog meer besparen? Schrijf NU in voor mijn gratis budgettips via Whatsapp

Zo doe je goede Black Friday deals - Tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Mag je portemonnee best nog wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

 

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!  

Ga impulsaankopen tegen met twee slimme regels van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: de 30-dagenregel en de 10-minutenregel. www.mijnportemonnee.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash