Budgettip Mijn Portemonnee: Zo vermijd je voedselverspilling

Ga voedselverspilling tegen en bespaar mét impact.

Het is vandaag ‘Stop food wasting day’: tijd om voedselverspilling tegen te gaan

120 euro. Dat bedrag kan je volgens onderzoek van de overheid (per gezinslid!) gemiddeld per jaar besparen als je voedselverspilling tegengaat.

 • Een Vlaams huishouden gooit elke week 1,7 kg goed voedsel weg.
 • We gooien vooral brood en banket en fruit en groenten weg. Maar ook koffie en thee, soep en zuivelproducten kieperen we vaak (ongeopend) in de vuilnisbak.

Dat alles kost (jou) handenvol geld, én heeft helaas ook grote impact op het milieu. Stop voedselverspilling en draag in je eigen keuken bij aan goedkoper en duurzaam leven. Twee nuttige vliegen in één klap!

Voedselverspilling tegengaan - tips budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be
“Een besparing reikt altijd verder dan het geld dat die voor je opbrengt”

Zo vermijd je voedselverspilling

 • Koop slim aan: Haal minder in huis, vermijd impulsaankopen, stel een weekmenu op, gebruik een boodschappenlijstje en koop enkel wat op je lijstje staat.

“Koop ook die gekke kromkommer. Hij is goedkoper en lacht je portemonnee toe.”

LEES MEER: Zo bespaar je met een weekmenu

 • Leer meer over de houdbaarheidsdatum: Wat betekenen ‘TGT’ en ‘THT’ op de verpakkingen?
  • TGT, te gebruiken tot: geldt voor voedingswaren die snel bederven, zoals vlees en vis, melkproducten of bereide gerechten. Deze producten eet je na de houdbaarheidsdatum best niet meer, omdat ze dan een mogelijk gevaar kunnen zijn voor je gezondheid. Al is het niet de bedoeling dat je enkel de langst houdbare producten uitzoekt, want dan moeten winkels op hun beurt ook veel weggooien.
  • THT, ten minste houdbaar tot: vind je op producten die niet snel bederven, zoals pasta, groenten en fruit in glas of blik. Na de THT-datum kan je deze voeding nog wel veilig eten. Dat wil ook de app tegen voedselverspilling ‘Too good too go’ aantonen met de campagne Kijk-ruik-proef. Met stickers op voedingsproducten maken ze duidelijk dat de THT-datum niet de uiterste consumptiedatum is en dat je gerust je zintuigen mag vertrouwen voor het veilig consumeren van voeding na de THT-datum.

“Stop voedselverspilling en draag in je eigen keuken bij aan goedkoper en duurzaam leven. Twee nuttige vliegen in één klap!”

 • Bewaar voedsel zoals het hoort:
  • Organiseer je koelkast: zorg dat je overzicht hebt en dat voedsel dat snel kan bederven (bijvoorbeeld een TGT-product) of met naderende vervaldag vooraan een plaats krijgt.
  • Plaats restjes na het koken zo snel mogelijk in de koelkast en bewaar ze altijd afgedekt.
  • Ga op het internet na welke groente of fruit je beter in of buiten de koelkast bewaart voor een langere houdbaarheid.
 • Kook slim en op maat: Houd rekening met grote en kleine eters, leer op maat te koken, gebruik bij het koken een recept, maatbeker, weegschaal of kop om de juiste porties af te meten. Verwerk overschotjes in een kliekjesmenu. Even lekker, maar wél duurzaam en goedkoop!

Tot slot nog dit: de positieve bijwerkingen van besparen

Een besparing reikt altijd verder dan het geld dat die voor je opbrengt. Dit vertelde ik erover in mijn bestseller ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen:

“Bespaaracties spijzen niet enkel je eigen portemonnee, je grijpt ook positief in op andere levensdomeinen en op het leven van andere mensen om je heen. Ga maar na wat bijvoorbeeld minder afval voor je budget en voor het milieu betekent, of welke impact het heeft als je je auto wat vaker door de fiets vervangt. Dit zijn de ‘positieve bijwerkingen’ van jouw persoonlijke budgetacties en geldgewoontes.”

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best nog wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar/mediator, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash