Met een weekmenu kun je geld besparen, maar ook tijd én rust in je hoofd. In mijn artikel (dat je op 12 juni ook in De Zondag kunt lezen) vertel ik hoe je kunt besparen met het plannen van je maaltijden.
9 voordelen van een weekmenu
Plan je maaltijden in een weekmenu. Het is een nuttige actie om te besparen op je uitgaven voor boodschappen.
Dit zijn 9 voordelen van het plannen van je maaltijden:
- Je bespaart geld (makkelijk enkele tientjes), onder andere omdat je minder impulsaankopen doet, en minder vaak naar de supermarkt moet.
- Je wint tijd. Gedaan met elke dag je hoofd te pijnigen over ‘wat je nu weer gaat koken voor je gezin’.
- Je vermijdt de stress van last minute-koken
- Je hebt overzicht. Het hele gezin weet wat er op het menu staat.
- Je kunt de porties beter afmeten.
- Er belandt minder voedsel in de vuilnisbak.
- Je kunt gezonder koken, en je zal minder makkelijk voor fast food kiezen.
- Je brengt meer variatie in je maaltijden.
- Er is meer rust in je hoofd.
Zo brengt je weekmenu nog meer op: 10 slimme tips
Ik vertel je graag hoe je het plannen van je maaltijden aanpakt en hoe je nog meer voordeel kunt doen met je weekmenu. Met deze tips bespaar je nóg meer met je weekmenu:
- Maak een lijst met de gerechten die je het vaakst klaarmaakt. Vraag ook naar de favoriete gerechten van je gezinsleden.
- Kijk in je voorraadkast en diepvriezer wat je nog hebt en kies voor gerechten waarin je eerst deze ingrediënten verwerkt.
- Neem de reclamefolders door van de winkel(s) waar je het vaakst je boodschappen doet en bouw je menu rond de producten die afgeprijsd zijn – om nog meer te besparen kies je bij voorkeur de goedkoopste winkel.
“Door je maaltijden te plannen win je niet alleen geld, maar ook tijd en rust in je hoofd.”
- Verzamel gerechten waarin je seizoengroenten en -fruit kan verwerken. Ook vis kun je per seizoen kopen.
- Zet geen dure ‘speciale ingrediënten’ op het menu.
- Plan minstens één vleesvrije maaltijd per week en vervang vlees vooral door groenten en andere goedkopere eiwitrijke ingrediënten, zoals eieren, tofu en peulvruchten.
- Plan ook elke week een restjesmaaltijd of -dag waarop je de overschotjes van de vorige dagen verwerkt.
“Plan ook elke week een restjesmaaltijd waarop je de overschotjes van de vorige dagen verwerkt.”
- Kook af en toe grotere porties en verwerk ze in je menu voor de volgende dag of vries ze in.
- Maak altijd een boodschappenlijst op basis van je weekmenu en koop enkel wat op je lijstje staat.
- Houd je weekmenu’s bij en hergebruik ze geregeld. Handig om nog meer geld én tijd te winnen.
Bespaar nog meer op je boodschappen
Budgetexpert Sara Van Wesenbeeck verzamelde de 10 beste bespaartips voor je boodschappen.
Mis haar tips zeker niet, en bespaar nog meer.
Schrijf je NU in voor nog meer gratis budgettips, en vul je portemonnee zonder moeite
Mag je portemonnee best (nog) wat aankomen?
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!
Volg de eerste Belgische financefluencer Sara Van Wesenbeeck op de socials: ook dat brengt op!
Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.
- Volg Sara ook op financefluencer en bespaar veel geld!
- Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!
Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.