Besparen zonder geld uit te geven? Het kàn met deze 12 tips!

Besparen zonder geld uit te geven? Het kàn! Met deze 12 tips (die je op 2 oktober ook in mijn budgetcolumn in De Zondag vindt) toon ik aan dat het makkelijk te realiseren is.

Ga meteen aan de slag, want het brengt op (en veel meer dan alleen geld).

“Er zijn tig alternatieven die in de plaats van kopen mogelijk zijn. Zo word je een duurzame consument met oog voor je portemonnee, voor anderen en voor het welzijn van de wereld.”

Wees slim: Bespaar ook zonder geld uit te geven

Wat kunnen we doen om nog meer te besparen? Het is in mijn coachingpraktijk momenteel een veelgehoorde vraag.

Naast bespaaracties zoals je gedrag veranderen, zuiniger consumeren, schrappen of minderen, kan je ook spullen en diensten verwerven zonder dat ze je geld kosten.

Laat ‘kopen’ niet meteen het eerste zijn waar je aan denkt. Kies ook voor deze alternatieven voor kopen.

Het brengt (waardevolle zaken) op:

  • Je spijst je portemonnee
  • Maar, je levert meteen ook een duurzame bijdrage aan het milieu (want aan de basis ligt delen, hergebruiken, lenen, optimaliseren van wat je al hebt en wat er al is..)
  • En je draagt bij aan het geluk van anderen en dat van jezelf (want de alternatieven voor kopen leveren je onder meer heel wat (warme) sociale contacten en beslist ook vrienden op, en geven en generositeit maakt gelukkig, dat is wetenschappelijk bewezen)

Het advies van onze budgetexperte: “Besparen doe je niet enkel door minder te kopen, maar ook door aan de slag te gaan met alternatieven voor kopen.”

12 x besparen zonder geld uit te geven

Wil je niet enkel kopen en geld uitgeven, maar aan de slag gaan met (duurzame) alternatieven voor kopen? Zo pak je het aan:

1. (Her)gebruik wat je hebt

Kijk geregeld in je kasten wat je nog hebt liggen en wat nog kan dienen. Organiseer je (kleer)kasten, dan heb je overzicht. Het helpt ook om spullen niet dubbel te moeten aankopen, gewoon omdat je ze niet meer weet liggen.

LEES MEER: Organiseer je kleerkast in 7 stappen

2. Ga voor gratis

Alles wat je (gratis) kunt krijgen, hoef je niet te kopen.

  • Neem gratis monsters of staaltjes mee of vraag ze aan via het internet.
  • Of kijk bij alles wat je nodig hebt of je het ook gratis (of voor minder) kan krijgen. Leer daarvoor ook te onderhandelen.

Ook dit is gratis: Elke week verstuur ik gratis budget- en bespaartips via Whatsapp. Schrijf nu in en word elke tip een beetje rijker:

3. Herstel wat stuk is

Naai die ontbrekende knoop weer aan, herstel huishoudtoestellen die niet meer werken.

  • Je vindt hiervoor handleidingen op YouTube
  • Of laat je door anderen helpen en neem deel aan een Repair Café

4. Ruil met familie, vrienden, buren, collega’s

Doe aan ‘swishing’ en ‘swapping’, sexy woorden voor het aloude ruilen: geef en krijg er iets anders voor in de plaats. Ruil kleren en spullen, speelgoed, materiaal en diensten.

  • Bied bijvoorbeeld een vriend of collega aan om diensten te ruilen, in plaats van ervoor te betalen.
  • Of ruil je parfum met je beste vriendin. Zo hoef je geen geld uit te geven om lekker te ruiken.
  • Of ruil babysitbeurten met je buren: zo hebben alle drukbezette ouders af en toe een vrije avond zonder de kosten voor een kinderoppas

5. Vervang

Het vervangen van spullen kun je bijvoorbeeld doen via een boekenruilkast bij jou in de buurt. Telkens als je er een boek uit neemt, stop je er een van jou in.

6. Geef weg (en ontvang)

Maak gebruik van ‘Freecycle’. Een wereldwijd netwerk van ‘gifting’-groepen waar geven centraal staat.

Je kunt er zelf spullen vinden, maar ook alles aanbieden wat je niet meer gebruikt. De enige spelregels: geen geld en geen ruilhandel.

Op de website van Freecycle vind je de vestigingen bij jou in de buurt. En ook op Facebook vind je heel wat andere geef-groepen.

Word lid van een weggeefgroep. In deze groepen gaat het niet om ruilen of verkopen, maar om geven.

7. Verzamel

Zo kun je bijvoorbeeld in het fruitseizoen samen met de buren glazen potten verzamelen die als jampot kannen dienen, of plastic containers en schaaltjes die door iedereen hergebruikt kannen worden om eten in te bewaren.

8. Leen spullen

Leen spullen die je maar af en toe of een enkele keer per jaar nodig hebt, zoals een ladder, een elektrische zaag, extra tafels en stoelen voor een feest… Geef wat je leent wel altijd in dezelfde staat terug.

Zelf iets uitlenen kan uiteraard ook.

9. Laat rondgaan

Bezit je nog een unieke koperen confituurpot van je grootmoeder? Of heb je een snelkookpan of een boormachine die je maar enkele keren per jaar gebruikt? Laat ze rondgaan in de buurt of in je familie.

10. Ken je buren

Ken je buren en help elkaar met klussen, (ver)bouwen, tuinieren, koken, feesten, op de hond passen tijdens de vakantie…

“Laat ‘kopen’ niet meteen het eerste zijn waar je aan denkt. Probeer ook alternatieven uit, zoals ruilen, herstellen, hergebruiken, delen en lenen.”

11. Stel iets ter beschikking van anderen

Heb je iets over of te veel dat je ter beschikking van anderen kan stellen, en waar die anderen dan samen met jou hun (financieel) voordeel uit kunnen halen?

  • Heb je een stuk tuin dat braak ligt? Laat er de gezamenlijk aangekochte of gekregen kippen scharrelen en deel of verkoop de eieren.
  • Of misschien staat er een schuur leeg in je straat, en kan het gereedschap dat je samen met enkele buren aangekocht of verzameld hebt er een plaats krijgen? De schuur wordt het dan het hobby- en bouwhok van de buurt.

12. Ook delen is het nieuwe hebben

Iets gebruiken is belangrijker dan het bezitten ervan. Dat is de kernidee van de deeleconomie.

Hot is het delen van:

  • (eigen) auto of fiets
  • infrastructuur zoals parkeerplaatsen
  • co-housen
  • en het delen van kennis zoals bijvoorbeeld op Wikipedia

Maar ook talent kun je delen:

  • Jij bent goed in klusjes of je maakt de beste jam van de streek (op basis van de geheime recepten van je grootmoeder).
  • Of je bent handig met hout, hebt groene vingers.
  • Of je kinderen vinden het leuk om auto’s te wassen: overweeg om dat te delen of te ruilen.
  • Dit gaat ook op voor minder tastbare talenten zoals kennis: is je tweede (moeder)taal Frans of Chinees, of ben je goed in wiskunde of pianospelen? Help iemand daar dan mee.

Je bespaart, ook met dank aan je talent!

Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?
 
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
 
 
Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!
 
Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar en conflictcoach, expert in life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, schooldirecteurs, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en haar team zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash