Eten weggooien kost handenvol geld. Ook in jouw gezin. Besparen doe je met mijn vier eenvoudige tips.
Internationale dag rond voedselverspilling en voedselverlies
Op 29 september vindt de Internationale dag van bewustwording van voedselverlies en voedselverspilling plaats.
Voedselverlies tegengaan loont. Het doet niet alleen je portemonnee goed, maar je draagt ook bij tot een beter milieu en gaat klimaatverandering tegen.
Geen eten meer weggooien brengt op
120 euro. Dat bedrag kan je volgens onderzoek van de Vlaamse overheid (per gezinslid!) gemiddeld per jaar besparen als je voedselverspilling tegengaat. In deze dure tijden is dat een mooie en tegelijk nuttige besparing.
- Een Vlaams huishouden gooit elke week 1,7 kg goed voedsel weg.
- We gooien vooral brood en banket en fruit en groenten weg. Maar ook koffie en thee, soep en zuivelproducten kieperen we vaak (ongeopend) in de vuilnisbak.
Dat alles kost (jou) handenvol geld, én heeft helaas ook grote impact op het milieu. Voedselverspilling tegengaan is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de klimaatverandering.
Stop met het weggooien van eten en draag in je eigen keuken bij aan goedkoper en duurzaam leven. Twee nuttige vliegen in één klap!
Weggooien van voedsel vermijd je met 4 eenvoudige tips
Met deze 4 eenvoudige tips kun je ook in jouw gezin voedselverlies tegengaan:
Tip 1: Koop slim aan
- Haal minder in huis
- Vermijd impulsaankopen
- Stel een weekmenu op
- Gebruik een boodschappenlijstje en koop enkel wat op je lijstje staat.
LEES MEER: Zo bespaar je met een weekmenu
LEES MEER: De 10 beste bespaartips voor je boodschappen
Tip 2: Leer meer over de houdbaarheidsdatum
Wat betekenen ‘TGT’ en ‘THT’ op de verpakkingen?
TGT, ’te gebruiken tot’:
- Geldt voor voedingswaren die snel bederven, zoals vlees en vis, melkproducten of bereide gerechten. Deze producten eet je na de houdbaarheidsdatum best niet meer, omdat ze dan een mogelijk gevaar kunnen zijn voor je gezondheid.
- Al is het niet de bedoeling dat je enkel de langst houdbare producten uitzoekt, want dan moeten winkels op hun beurt ook veel weggooien.
THT, ‘ten minste houdbaar tot’:
- Vind je op producten die niet snel bederven, zoals pasta, groenten en fruit in glas of blik.
- Na de THT-datum kan je deze voeding nog wel veilig eten. Dat wil ook de app tegen voedselverspilling ‘Too good too go’ aantonen met de campagne ‘Kijk-ruik-proef’. Met stickers op voedingsproducten maken ze duidelijk dat de THT-datum niet de uiterste consumptiedatum is en dat je gerust je zintuigen mag vertrouwen voor het veilig consumeren van voeding na de THT-datum.
“Koop ook die gekke kromkommer. Hij is goedkoper en lacht je portemonnee toe.”
Tip 3: Bewaar voedsel zoals het hoort
- Organiseer je koelkast: zorg dat je overzicht hebt en dat voedsel dat snel kan bederven (bijvoorbeeld een TGT-product) of met naderende vervaldag vooraan een plaats krijgt.
- Plaats restjes na het koken zo snel mogelijk in de koelkast en bewaar ze altijd afgedekt.
- Ga op het internet na welke groente of fruit je beter in of buiten de koelkast bewaart voor een langere houdbaarheid.
“Stop met het weggooien van eten en draag in je eigen keuken bij aan goedkoper en duurzaam leven.”
Tip 4: Kook slim en op maat
- Houd rekening met grote en kleine eters.
- Leer op maat te koken. Gebruik bij het koken een recept, maatbeker, weegschaal of kop om de juiste porties af te meten.
- En verwerk overschotjes in een kliekjesmenu. Even lekker, maar wél duurzaam en goedkoop!
Tot slot nog dit: de positieve bijwerkingen van besparen
Een besparing reikt altijd verder dan het geld dat die voor je opbrengt. Dit vertelde ik erover in mijn bestseller ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen:
“Bespaaracties spijzen niet enkel je eigen portemonnee, je grijpt ook positief in op andere levensdomeinen en op het leven van andere mensen om je heen. Ga maar na wat bijvoorbeeld minder afval voor je budget en voor het milieu betekent, of welke impact het heeft als je je auto wat vaker door de fiets vervangt. Dit zijn de ‘positieve bijwerkingen’ van jouw persoonlijke budgetacties en geldgewoontes.”
Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck
Mag je portemonnee best wat aankomen?