Zo pluk je gratis fruit bij jou in de buurt

Gratis fruit plukken. Het kan op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Leuk om doen én goed voor je portemonnee.

(Je vindt deze budgettip ook in mijn vaste budgetrubriek in De Zondag van 4 september)

An apple a day…

Zet je graag lekker fruit op het menu? En zit je wat krapper bij kas, of wil je er gewoon samen gezellig op uit trekken?

Dan word je deze (oogst)maand extra verwend, want je kan in Vlaanderen op verschillende openbare plaatsen terecht om gratis fruit te plukken:

  • Zo riep de stad Halle vorige week alle inwoners in de media en op Facebook op om gratis appels, peren, pruimen en bessen te komen oogsten.
  • Antwerpen nodigt je uit om op 14 en 17 september mee het stadsfruit te komen plukken.
  • En ook Sint-Martens-Latem organiseert op 17 september een ‘fruitpluknamiddag’ voor zijn eigen inwoners.

(Verderop vertel ik waar je in Vlaanderen nog terecht kunt voor het plukken van gratis fruit)

Gratis fruit in Vlaanderen, hier vind je het - www.barkingdogs.be
“An apple a day keeps the doctor away. Je (gezonde) appel of ander fruit pluk je deze maand misschien wel gratis en voor niets in je eigen buurt.”

Voordelen

Helpen met de oogst van het plukrijpe fruit in je stad of dorp heeft voordelen:

  • Het is leuk om doen.
  • Je hoeft je niet ver te verplaatsen.
  • Het brengt mensen (uit de buurt) samen.
  • Je gaat voedselverspilling tegen, want de steden en gemeenten vermijden zo dat lekker fruit verloren gaat.
  • Je komt weer dichter bij de natuur te staan.
  • Het is leerrijk voor je kinderen.
  • En ook je portemonnee is er blij mee, want het is gratis.

Dat zijn dus vele nuttige vliegen in één klap!

LEES OOK MIJN BLOGPOST: Zo vermijd je voedselverspilling

De spelregels

Er zijn wel enkele spelregels waar je je moet aan houden. Ga niet zomaar ergens plukken, en lees eerst deze adviezen voor je erop uit trekt op zoek naar gratis fruit:

  • Je mag niet zomaar gelijk waar fruit plukken of rapen. Ga altijd eerst na waar je bij jou in de buurt terecht kunt om (gratis) fruit te oogsten (verderop in mijn blogpost verneem je er meer over, mét links naar de websites). Ben je niet zeker? Vraag altijd toestemming (bij de gemeente, buren…) voor je plukt.
  • Pluk alleen het rijpe fruit.
  • Wees solidair en pluk niet meer dan je voor eigen gebruik nodig hebt.
  • Beschadig geen bomen of planten.
  • Op de meeste plukplekken mag je ook geen ladders gebruiken.
  • En vaak wordt er ook gevraagd om je vooraf in te schrijven.

“Informeer eerst waar je gratis fruit mag plukken want het is niet overal toegestaan.”

Gratis fruit in Vlaanderen: Ontdek het lekkers in je buurt!

Zin om bij jou in de buurt gratis fruit te gaan oogsten? Dan vind je hier een lijst waar dat mogelijk is op de publieke en semi-publieke plaatsen of hier en daar ook bij bedrijven of in privétuinen in Vlaanderen.

Hier vind je een greep uit de initiatieven die steden en gemeenten organiseren:

  • Stad Halle: De stad deed vorige week een oproep bij de inwoners om het fruit in een aantal stadsparken en natuurtuinen te komen plukken. Appels, peren, pruimen en bessen wachter er om geplukt te worden.
  • Omgeving van Halle: Ook eigenaars van hoogstam boomgaarden of hoogstambomen in Halle en omstreken zoeken plukkers. Wie een handje helpt, krijgt in vele gevallen in ruil een deel van de oogst. Kijk op de website van Goedgeplukt voor de deelnemende fruittelers. Opgelet: niet elk plukaanbod levert je gratis fruit op.

“Gratis appelen plukken aan het stadhuis van Kortrijk: Leuk!”

  • Stad Gent: Op het digitaal platform ‘Gent en Garde’ bracht de stad de Gentse stadsboomgaarden en plukplekken in kaart waar je als buurtbewoner fruit mag plukken. Het gaat om 30 publieke en semi-publieke plukplekken waar je ruim 300 bomen vindt (je kunt hier en daar zelfs ook gratis groenten oogsten). Kijk hier op de kaart voor de initiatieven. Filter op ‘Buurtfruit’. Op de kaart wordt aangegeven welk soort fruit je er vindt. Heb je zelf te veel plukfruit? Ook dat kunnen Gentenaars aan anderen doorgeven via dezelfde kaart.
  • Stad Antwerpen: Pluk mee het stadsfruit van Antwerpen op 14 en 17 september 2022. Inschrijven voor ‘Antwerpen plukt‘ is verplicht.
  • Stad Mechelen: Op de website ‘Pluk de stad‘ vind je de plukplekken van de stad en haar inwoners en het aanbod. Je vindt er fruit, maar ook kruiden en groenten die Mechelaars (meestal gratis) aanbieden, al vermoeden we dat het aanbod gratis fruit in de stad nog groter is, en kan de digitale kaart een update gebruiken.

“Pluk op 14 en 17 september mee het (gratis) stadsfruit van Antwerpen.”

  • Stad Kortrijk: Op verschillende plaatsen in de stad mag je gratis en voor niets plukrijp fruit uit de bomen of struiken halen. Zo kun je bijvoorbeeld gratis appelen plukken aan het stadhuis. Check wel eerst de website Voedselrijk, om te voorkomen dat je plukt op plaatsen waar het niet mag. Je vindt er ook waar je welk stadsfruit kunt vinden.
  • Plukplekken in Zuid-West-Vlaanderen: Nog meer heerlijk fruit, zoals appelen, peren, pruimen, kersen, krieken, bessen, noten, kastanjes… wachten op jou om geplukt te worden. Op de website Voedselrijk vind je nog meer plukplekken in de regio Zuid-West-Vlaanderen, dat zijn openbare plaatsen waar je gratis fruit kunt oogsten of rapen.
  • Sint-Martens-Latem en Deurle: De inwoners van Sint-Martens-Latem en Deurle zijn welkom om op zaterdag 17 september gratis fruit te komen plukken. In de gemeente staan immers heel wat fruitbomen. Om dit fruit niet verloren te laten gaan, worden de inwoners uitgenodigd op een fruitpluknamiddag. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Opgelet: Er zijn ook privéplekken die de naam ‘plukplek’ dragen, maar die uitgebaat worden door landbouwers en waar het plukken niet gratis is.

De kers op de taart

  • of confituur

Oproep aan alle Vlaamse steden en gemeenten: Fruit your city

Graag lanceer ik hier ook een oproep aan de steden en gemeenten in Vlaanderen. ‘Oogstdelen’ is niet alleen een mooi, maar ook een nuttig en duurzaam initiatief.

Steeds meer steden in het buitenland, zoals bijvoorbeeld Kopenhagen, kiezen er bewust voor overal in de stad gemeenschappelijke fruitbomen te planten. In plaats van een (ongezonde) snack te gaan halen bij de bakker, kun je je snack gewoon plukken van de bramenstruiken en appelbomen overal in de stad: in parken, bij sportclubs, in speeltuinen en op begraafplaatsen.

Ik doe bij deze dan ook een warme oproep:

  • om gratis fruit oogsten op het openbaar domein op meer plaatsen mogelijk te maken
  • om meer fruitbomen en bessenstruiken in steden en dorpen aan te planten
  • om ‘oogstdelen’ ook kenbaar en zichtbaar te maken, zodat iedereen die dat wenst kan komen plukken
  • om de bestaande initiatieven weer te activeren, zodat de digitale kaarten met vindplaatsen aangevuld worden. En anderen kunnen weten waar ze gratis fruit (of groenten, kruiden…) bij hen in de buurt kunnen vinden.

Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

  • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo spijs je zonder moeite je portemonnee.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash