Je jaarbespaarplan: Bespaar in juli met 15 tips

Bespaar in juli. Je doet het aan de hand van deze checklist uit mijn jaarbespaarplan.

Je jaarbespaarplan: Bespaar in juli - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Je jaarbespaarplan: Bespaar in juli

Elke maand valt er wel wat te besparen, ook in juli. Vaak meer dan je denkt. Op mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’ post ik elke eerste van de maand een handige checklist om actie te ondernemen en je portemonnee flink te spijzen. Met tips uit mijn recentste boek ‘Hack je budget‘, 365 tips om meer uit je geld te halen.

Klaar om ook deze maand wat extra geld te verdienen? Hier gaan we dan:

15 handige tips om in juli je portemonnee te spijzen

 • Kies ook voor deze maand een bespaarthema. Een maand lang focus je op dit thema. Laat heel het gezin meedoen. Ik geef je graag wat inspiratie:
  • Besparen op kleren doe je bijvoorbeeld in januari.
  • Besparen op boodschappen in februari.
  • Besparen op spullen doe je in maart.
  • In juni laat je de auto wat vaker staan.
  • En deze maand introduceer je het weekmenu… Wat je in juli (en tijdens de voorgaande maanden) met je bespaarthema hebt uitgespaard, zet je opzij voor later, als appeltje voor de dorst, of voor een extraatje.

 

 • Besparen doe je in juli ook tijdens de koopjesperiode (die loopt van 1 tot 31 juli). Maar koopjes kunnen ook een centenvreter zijn. Onthoud dit als je niet te veel wilt uitgeven: Een écht koopje is enkel iets dat je echt nodig hebt en dat je nu goedkoper kan aankopen (Wil je echt besparen met koopjes, lees dan zeker ook mijn blogpost ‘Bespaar met koopjes: 15 slimme tips voor echt voordelige solden‘).

 

 • Voor echt goede koopjes, wacht je het best tot het einde van de soldenperiode. Je kunt dan kortingen tot 70 procent scoren.

“Echt goede koopjes scoor je op het eind van de koopjesperiode.”

 

 • Juli is voor de meeste mensen ook vakantietijd. Wil je het dit jaar echt goedkoop aanpakken, plan dan een staycation: blijf thuis en geniet van vakantie in je huis, tuin, terras, dorp of stad. Inspiratie voor een leuke en goedkope staycation geef ik in mijn artikel in De Zondag.

 

 • Houd je van kokkerellen tijdens je zomervakantie? Maak dan tijd om je eigen marmelade te maken, daar kun je tot ver in het najaar nog van genieten. Recepten vind je op het internet. Koop zomerfruit in de aanbieding. Ook je glazen potten met deksels heb je eerder (bij familie of buren) verzameld en hergebruik je elk jaar opnieuw.

 

 • Het is nog niet te laat om te sparen voor je vakantie. Alle (kleine) beetjes helpen.

 

 • Heb je schoolgaande kinderen? Breng dan nu al de schoolspullen voor het volgend schooljaar in orde – nu zit het nog fris in het geheugen. Ga na wat je nog hebt (kleren, schoenen, sportuitrusting, spullen voor de hobby’s…), wat je kunt hergebruiken en wat nog een schooljaar mee kan. Maak dan een boodschappenlijst met zaken die je zeker moet kopen. Kijk deze en vooral komende maand of je schoolspullen in de afslag kunt vinden. En neem zeker ook een kijkje in de tweedehandswinkel. Of zet voor duurdere spullen bijvoorbeeld een groepsaankoop met andere ouders.

 

 • Nu de schoolvakantie een feit is, zul je ook je kinderen bezig moeten houden. En ook daar kun je besparen zonder in te boeten aan plezier:
  • Ga op het internet op zoek naar gratis gezinsactiviteiten
  • Voorzie een budget voor uitjes met een groter prijskaartje (of spaar er met het hele gezin voor)
  • Neem van thuis een picknick mee als je op uitstap gaat, dat bespaart je onderweg dure uitgaven voor eten en drinken
  • Organiseer knutselnamiddagen, een zoektocht in het park of in de stad of het dorp, maak een uitje met de fiets… Dat alles kost je weinig of niets

“Wil je dit jaar echt goedkoop op vakantie, kies dan voor een (leuke) staycation.”

 

 • Gaan je kinderen op kamp? Leen spullen, zoals rugzak, slaapzak en luchtmatras bij vrienden of familie, in plaats van ze aan te kopen.

 

 • In juli wil je beslist ook wat meer tijd maken voor vrienden en familie. Wil je ook niet inboeten aan gezelligheid, maar wel geld besparen, organiseer dan een potluck: Vraag de gasten om zelf eten, of een onderdeel van het feestmenu (en eventueel drank) mee te brengen. En spreek af dat dit meteen ook hun geschenk is voor het feest. Zo kun je flink wat geld besparen en toch lekker, gezellig en gevarieerd eten en feesten (lees ook mijn 11 tips voor een gezellig en goedkoop feest-on-a-budget).

 

 • Ga je graag naar festivals, bereid je dan goed voor:
  • Drank- en eetvouchers koop je best vooraf, dan krijg je (meestal) nog wat korting.
  • Ga met het openbaar vervoer (is vaak in de prijs van het ticket inbegrepen)
  • Overnacht je op de camping, breng dan voldoende eten mee zodat je het niet ter plekke hoeft te kopen
  • Verdien gratis tickets door op festivals als vrijwilliger aan de slag te gaan.
  • Bezoek gratis festivals zoals de Gentse Feesten (de meeste optredens zijn er gratis), de Fonnefeesten, Parkies, Boterhammen in het Park in Brussel…

 

 • Maak tijdens de zomermaanden ook gebruik om een aantal goede gewoontes te introduceren die geld opbrengen: Maak bijvoorbeeld tijd voor een (wekelijks) gesprek met je partner over geldzaken en maak goede afspraken. Spreek af wie de betalingen doet, wie de administratie verwerkt, wanneer je dat doet. Bespreek hoeveel zakgeld je je kinderen geeft…  (Met deze vragenlijst op mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’ leer je hoe je geldzaken bespreekbaar maakt en hoe je ruzie over geld voorkomt)

 

 • Houd je van echte Belgische kost, ook daarop kun je besparen:

  • Juli is mosseltijd en daar spelen de meeste supermarkten ook op in met kortingsacties. Vooral op het eind van juli vind je de meeste acties.

  • Ook de BBQ-sets worden weer boven gehaald. Ook daarvoor kun je deze maand mooie kortingen krijgen bij supermarkten en beenhouwers. Houd de reclamefolders goed in het oog en sla je slag.

  • Ben je op vakantie en heb je zin in een ijsje? Vergelijk prijzen. Voor een gezin van vier win je met die budgetactie makkelijk 2 tot 4 euro.

 

 • Graag geef ik je tot slot nog een gouden (huis)raad: Wist je dat je makkelijk een huishouden kunt runnen met de inboedel van een vakantiehuisje? Test het deze zomervakantie maar eens uit en je zult zien dat je niets tekort komt, dat je keuken en je huis veel overzichtelijker zijn en dat je met veel minder spullen hetzelfde doel bereikt. Laat deze gedachte je motiveren bij het (niet) aankopen of uitdunnen van je spullen.

 

 • Wil je languit in de zetel of op het stand genieten van een boek dat bovendien geld opbrengt? Bestel dan nu mijn recentste boek ‘Hack je budget‘. In mijn boek geef ik 365 slimme en handige tips om meer uit je geld te halen. Het zijn tips waar je meteen mee aan de slag kunt, én die je portemonnee meteen doen aankomen.

Besparen zonder moeite: 365 handige tips vind je in 'Hack je budget' van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

‘Hack je budget’ is uitgegeven bij Lannoo en kost 15,99,- (+ portkosten). Je verdient de aankoop van dit boek meteen terug!

Blader nu door ‘Hack je budget’:

In dit filmpje krijg je een voorsmaakje van mijn boek:

Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck, en vul je portemonnee zonder moeite

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen gratis budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laadje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

 • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.  

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash