Bespaar met koopjes: 15 slimme tips voor echt voordelige solden

Tips voor slimme koopjes van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beDe koopjesperiode is weer gestart. Wil je op de centen letten, dan zijn de buitenkansjes die je nu kan vinden altijd mooi meegenomen. De beste winter- of zomerkoopjes scoor je met mijn tips (die je op 5 januari ook in mijn budgetrubriek in De Zondag vindt).

En, niet vergeten: Een écht koopje is (enkel) iets dat je echt nodig hebt en dat je nu goedkoper kan aankopen.

Een goede voorbereiding levert op:

 • Houd dit voor ogen als je niet te veel wil uitgeven: Een écht koopje is enkel iets dat je echt nodig hebt en dat je nu goedkoper kan aankopen.
 • Leg vooraf een budget voor de koopjes vast én houd je aan dat budget. En: Op is op.

“Geef niet onbezonnen geld uit enkel en alleen omdat je het nu (een beetje) goedkoper kan aankopen.”

 • Organiseer eerst je kleerkast: Wat hangt er in dat je nog kan gebruiken? Beslist heel wat. (lees ook mijn blogpost met nuttige tips: ‘Organiseer je kleerkast in 7 stappen‘)
 • Stel een boodschappenlijst op met zaken die je echt nodig hebt. Koop enkel wat op je lijst staat, zo vermijd je impulsaankopen.
 • Vergelijk online de prijzen en ga na in welke winkel je het goedkoopst af bent.

Slimme acties tijdens de koopjesjacht:

 • Ga tijdens de rustige uren op koopjesjacht. Met minder tijdsdruk doe je minder impuls- en spijtaankopen.
 • Opgelet met percenten, ze zetten (onbewust) aan tot kopen. De kans dat je zaken koopt die je niet echt nodig hebt, is dus groot.
 • Timing is alles: De beste koopjes doe je meestal niet op de eerste dag van de solden, al geven de winkels nu toch al mooie kortingen omdat ze van hun grote winterstock af moeten. Meestal kent een koopjesperiode verschillende prijsdalingen: aan het begin tot ongeveer 30 procent, halverwege betaal je maar de helft meer en helemaal op het eind vaak nog een pak minder. Het loont meestal om wat geduld te hebben.
 • Koop enkel de juiste maat (neen, een maatje minder zal helaas niet volgende week al passen).

“Opgelet: Percenten zetten aan tot kopen. De kans dat je zaken koopt die je niet echt nodig hebt, is dus groot.”

 • Laat je niet verleiden door de niet-afgeprijsde collectie van het nieuwe seizoen waar je in de winkels vaak eerst voorbij moet voor je de koopjesafdeling bereikt.
 • Koop slim. Kies niet voor wat ‘in de mode is’, maar eerder voor de basics. Die gaan alle modeseizoenen mee en je kan ze gelijk wanneer up-to-date brengen met een kledingstuk of accessoire in een modekleur.

Zo ga je na of je een écht koopje doet:

 • Check de oorspronkelijk prijs door in de winkel onder de sticker met de aanbiedingsprijs te kijken.
 • Online plaats je ‘cache:’ voor de url in de adresbalk. Klik dan op enter. Je krijgt dan dezelfde pagina te zien, maar een versie van enkele dagen geleden. Vergelijk de prijzen en je weet meteen of je een echt koopje doet.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: schrijf nu in via Whatsapp - www.barkingdogs.beMag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

 

Expert in life- en budgetmanagement Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash