Budgettip Mijn Portemonnee: De 7 valkuilen van een cashback-actie

Kun je met een cashback-actie of geld-terug-actie geld besparen? Een cachback lijkt heel aantrekkelijk, maar is toch minder onschuldig dan je denkt. Ik zet de valkuilen voor jou op een rij.

Cashback-actie: Niet zo onschuldig als het lijkt - 7 valkuilen van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Cashback-actie: zo werkt het

Cashback betekent letterlijk ‘geld terug’. Een cashback-actie of geld-terug-actie werkt zo: Je koopt een product in de (online) winkel aan zonder korting. Je betaalt dus gewoon de geafficheerde prijs. Pas nà je aankoop, kan je (een deel van) het aankoopbedrag terugvragen bij de fabrikant.

Je kunt cashbacks krijgen bij de elektrozaak, in de doe-het-zelf-winkel, in de supermarkt, bij de bank, (in Nederland) bij energieleveranciers…

“Geld terug met een cashback-actie is niet zo onschuldig als het lijkt.”

Zomaar geld terugkrijgen bij een aankoop klinkt heel voordelig en goed voor je portemonnee, en kan het ook zijn, maar… er zitten wel enkele addertjes onder het gras.

De 7 valkuilen van een cashback-actie

Wil je ingaan op een cashback-actie? Je kunt er voordeel mee doen, àls je rekening houdt met deze (sluwe) trucs:

Valkuil 1: Je koopt iets dat je niet nodig hebt

Jou overhalen om te kopen is het doel van een cashback-actie. Zoals bij alle kortingen of koopjes doe je met een cashback enkel je voordeel als je toch al van plan was om het product te kopen. Ga dus voor je aankoop bij jezelf altijd na of je dit (luxe)product wel echt nodig hebt.

“Zoals bij alle kortingen doe je enkel je voordeel als je toch al van plan was om het product te kopen.”

Valkuil 2: Je laat je onder (tijds)druk zetten

Cashback-acties zijn altijd beperkt in tijd. Dat wordt in de slogans van alle cashback-acties uitgedrukt in het woordje ‘Nu’.

“Kijk uit voor het woordje ‘Nu’ in de cashback-slogans.”

Door de tijdsdruk die je ervaart, denk je dus dat je het aanbod gaat missen als je niet snel beslist. En dan is een miskoop zo gebeurd.

Valkuil 3: Je koopt niet het goedkoopste product

Prijzen vergelijken is altijd slim, ook bij een cashback-actie. Je doet immers geen voordeel met een geld-terug-actie als je elders hetzelfde product, zonder korting, goedkoper kunt aankopen.

Valkuil 4: Je verzilvert je korting niet

Om je cashback-korting te kunnen krijgen, moet je meestal voor een bepaalde datum actie ondernemen: een (online) formulier invullen, de streepjescode en de rekening opsturen…

“Fabrikanten en winkeliers hebben heel wat te winnen bij cashback-acties. Wees je daarvan bewust voor je op een (zogezegd interessant) aanbod ingaat.”

De deadline voor het indienen, is geen toeval. De aanbieders van de acties rekenen er namelijk op dat jij je korting niet of te laat indient, of dat je je rekening kwijtspeelt (en je dus geen gebruik meer kunt maken van het aanbod).

Laat je korting niet schieten en vraag haar meteen aan na je aankoop.

Valkuil 5: Je leest de voorwaarden niet

Om onaangename verrassingen en teleurstellingen te vermijden, lees je best goed de voorwaarden en de kleine lettertjes van geld-terug-acties.

Vaak gebeurt het dat de fabrikant zich het recht voorbehoudt om de cashback-actie voortijdig stop te zetten. Houd dit goed in het oog, anders ben je je korting kwijt.

Als je je korting meteen na je aankoop opvraagt, kun je onaangename verrassingen vermijden.

Valkuil 6: Je denkt dat je cashback gratis is

Dacht je dat je cashback gratis is, dan heb je het goed mis. Aan je cashback-korting hangt een verdoken prijskaartje, want je ‘betaalt’ met data. In ruil voor de korting zal je veel persoonlijke informatie moeten delen. Die is van grote waarde voor de aanbieder (wil je meer inzicht krijgen in de voordelen voor de aanbieder, dit zijn dus ook valkuilen voor jou, lees dan dit artikel van Netto). Via je e-mailadres kan de fabrikant of het merk dan gerichte aanbiedingen doen die jou (onbewust) aanzetten om meer geld uit te geven.

“Om je korting te kunnen krijgen, moet je eerst een heleboel persoonlijke gegevens delen. Die zullen fabrikanten gebruiken om jou meer te laten consumeren.”

Tip: Kruis altijd het vakje aan dat je geen promoties of e-mails van het merk of de aanbieder wenst te ontvangen.

Valkuil 7: Je controleert je rekening niet

Is het bedrag van de korting ook binnen de vooropgestelde termijn terugbetaald? Controleer dit altijd.

Wat als het misgaat? Houd altijd het origineel van je aankoopbewijs bij, dan kan je verhaal gaan halen, als je de beloofde korting niet ontvangen hebt.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen:

Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: schrijf nu in via Whatsapp - www.barkingdogs.beMag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

 

Expert in life- en budgetmanagement Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash