Zo pak je je vakantiekater aan: 9 tips voor een zachte landing op het werk na je vakantie

Geen werkstress na je vakantie met de slimme tips van life & business coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Aan alle mooie liedjes komt een eind, ook aan de vakantie. Na een verkwikkende vakantie ben je nu wellicht helemaal klaar voor het vervolg, maar de ‘vakantiekater‘ gooit vaak roet in het eten.

Liefst wil je nog lang profijt hebben van de opgedane energie, maar meestal loopt het anders: de eerste dagen op het werk word je overvallen door een tsunami van e-mails, to do’s, verplichtingen, vergaderingen…

Voor je het weet, ben je weer overrompeld door werkstress en het ‘spitsuurgevoel’ en blijft er van de herwonnen energie niet veel meer over.

Zo pak je je vakantiekater aan: 9 tips voor meer werkplezier na je vakantie

Je vakantiekater aanpakken en het vakantiegevoel verlengen? Je doet het aan de hand van mijn 9 tips:

TIP 1 – Zorg voor een zachte landing zonder werkstress

De eerste dagen op het werk heb je heel wat te doen: e-mails en post doornemen, bijpraten met je collega’s, plannen. Gelukkig heb je dit moment voor je vakantie al voorbereid:

  • Je hebt de eerste dag op het werk een lege agenda.
  • Je afwezigheidsassistent staat nog aan.
  • Je bent je werkweek op een woensdag of een donderdag gestart, dan heb je al meteen weer een weekend in het vooruitzicht.

Gun je lichaam en je brein minstens één dag om in je dagelijkse routine te komen. Geniet van het feit dat je gefocust en zonder al te veel stoorzenders aan je eerste werkdagen kunt beginnen. En waak erover dat je alle goede voornemens die je tijdens je vakantie hebt gemaakt niet meteen aan de kant schuift.

TIP 2 – Bepaal je prioriteiten

Op je eerste werkdag lijkt alles even druk. De kunst bestaat erin om het gevoel van urgentie geen kans te geven.

  • Neem de tijd om overzicht te krijgen
  • en bepaal dan wat je eerst gaat aanpakken.

Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen, ook niet met een uitgeruste geest.

TIP 3 – Maak een praatje

Schiet niet meteen in de drukdrukdruk-modus waarbij je alles en iedereen straal voorbijloopt. Bijpraten met collega’s, medewerkers en je baas is belangrijk. Na het uitwisselen van de vakantieverhalen kun je ook even informeren naar de gebeurtenissen op kantoor. Zo ben je op korte tijd weer bij.

TIP 4 – Stel niet uit wat je meteen kunt doen

De eerste dag na je vakantie reserveer je om je e-mails te lezen, je post door te nemen en telefoontjes te plegen. Best moeilijk om je tot deze acties te beperken, nietwaar?

Een gulden regel waarmee je die eerste dag(en) op het werk heel wat tijd kunt winnen: stel niet uit wat je meteen kunt afhandelen. Mails en post die wat meer tijd vragen, plan je in je agenda.

TIP 5 – Stel een werkplanning op

Neem je to do-lijst en je prioriteitenlijst (die je voor je vakantie hebt opgesteld) door en leg vast wat je wanneer gaat doen. Breng je inzichten en ideeën van je vakantie samen met het werk dat er nog lag.

Kom niet in de verleiding om meteen grote zaken aan te pakken of overuren te maken. Plan goed, dat geeft grip op je tijd.

De dag(en) erop kun je opgeruimd, goed georganiseerd en met opgeladen batterijen aan de slag.

TIP 6 – Geef je agenda ademruimte

De verleiding is groot om na je vakantie meteen alles te willen inhalen. Plan echter niet je hele agenda onmiddellijk vol. Het is immers niet de bedoeling dat je binnen de kortste keren weer van taak naar taak holt en dat je boordevol stress zit.

(Wil je goed leren agenderen? Lees ook mijn blogpost ‘Haal je agenda uit de reanimatiekamer: 22 tips voor minder stress’)

TIP 7 – Vergeet je ideeënlijst niet

Neem de tijd om de aantekeningen die je tijdens je vakantie gemaakt hebt door te nemen (het is immers slim om ook tijdens je vakantie je hoofd leeg te maken door alles te noteren: ideeën, to do’s, wensen…).

  • Breng de to do’s of ideeën voor het werk op één lijst samen en ga ermee aan de slag.
  • De zaken voor thuis zet je op een andere lijst en zul je eventueel met je partner en andere huisgenoten moeten bespreken en aanpakken.

TIP 8 – Houd het vakantiegevoel vast

Houd het vakantiegevoel nog even vast. Zet een vakantiesouvenir op je bureau, ga lunchen bij de pizzeria of de Spaanse tapasbar om de hoek, of neem van thuis een heerlijk Grieks slaatje mee.

TIP 9 – Plan meteen een nieuwe vakantie

Expert Sara Van Wesenbeeck geeft bij de Nederlandse radio (Radar Radio, NPO Radio 1) tips om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Leuk toch, dat vooruitzicht op een nieuwe vakantie? Je hoeft er niet per se weer vakantiedagen voor op te nemen of veel geld aan te besteden, wees creatief. Een weekendje weg kan ook.

Leg deze ‘grote kei’ alvast in je agenda, dan ben je tenminste zeker dat je deze ’treat’ niet zult moeten missen. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken en krijgt stress geen kans!

(Luister (en kijk) zeker ook naar mijn adviezen in het Nederlandse consumentenmagazine Radar Radio: Vakantie voorbij? Boek meteen weer een nieuwe!’)

Lees meer tips en ga aan de slag

Meer adviezen vind je in Deze Week en op de blog Sara’s L!fesaverss:

Weg met de werkstress, met Barking Dogs coaching

Vind je het hoog tijd om je werkgewoontes te veranderen en wil je minder stress en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet?

Neem een coach!

Maak je goede voornemens eindelijk waar en laat je coachen door de ervaren coaches van Barking Dogs (waaronder Sara Van Wesenbeeck ). Onze coaches begeleiden je met kennis van zaken, ook op je werkplek.

Contacteer Barking Dogs voor een afspraak. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Personal coach, tijd- en organizingexpert, bespaarexpert, conflictbemiddelaar, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, tijd- en organizingexpert, budgetexpert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere work-lifebalans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is ook een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Illustratie: Shutterstock- Qvasimodo art – (Deze blogpost werd voor het eerst gepubliceerd op 11 augustus 2015)