Werkstress hoort niet in je reiskoffer: 10 top-tips om zorgeloos het kantoor voor vakantie te ruilen

Ben je ook toe aan een welgekomen en verkwikkende vakantie, maar bezorgt net dat vooruitzicht je nu al heel wat stress? Want hoe krijg je al je werk rond voor je vertrek en wat met het werk tijdens – en vooral ook na – je vakantie?

Stress voor en na vakantie is een zorg van heel wat professionals, dat blijkt ook uit de jaarlijkse enquête van Radar, het consumentenmagazine van Avro-Tros (waar ik op 22 april jongstleden nog te gast was als expert worklife-balans).

Een goede reden om vakantie minder leuk te vinden, is als het je stress geeft, en uit het onderzoek blijkt ook dat vakantiestress vooral voor en na de reis ervaren wordt: om alles voor vertrek af te krijgen, of het werk dat is blijven liggen in te halen. Dat is beslist bij jou niet anders.

Geen nood, met mijn tips in de krant Deze Week ruil je dit jaar zorgeloos het kantoor voor vakantie!

Ruil zorgeloos het kantoor voor vakantie: 10 top-tips voor minder werkstress

TIP 1 – Bereid jezelf goed voor

Zonder werkstress op vakantie, begint bij een goede voorbereiding. Noteer vandaag nog de lopende projecten die je voor je vakantie nog moet afronden. Stel prioriteiten: wat kun je van je lijst schrappen, wat moet je zeker nog doen, wat kun je delegeren en wat kun je na je vakantie (verder) afwerken?

TIP 2 – Stel niet uit wat je meteen kunt doen

Laat de hoeveelheid werk en de stress niet (nodeloos) hoog oplopen voor je met vakantie vertrekt. Geef jezelf wat ademruimte en begin nu meteen aan het afwerken van je taken en projecten.

TIP 3 – Zoek invallers en delegeer

Zoek collega’s die voor je kunnen invallen als jij op vakantie bent. Delegeer zoveel mogelijk. Maak goede afspraken over wat er precies van hen verwacht wordt.

TIP 4 – Informeer klanten en collega’s

Laat je klanten, collega’s en relaties ruim op voorhand weten wanneer je met vakantie bent, voor hoe lang en wie ze kunnen contacteren als jij er niet bent. Zo vermijd je lastminute-taken.

TIP 5 – Speel een beetje vals

Schakel twee dagen voor je met vakantie vertrekt de afwezigheidsassistent van je mailbox al in en schakel hem pas een of twee dagen na je terugkeer weer in. Zo vermijd je lastminute-vragen en heb je tijd om je e-mails en taken te verwerken en je in alle rust voor te bereiden op je vakantie.

TIP 6 – Vertrek opgeruimd op vakantie

Ruim je werkplek op voor je met vakantie vertrekt. Haal ook de bezem door je mailbox en papierwerk. Vertrek met een lege inbox, zo weet je welke mails je hebt ontvangen tijdens je afwezigheid. Ruim alle ‘losse eindjes’ voor je vertrek op.

TIP 7 – Bereid nu al je terugkeer voor

Maak een to-dolijst met de belangrijkste projecten en taken die je moet aanpakken na je vakantie. Stel prioriteiten. Plan nu al voldoende tijd in voor het doornemen van je e-mails en post, het opstellen van je werkplanning… voor na je vakantie.

TIP 8 – Verstuur voor je met vakantie vertrekt zo weinig mogelijk mails

Als je de laatste dagen voor je vakantie zelf nog een heleboel mails verstuurt, zul je tijdens je vakantie zonder twijfel veel antwoorden ontvangen. Dus: hoe minder e-mails je verstuurt, hoe minder je er zelf zult ontvangen en daar win je net voor je vakantie heel wat tijd mee.

TIP 9 – Gun je laptop of smartphone ook vakantie

Niet makkelijk: geef je laptop of smartphone ook even vakantie en laat ze (liefst) thuis. Zo kom je niet in de verleiding om tijdens je vakantie de mails van kantoor te lezen. Je krijgt er wel heel wat voor in de plaats: volop tijd om onbezorgd te genieten en je batterijen weer op te laden. Geef jezelf nu al tijd om aan die tijdelijke ‘scheiding’ te wennen.

TIP 10 – Vertrek uitgerust op vakantie

Meestal werk je door tot de allerlaatste dag en maak je de laatste dagen nog veel overuren. De kans is groot dat je dit tijdens je vakantie zult moeten bezuren. Bewaak daarom nu al je nachtrust en zorg voor een zo rustig mogelijke aanloop naar je vakantie.

PS: Hou nu al de eerste dag na je vakantie vrij in je agenda om je e-mails te lezen, post door te nemen en telefoontjes te doen.

Meer slimme tips voor rust in je hoofd van Sara Van Wesenbeeck

Boek 'Rust in je huis en je hoofd' van Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking Dogs

  • Je kunt deze tips van life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck ook lezen in de krant Deze Week, editie 14.6.2017.
  • Lees ook Sara’s nieuwste boek ‘Rust in je huis en je hoofd’. Het is vanaf 1 juni 2017 te koop in België en in Nederland.

 

 

 

Nooit meer werkstress met personal coaching van Barking Dogs

Loop je ook op de toppen van je tenen voor je met vakantie vertrekt en wil je dat anders? Ben je op zoek naar leven en werken met minder stress en rust in je hoofd? Wil je de complexiteit van je leefomgeving beter leren hanteren? Of een burn-out voor zijn?

Barking Dogs biedt personal coaching, ondersteuning en workshops op maat voor managers, high potentials, spitsuurvrouwen, spitsuurprofessionals, medici, individuen en gezinnen.

Lees hier meer over wat Barking Dogs coaching voor jou kan betekenen.

Of neem contact met ons op. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert in life- en budgetmanagement, organizing-expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. En ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Sofiaworld