Haal je agenda uit de reanimatiekamer: 22 tips voor minder stress

Slim agenderen en leven met minder stress - tips van coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.eb

Snakt jouw agenda (en jij ook) naar ruimte en zuurstof? En zijn jouw dagen daardoor overladen en vol stress? Dan is het tijd voor een andere aanpak.

Een vlot lopende agenda en minder stress

Met deze 22 adviezen haal je je agenda (en jezelf) uit de reanimatiekamer en geef je jezelf meer ademruimte, minder drukte en rust in je hoofd.

 1. Werk met één agenda voor je werk- en privéafspraken, dan ben je het meest efficiënt, heb je overzicht en vermijd je overlappingen.
 2. Noteer afspraken en to do’s altijd meteen in je agenda en vermeld er ook alle nodige informatie bij. Stel het invullen van je agenda niet uit.
 3. Noteer voor langere periode alle terugkerende afspraken: feestdagen, vaste wekelijkse vergaderingen, activiteiten van de kinderen, je routinetaken, je vakantie… Die zul je dan zeker niet over het hoofd zien.
 4. Noteer niet alleen afspraken met anderen, maar ook die met jezelf. Onthoud dat een afspraak met jezelf even belangrijk is als een afspraak met een klant, een collega of met je baas.
 5. Leg de ‘grote keien’ eerst in je agenda, dat zijn die dingen die je energie geven zoals vakantie of me-time en je gezin. Daar bouw je dan de ‘kleine keien’, alle andere afspraken en to do’s, omheen. Ga je andersom te werk, dan ligt je agenda vol met kleine keien en zul je nooit tijd vinden om je batterijen op te laden.
 6. Wees kritisch voor wat er in je agenda terechtkomt. Zeg niet te snel ‘ja’ op een verzoek en denk twee keer na voor je een afspraak noteert.
 7. Plan je taken en werkzaamheden niet al te strak in.
 8. Plan niet meer dan zes (bij voorkeur zelfs minder) van de acht uur vol.
 9. Houd elke dag een half uur (of meer) vrij om onverwachte taken te verwerken of achterstand in te halen.
 10. Houd rekening met reistijd, noteer die bijvoorbeeld als begintijd van je afspraak.
 11. Plan minstens een kwartier tussen vergaderingen of afspraken. Geef je brein de kans om te archiveren en zich klaar te maken voor een volgende opdracht.
 12. Plan één vergadervrije dag in de week.
 13. Houd elke week twee dagdelen vrij die je zelf kunt invullen. Geen nood: je zult heus niet zitten duimendraaien, want er is werk genoeg.
 14. Plan één keer per week een moment voor vervelende klussen – ook die moeten gedaan worden. Plan het bijvoorbeeld op vrijdagnamiddag. Je kunt dan opgelucht aan het weekend beginnen!
 15. Focus minstens één keer per dag en reserveer daarvoor een tijdblok waarin je aan één stuk kunt doorwerken. Schakel op die momenten ook je smartphone uit.
 16. Afspraak verplaatsen? Plan die meteen opnieuw in. Anders vergeet je afspraken of gaan ze verloren.
 17. Heb je een papieren agenda? Vul die dan met potlood in. Je afspraken kun je zo makkelijk weggommen en verplaatsen, zonder een rommeltje van je agenda te maken.
 18. Check je agenda geregeld: op het eind van je werkdag voor de volgende dag, vrijdag voor de week erop, zondag eventueel voor maandag.
 19. Doe aan energiemanagement in plaats van timemanagement. Plan belangrijke taken op momenten waarop je energiepeil het hoogst is.
 20. Probeer zo te plannen dat je een hele dag of enkele dagen per week in dezelfde context kunt werken – switchen tussen projecten en cliënten is niet productief.
 21. Leg in je agenda niet alleen een beginpunt, maar ook een eindtijd voor je taken vast. Zet op alles een deadline – je kunt nu eenmaal niet eeuwig doorgaan.
 22. Maak ruimte in je agenda voor pauzes: nietsdoen is ook nuttig en een must!

Lees meer slimme tijd-tips van Sara Van Wesenbeeck

Boek 'Rust in je huis en je hoofd' van Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking Dogs

 

 

 

 

Eindelijk je agenda onder controle? Realiseer het met Barking Dogs!

Je tijd slimmer managen? Tijd winnen? Productiever worden? Eindelijk grip op je agenda? Laat je deskundig coachen door een van de ervaren personal coaches van Barking Dogs.

Barking Dogs helpt je met plezier – én met kennis van zaken – op weg naar een leven met minder stress, meer evenwicht en veerkracht en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet.

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

We bijten niet!

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, tijd- en organizingexpert, bespaarexpert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) illustratie: Shutterstock – nrey