Win de ratrace met ruime voorsprong: 10 tips voor een minder hectisch leven

Een gezin, een baan, een druk sociaal leven, tijd voor jezelf… Hoe krijg je dat alles in hemelsnaam gecombineerd, georganiseerd en in balans? Toegegeven, het combineren van dit alles is geen sinecure.

Maar gelukkig is er hoop, zeker voor wie het ‘slim’ aanpakt. Zo creëer je zonder al te veel inspanning een leven met minder stress en ballast, meer evenwicht en vooral met meer tijd voor datgene wat er echt toe doet.

Win de ratrace met ruime voorsprong!

Met deze 10 slimme tips win je de ratrace met glans:

TIP 1: Slaap!

In een immer wakkere wereld is slaap een van de meest onderschatte ’tools’ voor het creëren van een leven met minder stress. Zorg voor voldoende slaap en je dagen zullen anders verlopen: je hebt meer energie, kunt productiever zijn en je hebt minder last van stress. Maak van slaap een haalbare droom!

TIP 2: Organiseer jezelf

Introduceer enkele ‘goede gewoontes’ en routines in je leven en werk. Met slechts enkele van die goede gewoontes maak je meteen het verschil. ‘Goede gewoontes’ maken je leven een stuk makkelijker en leuker.

Integreer goede gewoontes onder meer op de ‘spitsuurmomenten’ tijdens je dag:

 • Bereid bijvoorbeeld je ochtenden ’s avonds al voor (leg je kleren ’s avonds klaar, dek de ontbijttafel op voorhand).
 • Sla je middagpauze op het werk niet over, ook niet als je het heel druk hebt.
 • Geef je sleutelbos een vaste plaats (zo hoef je geen tijd meer te verliezen met het zoeken naar je spullen)

TIP 3: Plan wat meer

Plannen is altijd slim, op het werk en thuis. Wie plant:

 • Kan efficiënt aan de slag met tijd, afspraken en taken
 • Maakt de hoeveelheid to do’s overzichtelijk
 • Krijgt grip op zijn tijd
 • Kan duidelijke afspraken maken
 • Komt niet de hele tijd voor verrassingen te staan.

Plan ook je vrije tijd, dan zul je er des te meer van hebben en blijf jij baas over je (vrije) tijd. Gebruik je agenda bij het plannen, op het werk én thuis.

TIP 4: Leg de lat wat minder hoog

Ben jij ook iemand die met minder geen genoegen neemt? Voor wie het allemaal perfect moet: je baan, het huishouden, de kinderen, je partner, je sociale leven? Vermoedelijk heb je tot je eigen scha en schande moeten vaststellen dat je nu eenmaal niet aan die hoge verwachtingen die je jezelf oplegt kunt voldoen.

De slimme oplossing ligt voor de hand: leg de lat wat minder hoog, voor jezelf én voor je huisgenoten. Door een stukje los te laten, ben je heus geen minder goede collega, moeder of vader, maar je krijgt er wel (innerlijke) rust en meer tijd voor in de plaats. Aan jou de keuze.

TIP 5: Maak keuzes

Keuzes maken’, het lijkt heel vanzelfsprekend. Toch hebben heel wat mensen het er moeilijk mee, want we ‘moeten’ toch zoveel en je wilt niets missen.

Vraag jezelf af of de wereld zal vergaan als jij prioriteiten stelt en ernaar leeft of als je een selectie maakt in je taken en to do’s? ‘Less is more’ is een slim adagio voor wie op zoek is naar een betere work-lifebalans.

TIP 6: Delegeer

Doe je liefst alles zelf omdat het dan sneller en beter gaat? En komen zo alle taken op jouw schouders terecht? Gooi het roer om en delegeer.

Aarzel niet om taken uit handen te geven: aan je huisgenoten – jong en oud -, zoek een schoonmaakhulp of een strijkatelier, vraag hulp aan collega’s… Anderen zullen het misschien niet op jouw manier aanpakken, maar heel wat taken zullen wel gedaan zijn en zo komt er voor jou tijd vrij.

TIP 7: Stop met multitasken

Pak je ook verschillende dingen tegelijk aan, krijg je niets écht afgewerkt omdat je je aandacht voortdurend tussen taken aan het verdelen bent? Of loop je te zigzaggen, waarbij je aan alles begint en overal nieuwe dingen opstart voor het vorige klaar is?

Maak ook hier een slimme afspraak met jezelf: stop met multitasken en doe voortaan één ding per keer, werk dat volledig af en pak dan pas iets nieuws aan. Je krijgt meer voor elkaar en wint tijd en voldoening.

TIP 8: Leer de kunst van het stoppen

We leven met de illusie dat we extra minuten en seconden kunnen winnen door altijd maar door te gaan, door achter onze laptop te lunchen en nooit te pauzeren. Wie geen pauzes neemt, denkt dat hij goed bezig is.

Leer ‘de kunst van het stoppen’ en gun jezelf regelmatig een pauze. Zo krijg je meer gedaan en werk je effectiever.

(Schijnbaar) tijd verliezen om tijd te winnen, dàt is de (en een) kunst!

TIP 9: Maak tijd voor jezelf

In je drukke leven is het niet altijd makkelijk om tijd te maken voor jezelf. Sporten, een hobby, een avondje uit met je partner… Me-time is meestal het eerste wat er bij in schiet als je deelneemt aan de ratrace.  Energie opdoen, je batterijen opladen om er dan weer fris en monter tegenaan te gaan, daar heb je recht op.

Geef je me-time een plaats in je agenda en geef deze ‘afspraak met jezelf’ voorrang.

TIP 10: Relativeer

Relativeer, behoud je gevoel voor humor, bewaar de glimlach. Als er ondanks al je voorbereidingen en acties toch nog wat ‘misgaat’, laat de moed niet zakken, lach, maak een grapje en denk dan aan al die keren dat het wél goed ging.

Maak van dit jaar je beste ooit! Ga in zee met Barking Dogs

 • Is hollen door het leven de enige sport die je beoefent?
 • Ben je op slaapdieet en doe je aan laptoplunchen en multitasken in de hoop elke dag nog wat extra tijd te winnen?
 • Is brandjes blussen je specialiteit?
 • Lijkt je leven, net als dat van veel mensen, één langgerekt spitsuur?

Dan brengt Barking Dogs soelaas met:

Geïnteresseerd? Contacteer Barking Dogs!

Contacteer Barking Dogs en maak van dit jaar je beste ooit! Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Ratoca