Ja, ik doe mee met ‘Single Tasking Day’! 6 tips om multitasken af te leren en tijd te winnen

Single tasken is het nieuwe zwart: 6 tip om productiever te zijn en tijd te winnen.

 

Ik doe mee met single tasking day: 6 manieren om multitasken af te leren en meer tijd te winnen - tips voor meer productiviteit van Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

 

Wist je dat 5 februari de ‘Dag van de weerman’ is? Dat we op 25 juni de ‘Dag van de kleurentelevisie’ vieren? En dat op 4 december de ‘Werelddag van het koekje’ gevierd wordt?

Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een ‘jaarlijkse feestdag’ voor, althans volgens de website ‘Days of the Year’, die de meest fantastische, grappige en bizarre ‘feestdagen’ van over de hele wereld op één plaats wil samen brengen vanuit de missie ‘om van elke dag een feest(dag) te maken’.

En 22 februari is… (wel een belangrijke dag)

De ‘feestdag’ van 22 februari wil ik extra in de verf zetten, want in onze hectische wereld verdient hij speciale aandacht: ‘Single Tasking Day’.

Op deze dag worden mensen aangemoedigd om één ding per keer aan te pakken.

  • Dat maakt je leven een pak efficiënter en effectiever
  • én je wint er heel wat tijd mee

Maar in een wereld waarin we ‘multitasken’ vaak als enige antwoord op ons drukke leven zien, blijkt het single tasken voor velen een echte uitdaging.

Is multitasken ook jouw specialiteit?

We leven in een wereld vol afleidingen die de hele tijd onze plannen lijken te dwarsbomen. De hele dag door zoemen stoorzenders om je hoofd en beletten ze je om door te gaan, om je doelen te bereiken en je plannen vlot te kunnen uitvoeren.

Je bent als het ware verplicht om verschillende dingen tegelijk te kunnen. En dus maak je van ‘multitasken’ je specialiteit.

Je dénkt dat multitasken de enige manier is om je werk klaar te krijgen.

En wat is het resultaat? Je bent de hele dag druk bezig geweest, maar aan het eind van de dag heb je zo goed als niets gerealiseerd. En dat wringt, nietwaar?

De multitask-mythe

In onze immer drukke wereld zien we multitasken vaak als enige antwoord op ons drukke leven. En we bezondigen er ons allemaal aan ;-).

Toch is multitasken een illusie. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat onze hersenen niet kunnen ‘multitasken’. Ons brein is niet in staat om twee dingen tegelijk te verwerken. Het is er niet voor gemaakt en – helaas – je zult het dus ook nooit kunnen leren!

Daar sta je dan, weer een illusie armer…

Het kost meer dan het opbrengt

Verschillende taken tegelijk doen en combineren, is dus niet slim. Het levert je geen ‘winst’ op, want door te multitasken:

  • presteer je maar op de helft van je kunnen
  • maak je fouten
  • vergeet je dingen
  • doe je wat je doet minder goed
  • werk je minder grondig
  • nemen je taken veel meer tijd in beslag
  • is de kans op ongevallen veel groter
  • het komt je relaties niet ten goede
  • en kost veel energie

Een ding is zeker: multitasken helpt je geen stap vooruit bij het afmaken van je taken en het bereiken van je doelen.

Hoog tijd om het anders en slimmer aan te pakken!

Single tasken is het nieuwe zwart: 6 tips

Geef toe, het is wennen om multitasken niet langer als het enige antwoord op je drukke leven te zien. En het is een hardnekkige gewoonte die bij iedereen diep ingebakken zit. Maar als we een leven willen met minder stress en meer tijd, dan moeten we er vanaf.

Vandaar mijn verzoek: doe je ook mee met ‘Single Tasking Day’? (en ook de 364 dagen daarna)

Met deze 6 slimme tips leer je multitasken af:

TIP 1 – Doe één ding per keer

Voortaan zie je ‘singletasken’ als dé oplossing voor je overvolle agenda – maar aan die gedachte moet je wellicht eerst nog even wennen.

Doe één ding per keer en doe het goed, werk het af en begin dan pas met iets nieuws. Kijk niet om tot je je taak volledig afgewerkt hebt!

TIP 2 – Ontkoppel en focus

Singletasken zal alleen slagen als je tijd en ruimte maakt om te focussen. Schakel dus je smartphone en mailbox uit, log uit op Facebook en Twitter – het is de enige manier om te kunnen focussen en dingen ook echt gedaan te krijgen. Vergaat de wereld als je eens een halfuur of een uur niet te bereiken bent? Laat je antwoordapparaat maar even voor je werken!

TIP 3 – Kies een vast focus-moment

Singletasken zal makkelijker zijn als je elke dag een (vast) moment in je agenda bouwt dat je reserveert om je te concentreren en aan één stuk te kunnen doorwerken.

Laat ook aan iedereen weten dat je dan niet gestoord wilt worden en hang een ‘do not disturb’-bordje aan je deur. Plan deze focus-tijd in je agenda in en bewaak deze goed.

TIP 4 – Maak singletasken bespreekbaar

Maak de negatieve gevolgen van multitasken op je werkplek en thuis bespreekbaar. Zoek samen met collega’s, je medewerkers, de ceo van het bedrijf (misschien ben je die zelf wel), je gezin naar oplossingen voor het tijd- en energieverslindende multitasken. Ga met z’n allen aan de slag met het single tasken en motiveer elkaar.

TIP 5 – Houd de voordelen van singletasken voor ogen

Om je goede voornemen vol te houden, houd je de voordelen van singletasken voor ogen: je krijgt zaken eindelijk afgewerkt, je krijgt meer gedaan op minder tijd, je hebt minder losse eindjes en dus ook minder stress, je kunt ’s avonds op tijd naar huis vertrekken, je wint tijd… Mooie vooruitzichten, toch?

TIP 6 – Ga efficiënt aan de slag

Stel nu een to-dolijst op en ga aan de slag met je prioriteit op je lijst.

Ja, ik doe mee met ‘Single Tasking Day’!

Ja, ik doe mee met ‘Single Tasking Day’! Vandaag en morgen en de andere 363 dagen daarna.

Zo wordt ‘single tasken’ het nieuwe ‘multitasken’: jouw perfecte antwoord op je drukke leven!

Maak van dit jaar je beste ooit! Realiseer het samen met Barking Dogs

Persoonlijke groei realiseren, productiever worden, al je deadlines halen, ’s avonds op tijd naar huis kunnen vertrekken, op het eind van de dag tevreden kunnen terugblikken omdat je vele taken en to do’s écht afgewerkt hebt… Samen met Barking Dogs realiseer je al je goede voornemens en veranker je goede gewoontes in je leven en werk.

Bekijk hier wat Barking Dogs voor jou kan betekenen:

  • Coaching op de werkplek
  • Coaching van spitsuurvrouw, spitsuurprofessionals, medici…
  • Conflictbemiddeling en conflictcoaching
  • Training, opleidingen en workshops

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Wil je meer informatie of wil je een coachingstraject opstarten?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Afbeelding: Shutterstock – DenisNata