Al fluitend naar het werk: 11 tips om prettig en harmonieus samen te werken

Tips om prettiger en productiever samen te werken - life & business coach, organizing expert, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.be

Samen bereik je meer dan alleen. Dat geldt vooral ook op de werkvloer. Als samenwerken gesmeerd loopt:

  • is de sfeer op kantoor goed
  • wordt er efficiënter gewerkt
  • zijn er minder conflicten
  • ervaar je minder werkdruk en stress
  • en zijn je werkdagen gewoon leuker

Vlot samenwerken op de werkvloer

Met deze tips word je een echte teamspeler en bouw je samen met anderen aan een gezonde en prettige werkomgeving:

1. Je bent prettig in de omgang

Samenwerken wordt een stuk makkelijker als je prettig en relaxt in de omgang bent. Een goed humeur en een lach zijn besmettelijk. Daardoor is de werksfeer ontspannen, zijn collega’s open en eerlijk met jou en werken ze graag met jou samen.

2. Je bent gemotiveerd

Ga ervoor, met met veel ‘goesting’ en inzet. Neem initiatief, zet je in en toon daadkracht. Niet je persoonlijk gewin, maar wel de belangen van het team zijn daarbij belangrijk. Dit motiveert ook anderen en dat geeft hen energie om dingen aan te pakken.

3. Je zegt wat je denkt

Communicatie is essentieel om goed te kunnen samenwerken. Schep een klimaat waarin je regelmatig open en eerlijk met elkaar kunt praten, je gedachten en ideeën kunt uitwisselen. Zo ruim je misverstanden uit de weg, leer je anderen (beter) kennen en vergroot het vertrouwen in elkaar.

4. Je maakt (goede) afspraken

Maak duidelijke afspraken én kom ze na: Wat verwacht je van elkaar? Wanneer moet het klaar zijn? Zorg dat de afspraken haalbaar zijn. Te veel op te korte tijd kan jezelf en anderen soms nodeloos zwaar onder druk zetten en daar is niemand bij gebaat.

5. Je helpt anderen (en zo ook jezelf)

Een echte teamspeler biedt spontaan zijn hulp aan, deelt gul zijn kennis en kunde en is bereid anderen te helpen om hun doelen te bereiken. Dat kost enkel een beetje tijd, maar die ‘investering’ betaalt zich op termijn dubbel en dik terug.

6. Je biedt een luisterend oor

Neem de tijd om oprecht geïnteresseerd naar collega’s te luisteren. Geef hen tijdens het gesprek je volle aandacht – je smartphone gaat dus uit. Door te luisteren, leer je je collega’s beter kennen en ze ook beter te begrijpen.

7. Je bent empathisch

Verplaats jezelf in de situatie en de denkwereld van de ander en tracht begrip op te brengen voor wat de ander voelt en doormaakt. Door iemand met veel begrip te benaderen, sta je automatisch open voor zijn of haar ideeën. Samen sta je sterker dan alleen en dat kan het samenwerken een enorme boost geven.

8. Je hebt respect voor anderen

Wederzijds respect ligt aan de basis van een geslaagde samenwerking. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden: toon begrip, roddel niet, wees rechtvaardig…

9. Anderen kunnen op je bouwen

Een goede teamspeler is altijd betrouwbaar. Zorg dat je je woord houdt en dat anderen op je kunnen vertrouwen om het werk gedaan te krijgen, de deadlines te halen, kwaliteit af te leveren. Zo bouw je aan positieve werkrelaties.

10. Je beloont jezelf en anderen

Op weg naar het bereiken van een doel is het belangrijk om de inspanningen van jezelf en anderen te erkennen. Tussentijdse beloningen geven dat broodnodige duwtje in de rug om gemotiveerd verder te gaan en samen alle doelen gezwind te halen.

11. Je bent gul met complimenten

Wees gul met erkenning voor de prestaties van collega’s. Toon je appreciatie en dankbaarheid zonder bijbedoelingen. Geef complimenten. Deze positieve samenwerking werkt besmettelijk en zal anderen aanmoedigen om ook goed te presteren en prettig samen te werken.

Lees meer in Deze Week

Je vindt dit artikel ook in Deze Week, de krant die elke week gratis in elke brievenbus in Vlaanderen valt.

Lees hier het artikel ‘Word een echte teamspeler’.

Maak van dit jaar je beste ooit! Maak al je goede voornemens samen met een Barking Dogs coach

Businesscoaching on board - Barking Dogs en SSH-Boating - www.barkingdogs.beWil je persoonlijke groei realiseren? Je communicatie-skills optimaliseren? Authentiek leidinggeven? Je team motiveren en inspireren? Of sta je in je leven op een kruispunt en weet je niet welke weg in te slaan?

 

Pak het dan aan met een van de coachingsprogramma’s van Barking Dogs:

Met de personal coaching van Barking Dogs:

  • krijg je weer wind in de zeilen
  • verzet je je bakens
  • neem je de regie weer in handen
  • en navigeer je naar succes en geluk!

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Wil je weten hoe Barking Dogs te werk gaat? Heb je nog vragen? Of wil je een coachingstraject opstarten?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En we bijten niet!

 

Life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – 5 second Studio