Wat zie je er stralend uit vandaag! Vergroot het geluk van anderen én van jezelf met deze 9 tips

Complimenten dragen bij aan een betere wereld. Dat is het motto van Complimentendag die elke jaar op 1 maart plaatsvindt.

Een compliment doet wonderen, voor de ontvanger én de gever. Het bevordert je zelfvertrouwen, je relaties, je energie, je gezondheid en geluk. Positieve waardering werkt, zo eenvoudig is het.

“Gééf complimenten, het kost niets en brengt alleen maar op!” Dit advies geeft Sara Van Wesenbeeck, life & business coach, professional organizer, bemiddelaar, spreker en auteur, je mee in haar blogpost en haar artikel in Deze Week.

9 adviezen voor meer geluk

Ga aan de slag met deze 9 nuttige adviezen voor meer geluk:

TIP 1 – Gééf complimenten

Eerst en vooral: gééf complimenten en doe het gul en zonder verwachtingen dat je iets zal terugkrijgen. In het begin kan het wat onwennig aanvoelen, maar je zal snel merken dat het best makkelijk is, én dat je er heel wat voor terug krijgt.

Hoe vaker je complimenten geeft, des te beter vlot het. Je zal ook meteen de positieve effecten voor jezelf en je omgeving ervaren.

TIP 2 – Geef enkel welgemeende complimenten

Een compliment heeft enkel effect als het welgemeend is:

  • Geef enkel complimenten als er echt aanleiding voor is, doe het vanuit het hart en in elk geval zonder bijbedoelingen.
  • Gebruik geen dure woorden of algemeenheden, maar toon wel een oprechte appreciatie waarmee je de ander verrast.
  • Ga met empathie op zoek naar het goede in de ander.
  • Laat ook de warmte voelen die van je compliment uit gaat.

TIP 3 – Focus op kleine, waardevolle zaken en erken talenten en sterktes

De meest effectieve complimenten focussen op het karakter, de daden en keuzes, talenten en sterktes van anderen. Of op schijnbaar kleine, maar waardevolle pluspunten.

Een compliment over het uiterlijk kan slecht vallen. Mensen hebben immers niet altijd zelf in de hand hoe ze eruit zien en ook de knapste mannen of vrouwen kunnen er zich oncomfortabel bij voelen.

TIP 4 – Dit doe je beter niet

Vertel geen leugens, enkel omdat je de andere persoon graag hebt. Of geef geen complimenten om leuk gevonden te worden. Het gaat er immers niet om dat je goed overkomt, maar wel dat anderen zich speciaal voelen.

Blijf altijd oprecht, want leugens worden toch doorprikt.

TIP 5 – Overdrijf niet

Geef niet al te veel complimenten aan het adres van één iemand. Je wilt de ander immers niet het gevoel geven dat je hem of haar aan het stalken bent.

TIP 6 – Druk jezelf oprecht uit

Er bestaat geen perfecte manier om een compliment over te brengen. Enkele tips:

  • Meen echt wat je zegt en waak erover dat je echt en oprecht overkomt.
  • Laat geen ruimte voor misverstanden.
  • Spreek luid en duidelijk en in de ik-vorm.
  • Let op je toon: gooi je compliment niet al grappend of sarcastisch in het gesprek.
  • Zoek oogcontact en onderlijn je compliment bij voorkeur met een glimlach.

TIP 7 – Ook een online compliment werkt

Ook online, zoals op Facebook, Twitter of Instagram, mist een welgemeend compliment zijn effect niet.

Klik voortaan niet enkel op de ‘like-knop’, maar voeg er voortaan ook een compliment aan toe. Of verwerk je appreciatie voor iemand in een videoboodschap.

TIP 8 – Stel geen hoge verwachtingen

Verwacht niet dat je na het geven van een compliment meteen overladen wordt met complimenten van anderen. Dat is niet de bedoeling. Met een welgemeend compliment maak je het beste in anderen zichtbaar en druk je je appreciatie hiervoor in woorden uit.

TIP 9 – Leer een compliment dankbaar in ontvangst te nemen

Ook het ontvangen van een compliment kun je leren. Het geven van een compliment vraagt moed, er één ontvangen doe je dus met respect.

Veeg een compliment niet met een cliché van tafel, maar bedank de gever, bijvoorbeeld met een eenvoudig “Dank je, dat is lief van je!”

Op zoek naar inspiratie?

Het geven van complimenten is heus niet moeilijk. En je krijgt er heel wat voor terug! Kijk mee naar deze video van de SoulPancake Street Team:

Lees meer

Lees dit artikel van life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck ook in Deze Week.

Nog gelukkiger door het leven met coaching van Barking Dogs

Laat je coachen op weg naar nog meer geluk in je leven en werk. Bij Barking Dogs ben je daarvoor aan het juiste adres. Onze ervaren coaches begeleiden en adviseren je bij, onder meer:

Barking Dogs verzorgt ook:

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Hack je budget en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Video: Soulpancake street team