Het Laatste Nieuws wijdde begin juni een artikel aan ‘ontspullen’. Naast bekende namen zoals die van ontspul-goeroe James Wallman en de Japanse professional organizer Marie Kondo kwamen ook mijn adviezen uit mijn gloednieuwe boek ‘Rust in je huis en je hoofd’ uitgebreid aan bod – want we hoeven inspiratie en nuttige adviezen niet altijd in het buitenland te gaan zoeken ;-).
Stressniveau stijgt
Pak de tastbare buitenwereld (zoals tijd, spullen, jezelf, gezin en werk) aan om in je hoofd orde op zaken te stellen en rust te vinden. Het is de rode draad in mijn jongste boek.
Spullen kosten niet alleen geld maar ook tijd. Je moet ze een plaats geven, ze organiseren, onderhouden, herstellen… Dat brengt vaak heel wat onrust met zich mee. Zo hebben studies uitgewezen dat het bezig zijn met spullen je stressniveau doet stijgen.
Denk dus twee keer na voor je weer iets in huis haalt en er dus ook je hoofd mee vult.
Het spullendieet: minder ballast, minder stress en meer tijd
Als home & office organizer en life & business coach werk ik dagdagelijks met mensen die op zoek zijn naar minder stress, minder ballast in huis en hoofd, minder zorgen en meer tijd.
Ben je op zoek naar rust in je huis (én in je hoofd)? Dan is mijn spullendieet een mooie eerste stap en makkelijk zelf te realiseren: Haal minder spullen in huis, ‘consuminder’, minimaliseer.
Net als bij een echt dieet zul je je beter en fitter voelen als de kilo’s eraf zijn. Je bent die vetrolletjes kwijt en je hebt meer ruimte, in je huis én in je hoofd.
Je wint tijd en vindt rust, want je hebt minder spullen om te onderhouden en om je druk om te maken. En je bespaart ook geld.
Kortom, door het spullendieet voelen jij, je huisgenoten, je huis, je hoofd én je portemonnee zich gezonder en frisser.
Met deze tips realiseer je het zonder moeite:
Sara’s spullendieet: de ultieme tips
De basics van het spullendieet:
- Beschouw het wegdoen van spullen als net zo vanzelfsprekend als het kopen ervan.
- Voor elk item dat je koopt, verwijder je er één uit je huis. Of twee of meer.
Zo wordt een spullendieet haalbaar:
- Bedenk dat spullen niet alleen geld, maar ook tijd kosten. Heb je echt zo veel tijd over dat er nog iets bij kan?
- Ga met een fris hoofd (bij voorkeur ’s ochtends) en zonder tijdsdruk inkopen doen. Je zal een pak minder geld uitgeven.
- Wil je iets aankopen, stel jezelf dan eerst deze vragen: Heb ik dit écht nodig? Heb ik er (nog) plaats voor? Heb ik al iets gelijkaardigs? Ga ik het écht gebruiken? Hoe vaak ga ik het gebruiken?
- Loop eerst een blokje om voor je iets koopt.
- Zin om nieuwe kleren te kopen? Shop eerst in je kleerkast. Kijk naar wat je al lang niet meer hebt aangehad en probeer nieuwe combinaties uit. Waarschijnlijk zal de inhoud van je kleerkast je verrassen en hoef je helemaal niets nieuws meer te kopen.
- Wees alert voor je ‘zwakke plekken’. Wellicht heb jij ook van die spullen of winkels waar je steevast voor zwicht: boeken, tijdschriften, verzorgingsproducten, een extra paar schoenen waar je niet aan kunt weerstaan… Ga bij jezelf na wat jouw ‘zwakke plek’ is. Waar geef jij veel geld aan uit? Probeer er minder aan toe te geven of voorzie een maandelijks budget zodat je er niet ongebreideld geld aan uitgeeft.
- Geef je spullen in huis een vaste plaats zodat je ze meteen kunt terugvinden. Zo hoef je spullen niet twee keer aan te schaffen omdat je ze niet meer terug kunt vinden.
- Ga alleen de deur uit met een vastgesteld (liefst klein) budget – en overschrijd het niet.
- Maak niet alleen een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat, maar voor inkopen in de stad of de meubelwinkel is het nuttig. Koop alleen wat er op je lijst staat. Zo vermijd je impulsaankopen.
- Wees alert voor de overtuigingskracht van reclame. Reclame heeft maar één doel: je verleiden om te kopen.
- Kijk uit voor het woord ‘gratis’. Het is de beste verkoopstruk die er is. Als we het woord ‘gratis’ zien, denken we niet meer na. ‘Gratis’ doet je meteen zwichten voor het product dat – zogezegd – niets kost.
- Shoppen om jezelf te troosten is geen goed idee. Het kost geld, de kans op miskopen is groot en de kans dat je altijd maar meer gaat willen kopen omdat je verdriet niet verdwijnt, is groot.
- Hou dit voor ogen tijdens de koopjesperiode: een écht koopje is iets wat je écht nodig hebt en dat je tijdens de koopjesperiode veel goedkoper kunt aanschaffen.
- Maak gebruik van uitleendiensten, zoals de bibliotheek of organisaties waar je gereedschap kunt uitlenen.
- Deel of ruil kleren en spullen met vrienden, familie, buren, in plaats van weer eens iets nieuws te kopen dat alleen maar je kasten vult of dat je bijna nooit gebruikt. Doe voortaan aan ‘swapping’ of ‘swishing’ of leen spullen zoals gereedschap van je buren.
- Introduceer je eigen ‘Koop Niets Dagen’, ‘Verbruik Minder Dagen’ (neem bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto). Geniet van wat een ‘Koop Niets (of Koop Minder) Dag’ voor jou heeft opgebracht: (innerlijke) rust, een ruimer budget, minder stress, meer tijd…
- Wil niet altijd meer, wees tevreden met wat je hebt.
Het spullendieet van organizing expert Sara Van Wesenbeeck in Het Laatste Nieuws
Lees hier ‘Sara’s spullendieet’ in Het Laatste Nieuws.
Ook in haar nieuwste boek ‘Rust in je huis en je hoofd’ leert Sara Van Wesenbeeck je hoe je je tastbare buitenwereld aanpakt om in je hoofd rust te creëren.
Duurzaam ontspullen en organiseren met Barking Dogs
Heb je nood aan meer structuur in je leef- of werkomgeving, in je tijd, je routines? En wil je het duurzaam aanpakken, maar weet je niet hoe of waar te beginnen?
Dan bieden Barking Dogs en life & organizing expert Sara Van Wesenbeeck een antwoord met:
- Office organizing, personal coaching bij het organiseren en structureren van de werkomgeving
- Home organizing, thuiscoaching
Zowel op je werkplek als in je thuisomgeving word je met kennis van zaken gecoacht door Sara Van Wesenbeeck, een van de meest ervaren professional organizers en organizing coaches van de Lage Landen en auteur van verschillende organizing boeken waaronder ‘Rust in je huis en je hoofd’.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet!
Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?
Contacteer hier Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.
En… we bijten niet.