Zelfzorg voor dummies: 14 manieren om goed voor jezelf te zorgen

Zelfzorg voor dummies - artikel van life & business coach, organizing expert, bemiddelaar, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck

(Deze blogpost werd lang voor de corona-crisis geschreven. De voorgestelde activiteiten buitenshuis zul je (tijdelijk) moeten invullen met activiteiten thuis en met online contacten met anderen. Wees creatief. Veel plezier!)

Zorg jij vaak genoeg voor jezelf? Wellicht niet. Met een volle agenda, een gezin en een drukke baan is zelfzorg niet vanzelfsprekend. Toch is het noodzakelijk voor een gezond en gelukkig leven dat je ook jezelf geregeld op de eerste plaats zet.

Met mijn 14 adviezen pak je het zonder schuldgevoel aan.

1. Breng regelmaat en structuur in je dag

Structuur in je dag geeft houvast en rust in je hoofd: ga zoveel mogelijk op hetzelfde moment slapen en sta op hetzelfde moment op, eet op vaste tijdstippen, wissel rust en activiteit af.

2. Zorg voor voldoende ZZZ’s

Na gedane arbeid is het goed rusten. Voldoende slaap maakt je gelukkiger, veerkrachtiger en helpt om stress beter te hanteren. En om dat alles te bereiken, hoef je enkel genoeg uren te slapen en te rusten. Makkelijk, niet?

3. Doe elke dag iets wat je graag doet

In je moestuin werken, lezen, schilderen, dansen, zingen, tijd maken voor je guilty pleasure… maakt niet uit wat, als je er maar plezier aan beleeft.

4. Lach!

Lachen is gezond, want het haalt de negatieve stress uit je leven, de druk van je schouders, het versterkt je immuunsysteem en brengt je meteen in een betere stemming. Dus: haal de humor in jezelf naar boven en ga op zoek naar meer gelegenheden om vaker te kunnen lachen.

5. Eet gezond

Schrap je ongezonde eetgewoontes en introduceer goede gewoontes, zoals bijvoorbeeld het eten van meer groenten en fruit. Neem je tijd om te eten. Je wordt er niet alleen slanker van, maar je voelt je ook beter in je vel en bent gelukkiger.

6. Beweeg

Elke dag minstens 30 minuten bewegen, maakt van jou een gezond mens, fysiek en mentaal.

(Lees ook mijn blogpost ‘Kom uit je luie zetel’, met 11 energieke tips maak je van bewegen een goede gewoonte’.)

7. Maak tijd voor vrienden en familie

Sociaal contact maakt je gelukkig en gezonder. Word lid van een vereniging, ga kamperen met vrienden, organiseer een gezellig familie- of buurtfeest, bel met een vriend(in)…

(Lees ook mijn blogpost ‘Make friends, not war – 10 tips voor een beter sociaal leven’.)

8. Geef je grenzen aan

Ook dat maakt deel uit van zelfzorg. Zeg (op tijd) ‘nee’ als het er voor jou niet meer bij kan.

9. Leer je slechte gewoontes af

Op 31 mei is het ‘Werelddag zonder tabak’. Maak van de gelegenheid gebruik om te stoppen met roken. Het is een goede zaak: in de eerste plaats voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

10. Relax

Zoek manieren en momenten om te ontspannen, voor korte en ook gedurende langere tijd.

11. Draag zorg voor je lichaam, het is je waardevolste bezit

Voorzie ‘verzorgmomenten’ die je in een ochtend- en avondritueel opneemt. Zo zul je elke dag voldoende tijd kunnen nemen voor hygiëne en persoonlijke verzorging.

12. Speel wat vaker

Is plezier, nu je volwassen bent, vervangen door stress, dagelijkse zorgen en slapeloosheid? Dan is het hoog tijd om weer wat meer te ‘spelen’. Het geeft energie en doet je opleven. Speel met je kinderen, organiseer een feestje, speel zelfs ook tijdens je werk – daar word je productiever van.

13. Bouw ‘herstelmomenten’ in

De boog kan niet altijd gespannen staan. Zoek een evenwicht tussen rust en activiteit. Bouw na drukte altijd herstelmomenten in. Maak even tijd om te ‘herstellen’, om je batterijen weer op te laden en je brein rust te gunnen. Daarna kun je gezwind en productiever verder en zul je niet bedolven worden onder ziekmakende stress.

14. Verwen jezelf

Zet jezelf zonder schuldgevoel in de bloemen, trakteer jezelf op een warm bad, een paar schoenen, een citytrip of een wandeling in het bos. Kleine of grote zaken, maakt niet uit: verwen jezelf en doe het zonder schuldgevoel!

Lees meer slimme tips van Sara Van Wesenbeeck

Boek 'Rust in je huis en je hoofd' van Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking Dogs

  • Je kunt deze tips van life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck ook lezen in het artikel ‘Zelfzorg voor dummies’ in de krant Deze Week, (editie 31.05.2017).
  • Lees ook Sara’s recentste boek ‘Rust in je huis en je hoofd’. Het is te koop in België en in Nederland. Het boek kost 19,99 euro en is uitgegeven bij Lannoo. Bestel het boek hier.

 

 

 

Maak van dit jaar je beste ooit met Barking Dogs

Wil je eindelijk je goede voornemens waarmaken? Je werk en privéleven beter op elkaar kunnen afstemmen? Met meer comfort functioneren? Productiever zijn? Al je deadlines halen? Meer tijd en ruimte voor datgene wat er écht toe doet?

Maak van dit jaar je beste ooit en realiseer het samen met Barking Dogs:

Contacteer Barking Dogs om een traject op te starten of voor meer informatie. Een kennismakingsgesprek aan de telefoon is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) illustratie: Shutterstock – RATOCA