Make friends, not war: 10 tips voor een beter sociaal leven

Life & business coach, mediator, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck

Een goed gesprek, samen lachen of plezier maken… het doet je beslist goed. Maar wist je dat sociaal contact je ook gelukkiger en gezonder maakt?

Een netwerk van goede vrienden heeft enkel voordelen:

  • het draagt bij tot een leven met minder stress
  • het draagt bij tot een betere gezondheid
  • je voelt je beter in je vel
  • en je leeft zelfs langer

Waar wacht je nog op om je vriendenkring uit te breiden?

Met mijn 10 adviezen in de krant ‘Deze Week’ maak je zonder moeite nieuwe vrienden:

Tip 1 – Zoek het niet te ver

Je hoeft heus niet naar de andere kant van de wereld te reizen om mensen te ontmoeten. Ook in je eigen dorp of stad, op het werk of in de supermarkt kunnen vriendschappen ontstaan.

Begin eenvoudigweg bij je buren: maak eens een praatje of bied spontaan je hulp aan.

Tip 2 – Word lid van een (sport)club

Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld elke week een activiteit in het gezelschap van anderen doet. Om dat makkelijk te realiseren, is lid worden van een (sport)club een slimme actie.

Kies bij voorkeur iets dat je graag doet. De kans is groot dat je dan mensen ontmoet die dezelfde interesses delen en dat smeedt banden.

Tip 3 – Focus op anderen, niet op jezelf

Wil je vrienden maken, dan is het belangrijk dat je interesse toont voor de ander.

Als je écht geïnteresseerd bent in de ervaringen, gedachten, meningen en gevoelens van anderen, dan zullen anderen je graag zien komen en zich ook makkelijker tot jou richten.

Tip 4 – Help anderen

Iets voor anderen kunnen betekenen, geeft niet alleen voldoening, maar je wint ook vriendschap. Bied aan om anderen te helpen, of doe vrijwilligerswerk.

Dus: help de buurman met het plaatsen van zijn tuinhuis, ga mee de eetzaal verven in de school van je kinderen, steek een handje toe in de sociale winkel bij jou om de hoek en maak vrienden!

Tip 5 – Pik de draad weer op met ‘oude’ vrienden

Maak een lijst van alle mensen die je uit het oog verloren hebt, maar die je heel graag nog eens terug wilt zien: je schoolkameraden, een scouts-vriend, een uitwisselingsstudent die een jaar bij jou gewoond heeft, je vissers-vriend…

Zet de social media zoals Facebook in om opnieuw contact te zoeken.

Tip 6 – Zet je gsm uit

Je zult niet veel mensen leren kennen als je meer geïnteresseerd bent in je smartphone dan in de mensen rondom jou. Zit je op de trein, wacht je in de rij voor de bus, laat je gsm en koptelefoon dan even voor wat ze zijn. En maak oogcontact met anderen en sla een babbeltje.

Probeer het eens uit. Je weet nooit waar het toe leidt.

Tip 7 – Zeg ‘goeiedag’

Zeg goeiedag tegen mensen die je niet kent, bijvoorbeeld op straat. Je krijgt beslist een vriendelijke knik terug, en wellicht volgt er ook een gesprek.

Niet meer dan een eenvoudig ‘hallo’ brengt je heel wat op.

Tip 8 – Blijf in contact

Door contact te houden kun je vriendschappen in stand houden en ze laten groeien: stuur een postkaart als je op vakantie bent, bel gewoon of stuur een sms of een brief. Dit is essentieel als je je vriendenkring wilt uitbreiden of vrienden wilt maken.

Je mobiel en online tools kunnen je hierbij helpen, maar vergeet niet elkaar ook in levende lijve te ontmoeten.

Tip 9 – Bied een luisterend oor

Niet enkel door te praten maak je vrienden, maar ook door te luisteren. Door te luisteren, zeg je indirect dat je geïnteresseerd bent in de ander.

Luisteren helpt niet alleen de kwaliteit van je relaties te versterken, maar mensen zullen zich makkelijker tot jou richten. En een volgende keer is er beslist iemand die naar jou luistert als je er behoefte aan hebt.

Tip 10 – Neem een hond

Laat je hond uit en je ontmoet meteen nieuwe mensen en voor je het weet heb je een goed gesprek over… honden. Heb je zelf geen hond, ga dan met die van vrienden of buren wandelen.

En vergeet niet je hond goed te verzorgen, dan wordt hij beslist ook een van je beste maatjes!

 

life & businesscoach, erkend bemiddelaar, personal organizer, auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.