De 20 beste tips om goedkoop te reizen

Goedkoop reizen en veel fun. Wie wil daar niet voor tekenen? Met mijn tips heb je de vakantie van je leven, zonder budgetkater achteraf.

Goedkoop reizen: Nuttige tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Goedkoop reizen?

Ik begin met enkele getallen. De Belg geeft gemiddeld 1.115 euro uit aan reizen. Dat blijkt uit de enquête bij Belgische huishoudens van Statbel, het Belgische statistiekbureau, die vandaag (27 juni 2023) werd bekendgemaakt.

Vind je dit bedrag erg hoog, en wil je weten hoe het goedkoper kan? Lees dan zeker verder.

Budgetvriendelijk reizen doe je zo: 20 tips

Na gedane arbeid is het tijd voor vakantie. Maar reizen kost geld. Met deze nuttige tips in je reiskoffer beleef je dit jaar een relaxte en budgetvriendelijke vakantie.

Ik ga op vakantie en ik neem mee: 20 tips voor een budgetvriendelijke vakantie:

1. Bereid jezelf goed voor

Budgetvriendelijk reizen begint met een goede voorbereiding. Leg vooraf een budget vast: wat wil of kan je dit jaar besteden aan je vakantie? In functie daarvan kies je dan je bestemming.

2. Spaar voor je reis

Heb je het geld voor je vakantie niet meteen ter beschikking, spaar er dan voor of tracht enkele weken of maanden voor je vertrek wat soberder te leven:

Bespaar op boodschappen, schrap extraatjes of sla een kappersbeurt over. Het uitgespaarde bedrag zet je opzij voor je reis.

LEES OOK: De 10 beste bespaartips voor je boodschappen

3. Wees creatief

Stel zelf je reis samen. Geniet van het uitzoeken van een leuke bestemming, van de voorbereiding van je reis, van het zoeken naar originele overnachtingsmogelijkheden en alternatieve manieren om je te verplaatsen…

Deze homemade reis zal je minder kosten.

4. Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Of je nu voor een pakketreis kiest of zelf je vakantie samenstelt, vergelijk altijd prijzen: Voor vervoer, voor verblijf, voor uitjes, voor activiteiten…

Tijdens je zoektocht online zal je zeker ook nog meer gratis tips voor je budgetvriendelijke vakantie ontdekken.

5. Kies voor minder bekend

Kies voor minder bekende reisbestemmingen, landen en steden. Die zijn altijd goedkoper dan de toeristische trekpleisters.

Met het bedrag van je besparing kan je er dan voor kiezen om een langere periode te blijven.

6. Logeer bij voorkeur niet aan de kust

Ga je toch naar een duurder land? Logeer dan bij voorkeur niet aan de kust of in de toeristische steden of gebieden, want daar is het altijd een pak duurder.

7. Vermijd wisseldagen

Vertrekken en terugkeren doe je het best op andere momenten dan de meerderheid van de mensen verkiest. Tracht in- of uitchecken op wisseldagen, zoals de eerste, de vijftiende of de dertigste van de maand, te vermijden.

8. Kies je moment

Boek als je het kunt geen reizen tijdens de schoolvakanties of het hoogseizoen, want dit wil je liefst vermijden: bomvolle hotels, stranden (en skipistes) waar je over de koppen kunt lopen, en hoge prijzen.

Check ook wanneer het hoogseizoen valt in andere landen.

Een reis door de week is vaak goedkoper dan tijdens het weekend.

9. Vliegen kost geld

Bedenk dat reizen met het vliegtuig over het algemeen veel geld kost.

Als je toch het vliegtuig wilt nemen, kies dan het juiste moment om je tickets te kopen, want de prijs van een vlucht kan behoorlijk fluctueren:

  • Koop je tickets zo vroeg mogelijk (in februari en maart kun je vaak genieten van vroegboekkortingen voor pakketreizen)
  • Of koop ze juist last minute

10. Travel light

Neem niet te veel spullen mee, dan hoef je geen grote en dure koffer(s) aan te schaffen of niet extra te betalen voor je bagage.

11. Kies voor een keuken

Bij voorkeur heeft je verblijf een keuken(tje). Je kunt zo heel wat geld uitsparen. Zelf koken, met plaatselijke ingrediënten, scheelt een slok op de borrel.

Met een eigen keuken ben je ook niet verplicht om drie keer per dag op restaurant te gaan, kun je je versnaperingen op de plaatselijke markt of supermarkt (goedkoper) aankopen, haal je de drank gewoon uit je eigen koelkast en hoef je niet de hele tijd (dure) terrasjes te doen.

Je hoeft al dit leuks uiteraard niet allemaal te schrappen, maar je kunt het dan doseren. En als je iets minder vaak doet, zul je er ook des te meer van genieten.

12. Ruil je huis

Ruil van huis met een ander gezin, waar ook ter wereld. Twee families ruilen van huis, gelijktijdig of op verschillende data. Het is een goedkope manier van reizen en je ontdekt op een originele manier nieuwe horizonten.

Via homeexchange.com vind je huiseigenaars over de hele wereld (in 150 landen) die graag met jou van huis willen ruilen (opgelet: je betaalt wel lidgeld).

13. Betaal nooit meer voor je verblijf

Betaal nooit meer voor een hotel of verblijf. Ja, dat kan!

Sta je open voor nieuwe ervaringen en ontmoet je graag mensen, dan zijn er tal van opties:

  • Couchsurfen: is vooral geliefd bij jongeren.
  • Ga op zoek naar online community’s die mensen uit de hele wereld samenbrengen die gratis verblijf aanbieden of je maar wat graag gratis in hun stad of dorp willen rondleiden. Dat kan ook in eigen land.

14. Bezoek familie en vrienden

Heb je familie of vrienden die in het buitenland wonen? Breng ze een bezoek. Ze zullen blij zijn om je te ontvangen en je wegwijs te maken in hun nieuwe thuisland.

15. Vergelijk brandstofprijzen

Als je met de auto in Europa reist, vergelijk dan de brandstofprijzen via internet. Gooi je benzinetank vol in landen waar de brandstof het goedkoopst is. Een overzicht met de tarieven vind je onder meer op de website van VAB of Touring.

16. Bel gratis

Via Skype of WhatsApp bel gratis met het thuisfront als je met vakantie bent.

17. Leef zoals de locals

Naast de reis zelf, het verblijf en het vervoer zijn ook de uitgaven op je vakantie zelf een grote kostenpost. Je wilt beslist graag een terrasje doen, uit eten, musea bezoeken of een sportieve activiteit doen.

Dat kan goedkoper. Leef zoals de locals: Waar doen zijn hun boodschappen, op welk terras drinken ze hun espresso of gaan ze lunchen? Op die plekken is het vaak goedkoper en authentieker. Dat is pas écht vakantie!

18. Doe de dingen net zoals thuis

Ga je thuis ook drie keer per dag uit eten? Koop je thuis ook elke dag nieuwe kleren of schoenen? Eet je thuis in de restaurants die als ’tourist traps’ bekend staan? Beslist niet.

Tracht op vakantie zoveel mogelijk dingen te doen zoals thuis. Het is ook voor je portemonnee een zegen.

19. Geniet goedkoop van ‘kleine gelukjes’

Wil je toch van de voordelen van dure hotels genieten zonder er te verblijven en veel geld voor een kamer te betalen, trakteer jezelf dan op een kop koffie of een stuk taart in een chic hotel. Je kunt er meteen ‘gratis’ genieten van de zachte stoelen, de cleane wc’s, de airco en de overdadige luxe.

20. Vier vakantie in eigen land

De staycation, de thuisblijfvakantie, is een blijvertje, want we hebben tijdens de coronatijd kunnen ervaren dat je heus geen uren onderweg hoeft te zijn om een vakantiegevoel te hebben. Ook dicht bij huis kan je volop genieten voor weinig geld. (Dat blijkt ook uit de enquête van Statbel, want een kwart van de Belgen geniet graag van vakantie in eigen land.)

Lees ook mijn tips voor een leuke (en budgetvriendelijke) staycation:

LEES OOK: Meer dan 30 tips voor een goedkope en leuke staycation.

Prettige vakantie!

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor mijn gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor mijn gratis budgettips via Whatsapp.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Meer slimme budgettips: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is mijn bestseller ‘Hack je budget’ beslist iets voor jou.

Met de hacks in mijn boek:

  • Haal je meer uit je geld
  • Kun je eindelijk weer sparen
  • Word je financieel fit
  • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert in life- en budgetmanagement, organizing expert, spreker en auteur. Sara coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is ook een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet!
(c) Afbeeldingen: unsplash, Björn Comhaire, Sara Van Wesenbeeck