Checklist: Lenteschoonmaak in je portemonnee

Het is weer tijd voor de lenteschoonmaak in je portemonnee. Pak het aan met mijn handige checklist (die je op 5 maart ook in De Zondag vindt).

Lenteschoonmaak in je portemonnee - checklist van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be - www.barkingdogs.be

Lenteschoonmaak in je portemonnee

Nu maart uit de startblokken is, is het weer hoog tijd voor één van de beste goede gewoontes van het jaar: de lenteschoonmaak van je geldzaken!

Met mijn checklist hoef je er niet veel tijd aan te besteden, en zie je niets over het hoofd.

Handige checklist

Pak je stoffer en blik en maak een weekendochtend vrij om je persoonlijke financiën op te schonen en te plannen hoe je het jaar in optimale financiële vorm kan verder zetten.

1. Organiseer je financiële documenten

Orden je papierwerk en breng het samen in een eenvoudig archief. Zet een systeem op voor het dagelijks verwerken van de post en het betalen van je rekeningen (bijvoorbeeld één keer per week).

LEES MEER: Organiseer je administratie in 5 eenvoudige stappen

2. Controleer je huishoudbudget

Begin met je inkomsten: wat is er het afgelopen jaar veranderd in je persoonlijke situatie? Heb je bijvoorbeeld opslag gekregen, leg dan vast wat je met het extra geld gaat doen.

Bekijk daarna je uitgaven: wat gaat er de komende tijd veranderen? Moet je meer geld voorzien voor energiekosten, brandstof of voeding? Bekijk ook of er ruimte is om (meer) te sparen.

LEES MEER: Spoedcursus: aan de slag met je huishoudboekje

3. Schrap onnodige of ongebruikte abonnementen

Ga met de stofdoek door al je abonnementen en schrap degene die je niet of nauwelijks gebruikt, of die je dubbel hebt. En ga na waar het goedkoper kan.

“Ga één keer per jaar met bezem en stofdoek door je geldzaken. Dat brengt op.”

4. Heb je nog altijd het goedkoopste tariefplan?

Heb je nog altijd het goedkoopste tariefplan voor je smartphone of gsm?

Vergelijk ook de tarieven voor je energiecontract, want het loont weer om voor een andere contractformule of goedkopere leverancier te kiezen.

5. Haal de bezem door je verzekeringen

Ben je misschien dubbel verzekerd en heb je voor je verzekeringen nog steeds de goedkoopste formule? Ook dat is het checken waard.

“Weet je niet meer hoe lang geleden je je financiën grondig onder handen genomen hebt, dan is het nu tijd voor een grondige schrobbeurt!”

6. Actualiseer je autoverzekering

Schrap de dure ‘omnium’ als je auto meer dan vijf jaar oud is of laat de waarde van je auto aanpassen aan de werkelijke waarde. Kies voor een kilometerverzekering als je minder vaak met de auto rijdt. Of kies voor autodelen.

7. Heb je alle financiële ondersteuning waar je recht op hebt?

Schooltoelage, verbouwpremie, energiepremie van de overheid… Laat geen geld liggen. Vraag premies aan als je er recht op hebt.

8. Stof je koopgewoontes af

Waar kan je nog geld winnen? Print de bankafschriften en kredietkaartrekeningen van de laatste twee tot drie maanden af en ga regel per regel na op welke uitgaven je nog kan besparen.

Zonder moeite nog meer (be)sparen? Schrijf NU in voor de (gratis) budgettips van Sara Van Wesenbeeck

Nu in De Zondag: 7 bespaarhacks voor dierenliefhebbersvan onze budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.mijnportemonnee.be

Mag je portemonnee best wat aankomen?
 
Schrijf dan NU in voor mijn gratis budgettips via Whatsapp.
 
 
Met de budgettips van Sara Van Wesenbeeck word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg budgetexpert Sara Van Wesenbeeck nu ook op Instagram

Volg Sara nu ook op Instagram @mijnportemonnee.be. Zo hoef je geen enkele (gratis) bespaartip te missen, en kun jij je portemonnee flink spijzen.  

(c) Foto’s: Unsplash