Retail therapie: Niet altijd slim voor je portemonnee

Retail therapie, of kopen om je humeur op te krikken, is niet altijd een goed idee voor wie wil besparen. Ik leg je graag uit hoe dat komt en hoe je deze centenvreter aanpakt.

Donkere dagen weer wat lichter met retail therapie?

Wist je dat ook de donkerste tijd van het jaar aanleiding kan zijn om makkelijk veel uit te geven?

De overschakeling van het zomeruur naar het winteruur, Blue Monday (de dag, meestal ergens in januari, die voor de meeste mensen de somberste dag van het jaar is, omdat de dagen nog kort zijn, het waarmaken van goede voornemens geen succes is en vakantie nog veraf lijkt)… Deze tijd van het jaar blijkt ook een ideale voedingsbodem te zijn om makkelijk geld uit te geven.

“We bezondigen ons allemaal wel eens aan ‘emo-shoppen’ of ‘retail therapie’, maar in deze (donkere) tijd van het jaar is de kans groter dat je je er aan overgeeft.“

Kleren, interieurspullen, gadgets en wellicht ook auto’s, juwelen en andere dure dingen vliegen als bakjes troost over de (online) toonbank, gewoon omdat we ons tijdens de donkerste dagen van het jaar wat minder goed voelen en we op zoek gaan naar iets om die negatieve emoties van ons af te schudden.

Je doet dan aan ‘emo-shoppen’ of ‘retail-therapie’.

Retail-therapy: Voor- en nadelen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je voor een deel baat kan hebben bij je retail-therapie. Door het kopen van troost zal je gemoedstoestand (even) verbeteren.

Helaas hangt er vaak ook een (groot) prijskaartje aan, omdat je heel wat in een impuls gekocht hebt dat je eigenlijk niet nodig hebt. Daarenboven is de kans groot dat je het steeds opnieuw gaat doen, omdat je spijt gedissocieerd wordt, zo heet dat dan. De spijt over je aankoop komt te laat en dus verliest hij zijn effect.

Je kunt het vergelijken met een kind dat pas twee weken na het behalen van goede schoolresultaten beloond wordt. Die beloning zal in de toekomst geen positief effect meer hebben op zijn schoolresultaten. Dus, als je niet uitkijkt, zal je dit patroon dus blijven herhalen en kan emo-shoppen een groot gat in je budget slaan.

“Donkere en sombere dagen ‘opfleuren’ door te kopen: daar is je portemonnee niet blij mee.”

De remedie

Snoept jouw retail-therapie aardig wat euro’s op en wil je deze centenvreter onder controle houden? Stel dan een lijst op met alternatieven die je kan bedenken voor het shoppen-om-je-beter-te-voelen.

  • In plaats van te winkelen ga je voortaan wandelen met de hond
  • Neem je een verkwikkend bad
  • Bel je een vriend(in)…

Slimme en eenvoudige acties voor een gezonder budget!

Conclusie

Panikeer niet als je eens een keer aan emo-shoppen of retail-therapie hebt gedaan. Daar is niets mis mee, zolang je het bewust en weloverwogen doet.

Houd je budget in de gaten zodat je er niet systematisch veel geld aan uitgeeft.

Volg jij Sara al op Instagram?

Volg me nu ook op Instagram @mijnportemonnee.be. Zo hoef je geen enkele bespaartip van Sara Van Wesenbeeck te missen.

Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Red je geld - bespaartips voor gezinnen van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck in Het Nieuwsblad - www.mijnportemonnee.be

Mag je portemonnee best wat aankomen?
 
Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.
 
 
Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

 

(c) Foto’s: Unsplash