Start september financieel fit: 13 winstgevende tips

Bespaar in september met deze checklist uit mijn jaarbespaarplan.

Bespaar in september - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck, uit haar boek 'Hack je budget' - www.barkingdogs.be

Bye bye mooie zomer, hallo (winstgevende) september!

Bye bye mooie zomer, hallo september! De start van het najaar is traditioneel een dure periode voor ouders met schoolgaande kinderen, maar in dit crisisjaar brengt het voor ons allemaal een reeks financiële uitdagingen met zich mee. 

Met deze checklist uit mijn jaarbespaarplan, waarin ik voor elke maand van het jaar tips geef om te besparen, kun je ook in september actie ondernemen en nog extra winst maken. Zo blijf je ook deze maand financieel fit.

Bespaar in september: Checklist met 13 winstgevende tips

Dit zijn mijn bespaartips voor september:

 • Ga aan de slag met je bespaarthema van deze maand. Ik geef je graag wat inspiratie: Besparen op kleren doe je bijvoorbeeld in januari, besparen op boodschappen in februari, besparen op spullen doe je in maart. Deze maand kun je bijvoorbeeld besparen op boodschappen of op waterverbruik. Wat je hebt uitgespaard zet je opzij als appeltje voor de dorst of voor een extraatje.
 • Leer je dure gewoontes uit de zomerperiode af. Kocht je makkelijk kant-en-klaar? Of ging je tijdens je vakantie vaak uit eten? Tracht dit te verminderen. Een leuk alternatief: nodig vrienden en familie uit en kook zelf heerlijke homemade gerechten voor hen (en gebruik daarbij ook goedkopere seizoengroenten, -vis en-fruit). Evenveel pret gegarandeerd, maar je houdt meer geld over op het eind van de maand.
“Besparen in september? Leer je dure gewoontes van je vakantie af.”
 • September is traditioneel een dure maand voor ouders met schoolgaande kinderen. Enkele tips: Leg een maximumbudget vast en overschrijdt dit niet, hergebruik wat je kan (de boekentas van vorig jaar kan beslist nog een schooljaar mee), vergelijk prijzen, koop tweedehands, teken in op de groepsaankopen die scholen organiseren, of start er zelf een met andere ouders…

LEES MEER: De 18 beste bespaartips voor dit schooljaar

LUISTER MEE:  Hou je schooluitgaven onder controle met de nuttige tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck op Radio 2

 • Ook de activiteiten en hobby’s van je kinderen (en van jezelf) zijn een grote uitgavenpost in september. Je bespaart door het aantal hobby’s te beperken. En vraag bij de dansschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld in schijven kan betalen. Zo komt niet alles samen in de maand september.
 • Zet met andere ouders een beurtrol op om de kinderen naar hun activiteiten te brengen. Zo deel je de vervoerkosten (en spaar je tijd). Niet alle verplaatsingen hoef je met de auto te doen, de fiets is een gezond en goedkoop alternatief. 
 • Maak zelf je lunchpakket is wellicht een van de meest winstgevende tips voor september, en de rest van het (school)jaar. Elke middag een broodje op school of in de broodjeszaak om de hoek kopen, kost veel geld. Als je met het hele gezin een lunchpakket van thuis meeneemt, kun je heel wat geld besparen, een heel schooljaar lang (op mijn blog ‘Mijn portemonnee‘ maak ik de rekensom. Reken op een winst van minimaal 1000 euro). Trek er tijdens de schoolochtenden wat tijd voor uit; meer hoef je niet te doen.
“Maak zelf je lunchpakket. Het is een van de meest winstgevende tips voor september, en voor de rest van het jaar.”
 • Ben je student aan de hogeschool of universiteit? Zoek nu al een bijbaantje om je portemonnee te spijzen, dan ben je al ingewerkt tegen dat het academisch jaar begint en heb je al wat geld achter de hand.

LEES MEER: Bespaartips voor studenten (en hun ouders)

 • In september krijgen we meestal voor het eerst weer te maken met frisse dagen en nachten. Begin nu al met je goede gewoontes om energie te besparen: Zet de verwarming niet meteen aan, maar trek eerst een extra trui aan en bekijk dan of extra verwarming nu al nodig is (Lees ook mijn meer dan 30 tips om energie te besparen)
 • Inspecteer in je huis alle tocht-strips aan ramen en deuren. Vervang ze waar nodig. Belangrijk om de kou dit najaar buiten te houden.
 • Koop typische zomerspullen voor volgend jaar nu al in. Met de herfst voor de deur vind je veel zomerproducten nu in de uitverkoop: zonneschermen, barbecue-uitrusting, ventilatoren, zomerspeelgoed…

“Kijk nu al vooruit naar het jaareinde.”

 • Stop de kleine uitgaven: Een frisdrank hier, een donut daar, dat telt op in een gezin. Schrap de ‘kleintjes’ en zet het geld opzij dat je er mee uitspaart. Het levert je gezin zonder moeite een mooie spaarcent op.
 • September is ook oogstmaand. Vruchten en noten vind je in en om het bos, en op de pluklocaties in steden en gemeenten, gratis en voor niets. Een emmertje zelf geplukte braambessen levert je verschillende potten heerlijke jam op. Daar kun je dan de herfst en winter heerlijk van smullen.

LEES MEER: Zo pluk je gratis fruit bij jou in de buurt

 • Kijk ook al vooruit naar het jaareinde, want ook de kersttijd is een dure periode. Becijfer welk budget je nodig zal hebben voor geschenken, de kerstboom, de feesten… Deel de totaalsom door 4 en stort deze maand al je eerste bijdrage voor je ‘kerst(spaar)fonds’.

Wil je nog meer besparen in september? Kijk dan mee naar Het Grote Gelddebat op VTM nieuws

Op maandag 5 september 2022 organiseert VTM nieuws Het Grote Gelddebat met toppolitici en experten.

Ook onze budgetexpert Sara Van Wesenbeeck zit mee aan de debattafel. Samen met politici zal ze antwoorden geven op de vragen die je bezig houden over het thema ‘de duurdere winkelkar’.

Afspraak op 5 september, vanaf 22.05 uur op VTM!

Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck, en vul je portemonnee zonder moeite

Mag je portemonnee best wat aankomen? Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

 • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.    

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash en hln.be