De 18 beste bespaartips voor dit schooljaar

De 18 beste bespaartips voor dit schooljaar vind je hier. Ga meteen aan de slag en druk je schoolfactuur.

September vreet aan je portemonnee

Voor ouders met schoolgaande kinderen is september traditiegetrouw een dure maand, maar dit jaar maakt de crisis het voor vele gezinnen nog zwaarder. Dat legt extra druk op je schouders. Gelukkig kun je ook in coronatijden budgetvriendelijk terug naar school.

Je komt een heel eind:

  • Met een goede voorbereiding
  • Met het investeren van wat tijd
  • Met een dosis durf

De 18 beste bespaartips voor dit schooljaar

Met deze budgettips kan de start van het schooljaar dit jaar, ondanks de crisis, toch budgetvriendelijk en met rust in het hoofd verlopen.

1. Maak budget bespreekbaar

Moet je gezin het dit jaar omwille van de crisis met minder stellen? Heb je minder te besteden? Wordt het daardoor een moeilijke maand of een moeilijk najaar?

Veeg dit niet onder de mat, maar bespreek het met je gezin. Organiseer een gezinsvergadering, vertel je kinderen hoe de vork in de steel zit, en ga samen op zoek naar oplossingen.

“Heb je dit jaar minder te besteden? Bespreek het ook met je kinderen.”

Je kinderen zullen beslist met veel begrip meedenken en bereid zijn om mee te werken en toegevingen te doen en het dit jaar anders aan te pakken.

2. Stel je gewoontes in vraag

Moet je kind echt elk schooljaar een nieuwe boekentas hebben? Moet het van kop tot teen in het nieuw steken? Moet je kind elke dag met de auto naar school gebracht worden?

Vastgeroeste gewoontes kunnen je geld kosten. Met een dosis creativiteit en enkele van mijn bespaartips verderop stuur je deze gewoontes zonder moeite wat bij en kun je heel wat geld besparen.

De beste bespaartips voor dit schooljaar - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

3. Leg een maximumbudget vast

Bepaal op voorhand hoeveel geld je wilt of kunt uitgeven aan schoolspullen, kleren, materiaal voor de hobby’s… en houd je aan dat maximumbudget. Zo heb je controle over je budget en zul je niet meer uitgeven dan haalbaar is.

4. Maak een inventaris en hergebruik

Voor je erop uit trekt om aankopen te doen, verzamel je eerst al het schoolmateriaal van vorig jaar. Bekijk ook de kleerkasten van je kinderen.

Maak een inventaris van alles wat je nog hebt en ga na wat nog in goede staat is. Dat hoef je dan al niet meer aan te kopen of dubbel te kopen. Je hebt beslist een heleboel spullen die nog in uitstekende staat zijn en gerust nog een schooljaar mee kunnen. Dat is alvast heel wat geld uitgespaard!

5. Stel een boodschappenlijst op

Na het inventariseren stel je een boodschappenlijst op met de spullen die je nog nodig hebt. Belangrijk: koop enkel wat op de lijst staat. Je zult heel wat minder impulsaankopen doen en wint zo heel wat geld.

6. Koop niet meer dan nodig

Koop enkel wat écht nodig is. Laat je daarbij leiden door je boodschappenlijst en door de lijst met benodigdheden die je kind van de school mee krijgt. Lagere scholen in Vlaanderen zijn trouwens verplicht om het schoolmateriaal voor je kind gratis ter beschikking te stellen.

En stel jezelf ook de vraag of je kind echt elk jaar een nieuwe schooltas of pennenzak nodig heeft? Wellicht kunnen die van vorig jaar nog een schooljaar mee.

7. Ga op zoek naar alternatieven voor kopen

Ga na wat je bij familie, vrienden, buren, collega’s kunt lenen, of wat je kunt ruilen: kleren, boeken, schoolmateriaal, schooltas, brooddoos…

Vraag na in je omgeving of plaats een verzoekje op Facebook. Je zult versteld staan wat allemaal (gratis) in de aanbieding is. Je kunt spullen lenen of ruilen (of zelfs tweedehands overkopen).

8. Koop tweedehands

Het loont echt de moeite om een kijkje te nemen in tweedehands- of hergebruikwinkels of op internetsites. Je vindt er heel wat schoolspullen in goede of uitstekende staat, zoals boekentassen, schoolmappen, turnpantoffels, sportuitrustingen en muziekinstrumenten (voor de hobby’s van je kinderen)… En dat allemaal voor een prikje.

9. Vergelijk prijzen

Ook prijzen vergelijken, loont altijd de moeite. Kijk daarvoor op het internet en neem de (papieren) brochures van de winkels door. Koop daar waar je het product het goedkoopst vindt, maar let wel op dat je niet meer koopt dan nodig en dan op je boodschappenlijst staat.

10. Doe je aankopen in de goedkoopste winkel

Kies de goedkoopste winkel om je aankopen te doen. Winkels vergelijken kan je heel wat geld opbrengen. Gebruik daarvoor onder meer het internet. Je zult versteld staan van de grote prijsverschillen.

11. Groepeer je aankopen en doe groepsaankopen

Groepeer je aankopen: voor grote(re) aantallen krijg je meestal korting, of kun je gerust korting vragen.

Zit ook samen met andere ouders, de buren, familieleden of vrienden om te bekijken wat je samen kunt aankopen. Leg voor in de winkel dat je meerdere stuks wilt aankopen en vraag korting.

“Zet een groepsaankoop voor schoolspullen op en bespaar samen met anderen veel geld.”

Sommige scholen organiseren groepsaankopen bij (groot)handelaars. Of vraag je schooldirectie om dit jaar een groepsaankoop op te zetten, of neem zelf het initiatief. Je kunt dan betere prijzen bedingen en onderhandelen over de prijs. Dat loont echt de moeite

12. Vermijd merkproducten

Vermijd (dure) merkproducten, zoals bijvoorbeeld schooltassen, kaftpapier, schrijfgerief. Wat nu ‘in’ is, kost een pak meer en is over enkele maanden toch alweer uit de mode.

Ook merkkledij is een pak duurder. Je vindt heus wel leuke alternatieven aan een betere prijs.

13. Plan je aankopen

Loop niet elke dag – of meerdere keren per dag – in alle haast naar de winkel. Onder tijdsdruk inkopen doen, kost je altijd meer geld. Je komt in de verleiding om impulsaankopen te doen en dat zijn grote geldvreters.

Weet ook dat elk bezoek aan de winkel je geld zal kosten (dus hoe vaker je winkels bezoekt, hoe meer geld je zult uitgeven).

Plan ook om de schooloutfits voor je kinderen tijdens de koopjesperiode aan te kopen. En de aankoop van een nieuwe winterjas kan vast en zeker nog wachten tot je hem binnenkort veel goedkoper kunt krijgen.

14. Laat je kinderen thuis als je gaat winkelen

Kinderen willen liefst van al zélf kiezen welke mappen of kaftpapier ze voor school willen en je vindt het beslist moeilijk om aan hun smeekbeden te weerstaan.

Het klinkt misschien cru, maar doe je aankopen zo veel mogelijk zonder de kinderen en zoek een gulden middenweg tussen hun vaak (dure) wensen en het budget dat je voor schoolspullen hebt vastgelegd. Koop bijvoorbeeld wel dat leuke design-kaftpapier, maar schaf daarnaast goedkope cursusmappen aan – en die zijn er heus ook in leuke kleuren. Zo kan iedereen het nieuwe schooljaar met een goed gevoel aanvatten.

15. Maak zelf je lunchpakket

Dit is een van de meest winstgevende bespaartips voor dit schooljaar. Elke middag een broodje of snack in de cafetaria van de school kost veel geld. Als je met het hele gezin een lunchpakket en (gezonde) tussendoortjes van thuis meeneemt, kun je heel wat geld besparen.

Ik maakte de berekening en deze budgetactie levert je elk jaar zonder moeite 1200 euro op.

“Zelf je lunchpakket maken, brengt voor een gezin van vier zonder moeite 1200 euro op.”

16. Neem de fiets

Moeten je kinderen echt elke dag met de auto naar school gebracht en afgehaald worden? Met de fiets bespaar je heel wat op brandstof.

Maak er een goede gewoonte van: Neem de fiets voor elke verplaatsing korter dan vijf kilometer, dat loont zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee.

17. Spreid betalingen

Nog een grote uitgavenpost zijn de activiteiten en hobby’s van je kinderen. Bekijk of je het aantal activiteiten kunt beperken – dat geeft jou tijdens het schooljaar ook een pak minder stress. Bespreek dit ook met je kinderen.

Vraag bij de sportschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld dit jaar in schijven kunt betalen. Zo komt niet alles samen in de maand september.

18. Vraag premies aan

Zorg altijd dat je de premies waar je recht op hebt ook krijgt. Misschien heb je dit jaar wel recht op een schooltoelage? Dien je aanvraag daarvoor meteen in. Hoe sneller je het doet, hoe sneller je het geld waar je recht op hebt ook zult ontvangen.

Luister mee naar de bespaartips van onze budgetexpert op Radio 2

Op 26 augustus gaf budgetexpert Sara Van Wesenbeeck ook tekst en uitleg bij haar bespaartips in het ochtenmagazine van Radio 2.

Luister hier mee naar Sara’s bespaartips voor het schooljaar op Radio 2.

Zonder moeite nog meer besparen, een heel jaar lang? Schrijf NU in voor de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen? Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

  • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met de slimme budgettips van Sara Van Wesenbeeck.  

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash