‘Een voet tussen de deur’ en de ‘ja-roes’: 7 verkooptechnieken die je maar best kent

Verkooptechnieken zijn erop gericht om jou meer en makkelijker te doen kopen. In deze blogpost ontmasker ik 7 veel gebruikte verkooptechnieken die door verkopers in de winkels ingezet worden.

Verkooptechnieken ontmaskerd - budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Slimme verkooptechnieken: Wees alert

Enige tijd geleden was ik op zoek naar een nieuwe wasmachine. Ik had al prijzen vergeleken op het internet en nu wilde ik het toestel ook eens ‘in levende lijve’ zien. Ik heb daarvoor enkele winkels bezocht en het viel me op dat de verkopers het type wasmachine dat ik wilde kopen stuk voor stuk ‘zelf ook bij hen thuis hadden staan én dat het echt goed werkte’.

Als je niet op je hoede bent voor de overredingstechnieken van verkopers, kunnen dit soort van eenvoudige uitspraken helpen om de laatste twijfel over je aankoop weg te nemen.

Wil je de vinger aan de knip houden, wees dan alert op verkooptechnieken.

En zo zijn er nog verkooptechnieken die erop gericht zijn om jou (onbewust) meer te laten uitgeven.

Ik stel er 7 overredingstechnieken aan je voor. Wees waakzaam als je geld wil sparen.

Koop bewust: 7 verkooptechnieken die je maar best kent

1. De ‘ik heb dat ook’-techniek

‘Ik heb die wasmachine thuis ook!’ Het is een veelgebruikte verkoopzin. Dit soort van eenvoudige uitspraken neemt bij jou de laatste twijfel weg en kan je overhalen om toch tot de aankoop over te gaan.

2. De voet tussen de deur-techniek

De verkoper begint met een klein verzoek, dat is voor jou  makkelijk om te aanvaarden:

‘U vindt het milieu ook belangrijk, toch?’

‘Ja’, antwoord je.

Daarop komt de verkoper met het grote verzoek, datgene wat hij werkelijk van jou wil: ‘Mooi, wilt u dan ook lid worden voor 15 euro per maand?’

Omdat je liefst consistent wil handelen en je net hebt toegegeven dat je het milieu belangrijk vindt, zal het heel tegenstrijdig voelen om het verzoek om lid te worden te weigeren.

3. De deur in je gezicht-techniek

De verkoper doet jou een onredelijk verzoek, dat jij meteen weigert, maar dat bij jou wroeging doet ontstaan omdat je hebt geweigerd. Je zal bij het tweede en veel kleinere verzoek dat volgt om die reden dan ook makkelijk instemmen. De koop is gesloten!

4. De ‘ja-roes’-verkooptechniek

De verkoper legt je een aantal (goed uitgekiende) vragen voor waarop jij enkel met ‘ja’ kan antwoorden. Dit brengt je in een soort van ‘ja-ritme’ of ‘ja-roes’. Uit onderzoek blijkt dat we steeds moeilijker ‘neen’ kunnen zeggen naarmate we vaker ‘ja’ hebben geantwoord. De kans is dus groot dat je op de laatste (aankoop)vraag ook bevestigend zal antwoorden.

Eens je in het ‘ja-ritme’ zit, is de kans groot dat je op de laatste (aankoop)vraag ook met ‘ja’ zal antwoorden.

5. Dat is nog niet alles-techniek

Een verkoper doet iets af van de prijs en je krijgt er ook nog een paar stuks gratis bij. Dat zie je vaak op de markt: Een verkoper demonstreert uitgebreid een wonderspons die hij voor 15 euro verkoopt. Maar omdat je zo een fantastisch publiek bent, krijg je de spons voor 12… nee voor de kleinere prijs van 10 euro. En… hij doet er nog een set kleine sponsjes gratis en voor niets bij en ook nog een zemen lap, in leer. Wedden dat jij – en de meerderheid van de omstanders – de spons zonder nadenken koopt? Let bij deze techniek ook op kleine kortingen of toevoegingen, want die zullen je even snel overhalen om geld uit te geven.

Door je bovenarm zachtjes aan te raken en je tegelijkertijd een compliment te geven, kan een verkoper je makkelijk ‘verleiden’ tot een aankoop.

6. De ontregel en herformuleer-techniek

De verkoper verrast je door je heel even uit je gewone doen te halen, om vervolgens met een normaal verzoek te komen. Een voorbeeld: De verkoper zegt dat hij je iets aanbiedt voor 500 cent… dat is 5 euro, een koopje. Omdat je even verward bent door de vreemde manier van rekenen, zal je dit ‘koopje’ niet weigeren.

7. Verleidingstechniek

Ook deze ‘verleidingstechniek’ wordt door verkopers gebruikt – je kan haar makkelijk zelf uitproberen: Als je van iemand iets gedaan wilt krijgen, kan je zijn of haar bovenarm even zachtjes aanraken en hem/haar ondertussen een compliment geven. Hij of zij zal je (koop)verzoek niet weigeren.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Verkooptechnieken - bespaar met de budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Dan zijn de gratis budgettips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck beslist wat je zoekt!

Schrijf meteen in voor de gratis budgettips via Whatsapp

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Verkooptechnieken uit Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be
“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck

365 tips om meer  uit je geld te halen. Die vind je in de bestseller ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ het boek voor jou!

Met de hacks in dit boek:

  • Haal je meer uit je geld
  • Kun je eindelijk weer sparen
  • Word je financieel fit
  • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel nu ‘Hack je budget’ en ga meteen aan de slag

Hack je budget = 365 tips om meer uit je geld te halen

Volg de geldblog ‘Mijn portemonnee’ ook op Facebook

Volg mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’:

Zo mis je geen enkel bespaarplan, en kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met mijn slimme budgettips!

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, budget- en tijdexpert, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, productief en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash