Budgettip Mijn Portemonnee: Gezellige feesten voor een prikje

December is uit de startblokken en de feestdagen komen stilaan in zicht. Traditioneel is dit ook een dure periode.

Gelukkig kunnen de feesten dit jaar goedkoper, maar toch even gezellig. Hier zijn 11 slimme tips (die je op 5 december ook in mijn budgetrubriek in De Zondag kon lezen) waar je portemonnee heel blij mee zal zijn.

11 slimme bespaartips voor de feesten

 1. Om geldstress en onaangename verrassingen te vermijden, is het handig dat je een budget opstelt: Leg vooraf vast hoeveel je dit jaareinde maximaal wilt uitgeven aan cadeaus, eten, de kerstboom, feestkledij… Houd je aan dat budget en weersta verleidingen. Zo kom je niet voor grote financiële verrassingen te staan.Gezellige feesten voor een prikje: slimme bespaartips voor het jaareinde van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be
 2. Spaar wat (nog) kan. Zelfs begin december kan je nog geld opzij zetten voor de feestdagen. Zet de schaar in je uitgaven: Laat bijvoorbeeld elke dag een extraatje, koop huismerken in de supermarkt, ruim je huis en kleerkast op en verkoop (online) wat nog nieuw of in goede staat is.
 3. Bespaar op je kerstboom door prijzen te vergelijken, je boom rechtstreeks bij de kweker te kopen, een goedkopere variëteit te kiezen of hem pas enkele dagen voor Kerstmis te kopen. Een namaak kerstboom kan je tweedehands of na de feestdagen aanschaffen, dan heb je hem voor een prikje.
 4. Hergebruik je kerstversiering. Wat niet stuk is, kan gerust opnieuw in de kerstboom.
 5. Feestkledij hoeft niet nieuw te zijn. Je opkleden voor de feestdagen kan ook met de kleren die nu al in je kast hangen.
 6. Verstuur kerstkaarten per e-mail; het is gratis en je kan er bovendien een persoonlijke toets aan geven met foto’s, een filmpje of muziek.
 7. Maak een boodschappenlijstje voor je feestmaal en koop enkel wat op je lijst staat. Zet geen dure producten (die vaak moeten worden overgevlogen uit verre overzeese gebieden) op het feestmenu, maar kies voor de goedkopere seizoensproducten. Kijk ook in je voorraadkasten en diepvriezer wat je nog kan opgebruiken.
 8. Maak je feestmaal origineel en budgetvriendelijk met een potluck. Houd de feesten in de eerste plaats veilig (sneltesten vind je nu ook goedkoop bij enkele supermarkten) en spreek af dat elke gast één gerecht meebrengt dat met de anderen gedeeld wordt. Met zulk een potluck win je geld en tijd en staat er een variatie aan lekkere hapjes op tafel.
 9. Koop niet voor iedereen een geschenk, maar laat een ‘onschuldige hand’ vooraf bepalen wie voor wie koopt en leg vast hoeveel het geschenk maximaal mag kosten.
 10. Of spreek af dat iedereen dit jaar enkel tweedehandsgeschenken geeft.
 11. Maak zelf je geschenken. Ideeën voor originele home made kerstcadeaus vind je te over op internet: Bak koekjes, maak zelf juwelen, lijst een tekening van je kind in, brei een sjaal. Of schenk wat van je tijd of iets wat je goed kan: geef een bon voor een avondje babysitten, voor klusjes of voor het organiseren van papierwerk.

Geef een kerstcadeau dat geld opbrengt, 365 dagen lang!

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be
“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Geef een nuttig boek cadeau. Eén dat een heel jaar lang opbrengt: ‘Hack je budget‘ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen, voor onder de kerstboom.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, prettig en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash