In crisistijd toch budgetvriendelijk terug naar school: 18 slimme bespaartips

Over een week begint het nieuwe schooljaar. September is traditiegetrouw een dure maand voor wie schoolgaande kinderen heeft, maar dit jaar maakt de coronacrisis het voor velen nog zwaarder. Misschien heb je dit jaar door onvoorziene omstandigheden wel minder te besteden. Dat legt extra druk op je budget én op je schouders.

Gelukkig kun je ook in coronatijden budgetvriendelijk terug naar school. Met een goede voorbereiding, het investeren van wat tijd en een dosis durf kom je al een heel eind.

Zonder (budget)stress terug naar school: 18 slimme bespaartips

Met deze budgettips kan de start van het schooljaar dit jaar, ondanks de crisis, toch budgetvriendelijk en met rust in het hoofd verlopen.

1. Maak budget bespreekbaar

Moet je gezin het dit jaar omwille van de coronacrisis met minder stellen? Heb je minder te besteden? Wordt het daardoor een moeilijke maand of een moeilijk najaar? Veeg dit niet onder de mat, maar bespreek het met je gezin.

Organiseer een gezinsvergadering, vertel je kinderen hoe de vork in de steel zit, en ga samen op zoek naar oplossingen. Je kinderen zullen beslist met veel begrip meedenken en bereid zijn om mee te werken en toegevingen te doen en het dit jaar anders aan te pakken.

2. Stel je gewoontes in vraag

Moet je kind echt elk schooljaar een nieuwe boekentas hebben? Moet het van kop tot teen in het nieuw steken? Vastgeroeste gewoontes kunnen je geld kosten. Met een dosis creativiteit en enkele van mijn bespaartips verderop stuur je deze gewoontes zonder moeite wat bij en kun je heel wat geld besparen.

3. Leg een maximumbudget vast

Bepaal op voorhand hoeveel geld je wilt of kunt uitgeven aan schoolspullen, kleren, materiaal voor de hobby’s… en houd je aan dat maximumbudget per uitgavepost. Zo heb je controle over je budget en zul je niet meer uitgeven dan haalbaar is.

4. Maak een inventaris en hergebruik

Voor je erop uit trekt om aankopen te doen, verzamel je eerst al het schoolmateriaal van vorig jaar. Bekijk ook de kleerkasten van je kinderen. Maak een inventaris van alles wat je nog hebt en ga na wat nog in goede staat is. Dat hoef je dan al niet meer aan te kopen of dubbel te kopen.

Je hebt beslist een heleboel spullen die nog in uitstekende staat zijn en gerust nog een schooljaar mee kunnen. Dat is alvast heel wat geld uitgespaard!

5. Stel een boodschappenlijst op

Na het inventariseren stel je een boodschappenlijst op met de spullen die je nog nodig hebt. Belangrijk: koop enkel wat op de lijst staat. Je zult heel wat minder impulsaankopen doen en wint zo heel wat geld.

6. Koop niet meer dan nodig

Koop enkel wat écht nodig is. Laat je daarbij onder meer leiden door de lijst met benodigdheden die je kind van de school mee krijgt. Lagere scholen in Vlaanderen zijn trouwens verplicht om het schoolmateriaal voor je kind gratis ter beschikking te stellen. En stel jezelf ook de vraag of je kind echt elk jaar een nieuwe schooltas of pennenzak nodig heeft? Wellicht kunnen die van vorig jaar nog een schooljaar mee.

7. Ga op zoek naar alternatieven voor kopen

Ga na wat je bij familie, vrienden, buren, collega’s kunt lenen, of wat je kunt ruilen: kleren, boeken, schoolmateriaal, schooltas, brooddoos… Vraag na in je omgeving of plaats een verzoekje op Facebook. Je zult versteld staan wat allemaal (gratis) in de aanbieding is. Je kunt spullen lenen, of ruilen (of zelfs tweedehands overkopen).

8. Koop tweedehands

Het loont echt de moeite om een kijkje te nemen in tweedehands- of hergebruikwinkels of op internetsites. Je zult er nog heel wat schoolspullen in goede of uitstekende staat vinden, zoals boekentassen, schoolmappen, turnpantoffels, sportuitrustingen en muziekinstrumenten (voor de hobby’s van je kinderen)… En dat allemaal voor een prikje.

9. Vergelijk prijzen

Ook prijzen vergelijken, loont altijd de moeite. Kijk daarvoor op het internet en neem de (papieren) brochures van de winkels door. Koop daar waar je het product het goedkoopst vindt, maar let wel op dat je niet meer koopt dan nodig en dan op je boodschappenlijst staat.

10. Doe je aankopen in de goedkoopste winkel

Kies de goedkoopste winkel om je aankopen te doen. Winkels vergelijken kan je heel wat geld opbrengen. Gebruik daarvoor onder meer het internet. Je zult versteld staan van de grote prijsverschillen.

11. Groepeer je aankopen en doe groepsaankopen

Groepeer je aankopen: voor grote(re) aantallen krijg je meestal korting, of kun je gerust korting vragen. Zit ook samen met  de buren, met familieleden of vrienden om te bekijken wat je samen kunt aankopen. Sommige scholen organiseren groepsaankopen bij (groot)handelaars. Of vraag je schooldirectie om dit jaar een groepsaankoop op te zetten, of neem zelf het initiatief. Je kunt dan betere prijzen bedingen en onderhandelen over de prijs. Dat loont echt de moeite

12. Vermijd merkproducten

Vermijd (dure) merkproducten, zoals bijvoorbeeld schooltassen, kaftpapier, schrijfgerief. Wat nu ‘in’ is, kost een pak meer en is over enkele maanden toch alweer uit de mode. Ook merkkledij is een pak duurder. Je vindt heus wel leuke alternatieven aan een betere prijs.

13. Plan je aankopen

Loop niet elke dag – of meerdere keren per dag – in alle haast naar de winkel. Onder tijdsdruk inkopen doen, kost je altijd meer geld. Je komt in de verleiding om impulsaankopen te doen en dat zijn grote geldvreters. Weet ook dat elk bezoek aan de winkel je geld zal kosten (dus hoe vaker je winkels bezoekt, hoe meer geld zul je uitgeven).

Plan ook om de schooloutfits voor je kinderen tijdens de koopjesperiode aan te kopen – die loopt dit jaar nog tot het eind van de maand. En de aankoop van een nieuwe winterjas kan vast en zeker nog wachten tot je hem binnenkort veel goedkoper kunt krijgen.

14. Laat je kinderen thuis als je gaat winkelen

Kinderen willen liefst van al zélf kiezen welke mappen of kaftpapier ze voor school willen en je vindt het beslist moeilijk om aan hun smeekbeden te weerstaan. Doe je aankopen zo veel mogelijk zonder de kinderen en zoek een gulden middenweg tussen hun vaak (dure) wensen en het budget dat je voor schoolspullen hebt vastgelegd.

Koop bijvoorbeeld wel dat leuke design-kaftpapier, maar schaf daarnaast goedkope cursusmappen aan – en die zijn er heus ook in leuke kleuren. Zo kan iedereen het nieuwe schooljaar met een goed gevoel aanvatten.

15. Maak zelf je lunchpakket

Elke middag een broodje of snack in de cafetaria van de school kost veel geld. Als je met het hele gezin een lunchpakket en (gezonde) tussendoortjes van thuis meeneemt, kun je heel wat geld besparen. Trek er ’s ochtends voldoende tijd voor uit.

16. Neem de fiets

Moeten je kinderen echt elke dag met de auto naar school gebracht en afgehaald worden? Met de fiets bespaar je heel wat op brandstof, want wist je dat elke kilometer met de auto je al gauw een halve euro kost (all in).

Neem de fiets voor elke verplaatsing korter dan vijf kilometer, dat loont zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee.

17. Spreid betalingen

Nog een grote uitgavenpost zijn de activiteiten en hobby’s van je kinderen. Bekijk of je het aantal activiteiten kunt beperken – dat geeft jou tijdens het schooljaar ook een pak minder stress. Bespreek dit ook met je kinderen.

Vraag bij de sportschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld dit jaar in schijven kunt betalen. Zo komt niet alles samen in de maand september.

18. Vraag premies aan

Zorg altijd dat je de premies waar je recht op hebt ook krijgt. Misschien heb je dit jaar wel recht op een schooltoelage? Dien je aanvraag daarvoor meteen in. Hoe sneller je het doet, hoe sneller je het geld waar je recht op hebt ook zult ontvangen.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf nu in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen? Wil je meer uit je geld halen? En meer overhouden op het eind van de maand?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker.

‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Wil je graag:
  •  Meer overhouden op het eind van de maand?
  • Meer kunnen sparen?
  • Meer (ruimte om te) genieten met evenveel of zelfs meer geld?
  • Meer doen met minder?
  • Meer goede gewoontes die (nog) meer geld opbrengen?
  • En meer rust in je hoofd – jazeker, ook dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!
Om kort te gaan: In het nieuwste boek ‘Hack je budget’ van geldexpert en coach Sara Van Wesenbeeck vind je 365 (en meer) slimme tips om in crisistijd meer uit je geld te halen. Zonder dat het moeite kost en zonder dat je ervoor moet inboeten aan luxe of plezier.

Budgetteren begint nu

Sara zet zet de juiste versnelling en motiveert je om actie te ondernemen met:
  • (verrassende) adviezen
  • praktische tips
  • gewoontes
  • en geldhacks

“Want elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen. Het kost niets en brengt alleen maar op, dus waar wacht je nog op?” aldus Sara.

Zo bestel je ‘Hack je budget’

Sara’s nieuwste boek ‘Hack je budget’ is uitgegeven bij Lannoo en kost 15,99 euro.

Een door Sara gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’ kopen, kan nu al via de website van Barking Dogs.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend FBC-bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, spitsuurvrouwen, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere work-lifebalans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vier bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.