De gezinsvergadering, ik schreef er eerder al over in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ en in mijn recentste boek ‘Rust in je huis en je hoofd’.
Ook in mijn workshop ‘L!fesavers voor spitsuurouders’ reik ik de gezinsvergadering aan
- als ideale tool om makkelijk goede afspraken te kunnen maken
- om de betrokkenheid van alle gezinsleden te vergroten
- om de taken binnen een gezin makkelijk te kunnen (her)verdelen.
Zo kun je het ‘spitsuur’ beter hanteren en wordt je gezin een plek waar het voor iedereen goed toeven is.
De gezinsvergadering: neuzen in dezelfde richting
Ooit al eens een gezinsvergadering gehouden? Moet je zeker doen. Zeker ook in deze corona-tijden waarin je meer dan anders veel tijd met het hele gezin samen moet doorbrengen.
Het woord ‘gezinsvergadering’ klinkt misschien erg technisch, maar dat is het zeker niet. Het is een krachtige tool om het hele gezin in gang te krijgen. Reken maar op geanimeerde gesprekken met je kinderen. Je zult hen ook op een andere manier leren kennen.
- Tijdens een gezinsvergadering steek je met het gezin geregeld de koppen bij elkaar om te praten over de organisatie en planning in je gezin.
- Zo betrek je je kinderen (en partner) bij nieuwe facetten van het gezin, prikkel je hen om creatief naar oplossingen te zoeken, geef je hun verantwoordelijkheid en leer je hun om beslissingen te implementeren, na te komen en te bewaken. Het zorgt voor een band en zet de neuzen in dezelfde richting.
- In een gezinsvergadering geef je alle gezinsleden de kans om mee te denken, om nieuwe organisatiesystemen voor het gezin mee te bedenken en te evalueren. Daardoor voelt iedereen zich meer betrokken en zet iedereen enthousiaster de schouders onder het ‘gezinsproject’.
Met dit recept bouw je samen aan een gelukkig gezin waar het goed toeven is:
Recept voor felgesmaakte en nuttige gezinsvergaderingen
Ingrediënten:
- Eén keer per dag een kwartier of een half uur (als het leven binnen enige tijd weer zijn gewone gang gaat, kun je één keer per week vergaderen) om de gezinsvergadering te laten plaatsvinden – de eerste gezinsvergadering zal wat langer duren. Zo kunnen alle gezinsleden er aan wennen.
- Alle gezinsleden aanwezig
- Een plek in huis, in de tuin of op het terras om gezellig en samen te zitten
- Lekkers om te eten en te drinken
- Je agenda
- Pen en papier voor iedereen
Voorbereiding:
- Prik in overleg met je gezinsleden een vast moment (of vaste dag) waarop iedereen vrij is, vergader bij voorkeur op een rustig moment.
- Kondig de gezinsvergadering van tevoren aan, hang het uur of de dag en datum bijvoorbeeld op de koelkast.
- Vraag je gezinsleden om ‘agendapunten’ te verzamelen: waar willen zij het graag over hebben? (leuk om doen: iedereen noteert of tekent zijn agendapunt op een post-it en verzamel ze op de koelkastdeur of op de spiegel in de badkamer)
- Zorg dat je tijdens het gezinsoverleg niet gestoord wordt. De gsm’s gaan dus uit.
- Vertel je kinderen waarom je een gezinsvergadering wilt organiseren, waarom het nuttig is en wat er zo leuk aan is.
- Leg de ‘spelregels’ vast: duur van de gezinsvergadering, geen verwijtende sfeer, we luisteren naar elkaar en laten elkaar uitpraten, we komen de afspraken na…
Werkwijze:
- Zit gezellig met z’n allen samen, aan een tafel of op de zetel.
- Geef iedereen de kans om zijn verhaal te doen. Luister naar elkaar.
- Praat over wat je leuk vond aan de afgelopen dag (of week), bespreek de planning van de komende dagen (of week) en de voorstellen van alle gezinsleden om de gang van zaken te veranderen of te optimaliseren. Concreet kan het bijvoorbeeld gaan over de (her)verdeling van de taken, het gebruik van de computer, snoepen, de dagindeling, maar ook over de aanschaf of verzorging van huisdieren, besparingen voor het gezin, zakgeld en noem maar op.
- Neem de gezinsvergadering serieus. Noteer de afspraken, zodat je ze de volgende dag samen kunt bespreken, evalueren en bijsturen.
- Een gezinsvergadering is een opbouwende gezinsbijeenkomst. Waak erover dat er geen verwijtende sfeer ontstaat.
- Vergeet niet om aandacht te besteden aan positieve dingen. Richt je ook op wat alle huisgenoten goed hebben gedaan en geef een passend compliment.
- Bespreek op het eind ook wat iedereen van de gezinsvergadering vond en moedig iedereen aan om de volgende dag weer (stipt) op de afspraak te zijn.
Extra tip
Bedenk een nieuwe naam
Vind je ‘gezinsvergadering’ een te steriele naam voor het gezellige overlegmoment met het gezin? Ga in het eerste gezinsoverleg samen op zoek naar een leukere naam. Zet het ook als eerste punt op de agenda. Zo neemt jullie allereerste gezinsvergadering meteen een creatieve en ontspannen start.
‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’: Beslist iets voor jou!
Is hollen door het leven de enige sport die je beoefent? Ben je op slaapdieet en doe je aan laptop-lunchen en multitasken in de hoop elke dag nog wat extra tijd te winnen? Is brandjes blussen je specialiteit?
Lijkt je leven, net als voor veel vrouwen die heel wat rollen moeten combineren, één langgerekt spitsuur? Dan is ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ beslist iets voor jou!
- In dit boek leert life & business coach, bemiddelaar, personal organizer en spreker Sara Van Wesenbeeck je om de spitsuurmomenten in je leven en werk beter te begrijpen en te managen.
- Sara reikt nuttige en haalbare strategieën en beproefde recepten aan zodat je niet langer hoeft te zwichten voor de waan(zin) van de dag.
- Je combineert voortaan vlot al je rollen, je vindt rust en evenwicht én houdt weer tijd over voor datgene wat er echt toe doet.
Een absolute mustread voor iedereen die weer zelf de regisseur wil worden van zijn leven, thuis en op het werk!
‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ van Sara Van Wesenbeeck:
- telt 270 pagina’s
- is in België en Nederland uitgegeven bij Lannoo
- het boek kost 19,99 euro
Bestel het boek hier.