Zo lukt het je wél om je goede voornemens waar te maken!
Dit jaar ga ik meer van het leven genieten, meer tijd vrijmaken voor mijn kinderen, wat vaker ‘nee’ zeggen, minder piekeren, meer bewegen, onafgewerkte zaken aanpakken, een eigen zaak starten, een boek schrijven, mezelf beter organiseren, meer rust in het hoofd, gezonder leven…
Wil je in het nieuwe jaar een heel jaar lang met succes werk maken van je (goede) voornemens, je dromen of dagdagelijkse plannen waarmaken, je doelen bereiken en trots zijn op jezelf?
- Kies dan voor een aanpak mét resultaat.
- En een weg ernaartoe die je kunt volhouden.
Checklist voor het waarmaken van je goede voornemens:
o Ik begin er vandaag nog aan
Van uitstel komt afstel. Het is nooit te laat (of te vroeg) om je goede voornemens waar te maken. Vandaag is het ideale moment om er meteen werk van te maken!
o Ik stel mezelf één doel
Kies één (goed) voornemen dat je voor jezelf écht wilt realiseren. Integreer en veranker eerst dit voornemen in je leven, maak er een routine van, voor je een ander aanpakt. Dat geeft het meeste kans op slagen.
o Ik maak mijn doel ‘SMART’
– Is het SPECIFIEK? Mijn doel is concreet en ondubbelzinnig.
– Is het MEETBAAR? Over een meetbaar doel valt niet te discussiëren. Een meetbaar doel maakt je vooruitgang zichtbaar.
– Is het ACCEPTABEL? Je moet weten waarom dit doel belangrijk is voor jou, zo zul je het onderweg minder makkelijk opgeven.
– Is het REALISTSICH? Alleen een voor jou haalbaar doel geeft je kans op slagen.
– Is het TIJDGEBONDEN? Zet een deadline op je voornemen. Een droom met een deadline is een doel en een doel kun je stap voor stap bereiken.
o Ik verander mijn goed voornemen in een ‘belofte’ aan mezelf
Een belofte aan jezelf is meteen een stuk minder vrijblijvend.
o Ik schrijf mijn ‘belofte’ op
Noteer je ‘belofte’ en vooral ook de weg ernaartoe: wat zijn je eerstvolgende concrete acties. Help jezelf hieraan regelmatig herinneren. Bevestig je voornemen op een goed zichtbare plaats: je agenda, bureaublad van de computer, in de auto, op de deur van je koelkast en – waarom niet – op je hoofdkussen…
o Ik noteer op voorhand wat ik ga doen als het moeilijk wordt om vol te houden
Noteer op welke momenten jij het zou kunnen opgeven. Ga vooraf op zoek naar dingen om jezelf op die ‘momenten van zwakte’ te motiveren zodat je zult blijven vasthouden aan je goede gewoonte.
o Ik deel mijn goed voornemen met iedereen
Houd je goed voornemen niet voor jezelf, maar deel het gul met je familie, vrienden en vriendinnen, collega’s. Bel, mail, blog… Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou heel wat moeilijker om er niet voor te blijven gaan.
o Ik zoek een coach
Vraag iemand (of enkele mensen) – je partner, vriend(in), buur, collega – om je coach te zijn. Kies alleen mensen die je écht willen zien slagen. Als je motivatie begint te wankelen kunnen zij je een duwtje in de rug geven. Of neem een expert, een persoonlijke coach van Barking Dogs, in de arm.
o Ik houd vol en volg daarbij de stap-voor-stap-aanpak
Niet opgeven is nu de boodschap! Knip je goede voornemen op in kleinere stukken: tussendoelen die ‘dichterbij’ liggen dan je einddoel. Het bereiken van je tussendoelen geeft ‘succeservaringen’, vele kleine duwtjes in je rug om je (grote) doel uiteindelijk met succes te bereiken.
o Ik beloon mezelf
Vergeet niet om jezelf te belonen voor je behaalde (tussen)doelen! Maak een lijst met dingen waarmee je jezelf kunt belonen. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.
Om onderweg naar je doel zeker niet te vergeten:
- Ik volg mijn eigen tempo.
- Ik evalueer regelmatig.
- Ik blijf optimistisch.
- Ik beloon mezelf.
Veel succes!
Extra tip
o Kies voor een jaarthema
Kies dit jaar niet voor verschillende voornemens, maar probeer eens een jaarthema uit. Een heel jaar lang plaats je alles in het teken van bijvoorbeeld vriendschap, vreugde, afbakenen, ontspanning… Laat je vervolgens een heel jaar lang door dit thema leiden en inspireren.
Maak je goede voornemens waar. Lees meer.
Je vindt de checklist voor het waarmaken van je goede voornemens van life & business coach en professional organizer Sara Van Wesenbeeck ook in Deze Week.
Ook in haar boeken vertelt Sara je hoe je je goede voornemens en doelen kunt waarmaken, zonder dat het moeite kost. Lees meer in:
- ‘Rust in je huis en je hoofd’
- ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’, je survivalgids voor de ratrace van elke dag.
- ‘Het slimme organizing boek’, voor een leven met minder stress en wanorde.
- ‘Het slimme budgetboek’, het boek waarmee je elke week 100 euro wint en meteen ook heel wat persoonlijke winst maakt.
Sara’s boeken zijn uitgegeven bij Lannoo en te verkrijgen in je (online) boekhandel, in België en Nederland.
Barking Dogs: je gps op weg naar succes
- Je (goede) voornemens eindelijk écht waarmaken?
- Onafgewerkte zaken aanpakken?
- Eindelijk ervaren dat je iets kunt volhouden en realiseren?
- Een oplossing vinden voor je tijdgebrek en stapels papier en rommel?
- Meer efficiëntie op je werkplek realiseren?
- Een betere work-lifebalans creëren?
Barking Dogs en life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck en haar team helpen je met plezier – én met snel en blijvend resultaat – verder, thuis en op je werkplek.
Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Zo wordt dit jaar zonder twijfel je beste jaar ooit!
Contacteer Barking Dogs hier. (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis)
We bijten niet!