Organiseer je vakantiefoto’s (en maak dat langverwachte fotoboek)

Organiseer je vakantiefoto's - tips van organizing coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Meer dan 1000 vakantiefoto’s: wat nu?

Met volle teugen en zonder stress van je vakantie genieten, daar tekenen we met z’n allen voor. Maar wat doe je als je na je vakantie thuiskomt met meer dan 1000 (digitale) foto’s? En je al tijdens je vakantie weet dat het fotoboek van deze vakantie er toch niet zal komen en dat het voor de zoveelste keer bij een goed voornemen zal blijven?

Vakantiefoto’s organiseren? Je pakt het aan in 3 stappen

Geen nood. Je vakantiekiekjes verwerken, organiseren en je kostbare herinneringen bewaren pak je aan in 3 eenvoudige stappen:

 • een goede voorbereiding voor je vakantie begint
 • elke dag een kleine actie tijdens je vakantie
 • en meteen de koe bij de horens vatten na je vakantie

1. Begin al voor je vakantie!

Eerst denken en dan doen: als je iets wil organiseren en tot de actie overgaat, is het altijd goed om eerst even na te denken: Hoe kan ik het (op de beste manier) aanpakken?

 Zit met je gezin voor het vertrek samen en bespreek deze zaken:
 • Wie is de ‘schatbewaarder’ van de vakantiefoto’s, de zogenoemde eindverantwoordelijke? Deze persoon bewaakt het aantal foto’s, maakt elke vakantiedag een selectie en gaat de foto’s ordenen.
 • Met hoeveel toestellen ga je foto’s maken: hoe meer toestellen, hoe meer foto’s en hoe meer werk. Denk hier dus ook op voorhand over na.
 • Welk back-upsysteem kies je? Ook van je vakantiefoto’s maak je best een back-up. Dat doe je al tijdens je vakantie. Dan ben je er zeker van dat al je mooie herinneringen bewaard blijven.
 • Kies ook meteen bij welk bedrijf je je online fotoboek gaat laten afdrukken. Zo kun je na je vakantie meteen aan de slag.

2. Tijdens je vakantie: Met je vakantiefoto’s ga je meteen aan de slag

Tijdens je vakantie al je mooie vakantieherinneringen met je camera vastleggen, is nu je doel. Pak ook dit slim aan, zodat je je na je vakantie geen extra stress op de hals haalt of gaat uitstellen.

Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit

De tijd dat we maar 24 of 36 foto’s op een filmrolletje hadden, is lang voorbij. Nu kun je naar hartenlust en zonder schuldgevoel je vakantieherinneringen tot in het oneindige vastleggen. Niet echt een goed idee als je vakantiekiekjes makkelijk en snel wilt kunnen organiseren en ordenen.

 • Hoef je echt van alles 20 (dezelfde) foto’s te hebben? Denk dus twee keer na voor je een foto neemt.
 • Minder, maar betere foto’s bespaart je bij het ordenen heel wat tijd.

Vakantiefoto’s selecteer je meteen

‘Meteen’ is het gouden woord voor wie dit jaar eindelijk zijn vakantiefoto’s wil ordenen en na de vakantie dat mooie fotoboek vol herinneringen wil maken:

 • Haal op het eind van elke vakantiedag de foto’s meteen van je camera en phone(s) en verzamel ze op één plaats.
 • Trek dan ook even tijd uit om meteen een selectie te maken van de kiekjes die je die dag gemaakt hebt. Ga voor de beste foto’s en houd één of maximum twee foto’s van je acties bij. Dit is de taak van de ‘schatbewaarder’.
 • ‘Label’ je foto’s en geef ze een naam. Zo kun je ze later makkelijker ordenen in je fotoboek. Vermeld in de naam zeker de datum, met het jaartal vooraan, en de plaats en/of actie.
 • Maak meteen een back-up van je selectie.
 • Haal de foto’s (die je ondertussen veilig weggeschreven hebt) meteen van je camera of smartphone. Zo begin je de volgende dag met een schone lei.

3. Weer thuis: meteen aan de slag!

Als je thuiskomt met je (voorgeselecteerde) vakantiefoto’s doe je er goed aan om er meteen in te vliegen. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je effectief ooit aan je fotoboek begint. Door het voorbereidend werk (zie stap 1 en 2) wordt het maken van je fotoboek dit jaar ‘piece of cake’.

Zo ga je te werk:

 • Plaats je vakantiekiekjes in een map op je computer of in de cloud.
 • Maak voor alle zekerheid nog een extra back-up van je vakantiekiekjes.
 • Neem daarna de tijd om je foto’s te sorteren en je mooiste vakantieherinneringen in een (online) fotoboek vast te leggen. De ‘labels’ die je hebt gekozen, zullen het ordenen van de foto’s in je fotoboek makkelijker maken.
 • Vergeet niet na te genieten. En alles (met het hele gezin) te herbeleven.

Beter georganiseerd door het leven? Dat kan met Barking Dogs!

Maak van dit jaar je beste ooit. Zet samen met je Barking Dogs personal coach de eerste stap op weg naar verandering, naar meer tijd, meer overzicht, meer efficiëntie, meer rust in je hoofd.

In een coachingstraject op maat maken we je nieuwe goede gewoontes, en de weg ernaar toe, haalbaar én duurzaam.

Klik hier voor meer informatie over:

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet.

PS: Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash