Weg met de winterblues! (met ook tips op Libelle.be)

Weg met de winterblues - tips van life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wersenbeeck - www.barkingdogs.be

Herken je ze ook, de nare bijwerkingen van de donkere en lange winterdagen: je hebt weinig energie, je bent moe en futloos, somber en niet productief. Dan heb je wellicht last van de winterblues.

Gelukkig zijn er oplossingen. Met mijn tips (ook op Libelle.be) slaag je erin om de winterblues te voorkomen en te overwinnen én je stemming meteen een positieve boost te geven.

Weg met de winterblues: 9 slimme tips

Weg met de winterblues: daar gaan we voor! Succes gegarandeerd met deze tips:

1. Tank extra licht

Donkere winterdagen en weinig zonlicht kunnen de winterblues opwekken en versterken. Door allerlei chemische processen in je hersenen kan het tekort aan daglicht neerslachtigheid in de hand werken. Je biologische klok, die het slaap- en waakritme aanstuurt, kan verstoord raken en ook dat kan invloed hebben op je gemoedsgesteldheid. Ga dus geregeld een frisse neus halen, buiten in natuurlijk licht.

Trek er bijvoorbeeld elke dag op uit voor een stevige winterse wandeling. Doe het samen met je gezinsleden of met een vriend of vriendin, dan is ‘licht tanken’ en bewegen meteen nog leuker.

2. Stap met het goede been uit bed

De eerste stap van een geslaagde dag waarin jij klaar bent om de winterblues het hoofd te bieden, begint bij een goede voorbereiding: waak over je slaap en ga zoveel mogelijk op tijd naar bed, leg je kleren op voorhand klaar, dek de ontbijttafel, ruim je huis op, plan je dag en zet de wekker een kwartier vroeger. Sta rustig op en geniet van je me-time. Zo ben jij helemaal klaar voor een nieuwe opgewekte en ontspannen dag en geef je de winterblues geen kans om je vandaag te overvallen.

3. Stop met piekeren

Denk niet te veel aan alle dingen die vandaag fout kunnen lopen, want ook je gedrag zal dan in een negatieve spiraal terechtkomen. Niet piekeren, maar wel relativeren, loslaten en accepteren zijn dé sleutelwoorden om er een geslaagde dag van te maken.

4. Daag jezelf uit

Als je weer eens overmand wordt door de winterblues, dan heb je twee opties: ofwel berust je in je ‘lot’, ofwel onderneem je actie om het schip van koers te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die geloven dat je controle hebt over je eigen leven, dat je je lot in eigen handen kunt nemen en dat je zélf de keuze hebt om een (negatieve) situatie te veranderen – ook wel ‘interne beheersingsoriëntatie’ of ‘internal locus of control’ genoemd -, dat deze mensen gelukkiger zijn, minder stress hebben en minder zwartkijken. Dus, waar wacht je nog op: daag jezelf uit. Ga op zoek naar een nieuw doel dat je uit je comfortzone haalt, maar waarvan je zeker weet dat het toch haalbaar is. Je hebt nu iets om naar uit te kijken. Deze uitdaging verlegt je focus naar iets nieuws. Dat nieuwe doel geeft energie en voor je het goed en wel beseft, ben je weg uit de negatieve spiraal.

5. Fake it till you make it

Haal je ‘gorilla-looks’ boven en krik je zelfvertrouwen op. Recht je rug en schouders, kijk voor je, neem veel ruimte in en stap met kordate pas door het leven. Maak jezelf letterlijk groot. Door zelfvertrouwen uit te stralen (zelfs al voel je je vanbinnen anders), zul je ook meer zelfvertrouwen krijgen. ‘Fake it’, doe alsof het goed met je gaat, en je zult je na een tijdje ook zo voelen. Deze stoere houding houdt de winterblues beslist op afstand.

6. Doe elke dag iets wat je graag doet

Zet wat vaker dingen op de agenda die je leuk vindt en die je energie geven en doen lachen: samen met je kinderen koekjes bakken, een wandeling met de hond, met je geliefde uit eten gaan, lezen, heerlijk genieten van een warm bad of van een ‘guilty pleasure’… maakt niet uit wat het is, als je er maar plezier aan beleeft. Maak een lange lijst en kies elke dag minstens één pleziertje uit je lijst en geniet er met volle teugen van.

(Lees ook mijn blogpost Zelfzorg voor dummies’)

7. Houd een succesboekje bij

Het is des mensen om zich eerst op het negatieve te richten en na de zoveelste opeenvolgende donkere winterdag zijn de lichtpuntjes soms ver te zoeken. Focus voortaan wat vaker op het positieve en vier je successen. Noteer ze allemaal in een ‘succesboekje’: de doelen die je bereikt hebt (vergeet de kleine tussendoelen niet!), je verwezenlijkingen, wat je voor iemand betekend hebt, een compliment dat je kreeg en noem maar op.

Herlees je ‘succesboekje’ geregeld. Je successen eren en jezelf ervoor belonen geeft je dat extra duwtje in de rug om gezwind én happy aan de winterblues te ontsnappen.

8. Vind geluk in een potlood

Ja, je leest dit goed. Je kunt je stemming meteen veranderen aan de hand van deze eenvoudige ‘truc’: neem een potlood en klem het tussen je tanden. Dit tovert automatisch een lach op je gezicht, want het potlood forceert de lachspieren naast je mond en in je wang. Als je die ‘lach’ even volhoudt, minstens 15 tot 30 seconden, denken je hersenen dat je iets leuks gaat doen en beginnen ze endorfines of ‘geluksstofjes’ aan te maken. Die dragen er toe bij dat je je bijna onmiddellijk gelukkig(er) gaat voelen, zelfs al was je er zonet niet voor in de stemming.

De expressie op je gezicht is niet alleen een uitdrukking van een emotie, maar het bepaalt ook je emotie. Dat had Charles Darwin al in de 19de eeuw ontdekt. Om écht effect te hebben moet je regelmatig (glim)lachen. Zet bijvoorbeeld de wekker van je smartphone en ‘oefen’ je glimlach verschillende keren tijdens de dag.

9. Zoek hulp

Als de somberheid en neerslachtigheid al geruime tijd aanhouden, dan is er wellicht meer aan de hand. Een bezoek aan de huisarts brengt raad. Die kan een juiste diagnose stellen en je indien nodig deskundig verder helpen. Het is immers altijd mogelijk dat je een winterdepressie hebt en die is niet zo onschuldig.

Maak van dit jaar je beste ooit! Realiseer het samen met Barking Dogs

Je (goede) voornemens eindelijk écht waarmaken? Een oplossing vinden voor je tijdgebrek en stapels papier en rommel? Meer efficiëntie op je werkplek realiseren? Een betere work-life balans creëren?

Barking Dogs en life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck helpen je met plezier – én met snel en blijvend resultaat – verder, thuis en op je werkplek.

Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Zo wordt dit jaar zonder twijfel je beste jaar ooit!

Contacteer Barking Dogs

  • Bekijk hier wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.
  • Contacteer Barking Dogs hier (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis).

En, we bijten niet!

 

Life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Afbeelding: Shutterstock – nrey