Word een échte man: kies voor gezond!

Internationale Mannendag: 12 gezondheidstips voor mannen van life & business coach Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.be

Elke week schrijf ik een artikel voor de krant Deze Week onder de rubriektitel ‘Gezond’. Omdat het vandaag 19 november Internationale mannendag is, een artikel enkel voor heren.

Het sterke geslacht kiest voor gezond

Minder stress, energiek en productief zijn, je gewicht onder controle houden, goed in je vel zitten, gelukkig(er) zijn, langer leven. Welke man wil daar niet voor tekenen?

Met deze 12 tips word je een échte man: je maakt gezonde keuzes en vindt het vanzelfsprekend dat je goed voor jezelf zorgt.

1. Op tijd onder de wol

We beginnen met het leukste: slaap wat meer! Voldoende nachtrust haalt de stress uit je lijf, maakt je productiever en gelukkiger. En vergeet zeker niet om je partner uit te nodigen om samen met jou op tijd onder de wol te kruipen – ook dat is gezond ?.

2. Zet ‘gezond’ op het menu

Maak slimmere keuzes wat je voeding betreft: eet veel groenten, meer fruit, niet te veel vlees en vet. Eet de portie die je nodig hebt, niet de portie die je voorgeschoteld krijgt. Ook de restjes van je partner of kinderen horen niet als ‘toetje’ op jouw bord.

Eet op geregelde tijdstippen, kies voor gezonde tussendoortjes en sla je ontbijt nooit over.

3. Beweeg

Voeg extra beweging toe aan je dagschema. Elke dag minstens 30 minuten bewegen, maakt van jou een gezond man, fysiek en mentaal. Bewegen kan altijd en overal: ga met de fiets naar het werk, neem altijd de trap, kies voor een actieve lunchpauze, ga naar de sportclub, laat de hond uit.

4. Let op het buikje, heren

Het komt vaak voor dat je als man wat extra kilo’s rond het middel kweekt. Hou het ‘zwembandje’ in toom en voorkom zwaarlijvigheid, hartkwalen en diabetes.

5. Leer je slechte gewoontes af

Stop met roken, wees matig met alcohol of vervang het door andere (gezonde) dranken zoals water. Proost!

6. Vertrek op tijd naar huis

Uit het nationale tijdsbestedingsonderzoek blijkt dat mannen ’s avonds gemiddeld één uur later thuiskomen dan vrouwen. De kans is dus groot dat ook jij lange werkdagen klopt. Te veel overuren kunnen je gezondheid schaden. Dus: vertrek op tijd naar huis. Daar doe je iedereen een plezier mee.

7. Ban de bankhanger

Het is belangrijk om rust te nemen na een drukke werkdag, maar voor je het weet lig je elke avond in coma voor de TV of zit je tot in de late uurtjes rond te dwalen op Facebook. Wedden dat je daar zelf ook niet altijd gelukkig mee bent? Beperk de tijd die je voor het scherm doorbrengt en besteed de tijd die vrijkomt aan gezonde zaken, zoals meer beweging of tijd met je geliefden.

8. Familie, man

Heb je een partner en/of kinderen? Misschien voel je de nood om (nog) meer tijd samen met hen door te brengen. Ook de ‘familie man’ in jezelf draagt bij tot een gezond en gelukkiger leven. Gun hem dus wat meer tijd en ruimte.

9. Vader gaat op stap

Met een netwerk van goede vrienden bouw je aan een leven met minder stress , je voelt je beter in je vel en je leeft langer. Met vrienden af en toe een stapje in de wereld zetten, is dus een absolute must voor een goede gezondheid.

10. Leer ook je huisarts kennen

Open over je gezondheid praten, lijkt evident, maar voor vele mannen is het dat niet. Neem ook kleine kwalen ernstig en bespreek ze op tijd met je huisarts of arts-specialist. Zo kun je ernstige gezondheidsproblemen voorkomen.

11. Zit mijn jasje goed, zit mijn dasje goed

Goed voor jezelf zorgen, draagt ook bij tot een gezonder leven. Waak over je persoonlijke hygiëne, dress for success en kijk eens wat vaker in de spiegel. Het mag!

12. Stap voor stap

Tot slot nog dit: veranderen kost tijd en doorzettingsvermogen. Begin klein en stel haalbare doelen. En denk eraan: elke dag heb je weer een nieuwe kans om gezondere keuzes te maken.

Lees meer in Deze Week

Je vindt dit artikel ook in Deze Week, de krant die elke week gratis in elke brievenbus in Vlaanderen valt.

Lees hier het artikel ‘Heren, gezond kun je leren’.

Barking Dogs coaching, mediation en training: ook voor echte mannen!

Heren, maak van dit jaar je beste ooit! Heb je daarbij een duwtje in de rug nodig, contacteer dan Barking Dogs voor:

Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En we bijten niet!

 

Life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, expert in life & budgetmanagement, erkend bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, medici, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Tomacco